Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

„The New York Times“: V.Putinas veltui siekė paramos BRICS grupės susitikime

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pradėjęs plataus masto neišprovokuotą invaziją prieš Ukrainą, bandė pasinaudoti BRICS aukščiausiojo lygio susitikimu Pietų Afrikoje, kad pelnytų grupės narių paramą. Tačiau aukščiausiojo lygio susitikime daugiausia dėmesio buvo skiriama grupės plėtrai ir konfrontacijai su Vakarų galybėmis, pažymėjo amerikiečių leidinys „The New York Times“.
Vladimiras Putinas BRICS dalyvauja nuotoliniu būdu
Vladimiras Putinas BRICS dalyvauja nuotoliniu būdu / „Scanpix“/AP nuotr.

Susitikimas Johanesburge, Pietų Afrikos Respublikoje, prasidėjo V.Putino, kuris asmeniškai nedalyvavo aukščiausiojo lygio susitikime ir vietoje savęs pasiuntė Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, vaizdo pranešimu.

Brazilijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos vadovams paruoštame pranešime Rusijos prezidentas gynė karą Ukrainoje, gyrė šią grupę kaip atsvarą Jungtinių Valstijų dominavimui pasaulyje ir kaltino Vakarus dėl to, kad privertė Rusiją pasitraukti iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, kas turėjo neigiamos įtakos Azijos ir Afrikos šalių apsirūpinimo maistu saugumui.

„Mūsų šalis yra pajėgi pakeisti ukrainietiškus grūdus ir komerciniais tikslais, ir kaip nemokamą pagalbą nepasiturinčioms šalims, juolab kad šių metų derlius bus puikus. O mus veidmainiškai kaltina dėl dabartinės krizės pasaulio rinkoje“, – sakė jis savo kalboje, ignoruodamas faktą, kad maisto produktų eksportas iš Rusijos pasiekė rekordines aukštumas tais metais, kai galiojo susitarimas dėl grūdų.

Kalbėdamas su grupės lyderiais, jis pakartojo Kremliaus naratyvą, kad invazija, kurią Ukraina ir Vakarai pasmerkė kaip imperialistinį žemės užgrobimą, buvo priverstinis Rusijos atsakas į priešiškus Kyjivo ir Vašingtono veiksmus.

„Mūsų veiksmus Ukrainoje diktuoja tik vienas dalykas – užbaigti karą, kurį Vakarai ir jų satelitai pradėjo prieš žmones, gyvenančius Donbase“, – aiškino V.Putinas, turėdamas omenyje rytinę Ukrainos dalį, kur nuo 2014 m. Rusijos remiami separatistai kovoja su Ukrainos kariuomene.

„Noriu pažymėti, kad būtent kai kurių šalių noras išlaikyti hegemoniją pasaulyje ir sukėlė sunkią krizę Ukrainoje“, – dėstė V.Putinas.

BRICS grupė tapo dar svarbesnė Maskvai, nes ji siekia sumažinti Vakarų sankcijų kirčius, skatindama prekybą su Azija, Afrika ir Lotynų Amerika.

Grupės narių interesai labai skirtingi, todėl jiems sunku rasti bendrą kalbą, tačiau jie turi nemažai bendro. Brazilija, Indija ir Pietų Afrikos Respublika Vakaruose sulaukė kritikos už tai, kad nepasmerkė Rusijos invazijos į Ukrainą. Nepaisant to, visos šios šalys siekia išlaikyti gerus santykius su Jungtinėmis Valstijomis ir Europa, taip pat su Kinija ir Rusija.

Kartu jos taip pat mano, kad BRICS yra diplomatinio ir ekonominio bloko, kuris turės pasipriešinti Vakarų dominuojamiems aljansams (pvz., G7), branduolys, ir stengiasi plėsti savo bloką. Dešimtys šalių, tarp jų Saudo Arabija, Indonezija, Egiptas ir Argentina, pateikė prašymus prisijungti prie BRICS.

Kinijos prekybos ministras Wang Wentao savo kalboje, kurią perskaitė Kinijos vadovo Xi Jinpingo vardu, pabrėžė, kad BRICS „nėra vieta, kurioje galima treniruotis stoti į kurią nors pusę ar kurti bloko konfrontaciją“.

„Tai veikiau bandymas plėsti taikos ir vystymosi architektūrą“, – pridūrė ministras.

Nors aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviai ir aptarė karą Ukrainoje, ypač grūdų sandorio kontekste, nė viena šalis neišreiškė paramos Rusijai.

Po susitikimo su Kinijos vadovu Xi Jinpingu Pietų Afrikos Respublikos Prezidentas Cyrilas Ramaphosa teigė, kad jie „sutarė dėl abiejų šalių dialogo ir derybų svarbos“. Be to, C.Ramaphosa paragino Rusiją atkurti susitarimą dėl grūdų ir grąžinti pagrobtus vaikus Ukrainai.

Šią savaitę Pietų Afrikos Respublikoje įvyko pirmasis gyvai vykęs BRICS aukščiausiojo lygio susitikimas po COVID-19 pandemijos. Į susitikimą atvyko Brazilijos, Kinijos, Indijos, Pietų Afrikos Respublikos ir Indijos vadovai.

Xi Jinpingas atvyko į Pietų Afriką, tačiau buvo vienintelis BRICS lyderis, kuris nedalyvavo forume.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuriam Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje yra išdavęs tarptautinį arešto orderį dėl įtarimų dalyvaujant vaikų grobime iš Ukrainos, prie renginio prisijungė internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius