-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Telegraph“: nustatytas trečias Skripalių nuodijimo operacijoje dalyvavęs agentas

Jungtinės Karalystės (JK) pareigūnai nustatė trečio Rusijos žvalgybos agento, dalyvavusio buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimo operacijoje, tapatybę. Jis Solsberyje lankėsi dar prieš ataką ir įtariamiems nuodytojams perdavė informaciją apie S.Skripalio gyvenamąją vietą, rašo „The Telegraph“.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga Solsberyje
Aleksandras Petrovas ir Anatolijus Čepiga Solsberyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Manoma, kad Rusijos karinės žvalgybos (GRU) agentas lankėsi Anglijos mieste Solsberyje ir pasikėsinimą planavo dar prieš tai, kai du jo kolegos į JK atsivežė nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ bei ja apnuodijo Skripalius.

Pasak „The Telegraph“, JK tyrėjai jau nustatė šio asmens tapatybę.

Neseniai JK užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas paskelbė manąs, kad Maskva pasikėsino į J.Skripalį todėl, nes „išsisuko“ nuo bausmės dėl Aleksandro Litvinenkos nunuodijimo Londone 2005-aisiais.

„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje( ir Aleksandras Petrovas
„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje( ir Aleksandras Petrovas

Antradienį „The Bellingcat“ tyrėjai paskelbė, jų teigimu, tikrąją vieno iš įtariamųjų tapatybę: anot jų, Ruslanas Boširovas iš tiesų yra GRU pulkininkas Anatolijus Čepiga

Skelbiama, kad A.Čepiga tarnavo GRU specialios paskirties brigadoje, kuri pasižymėjo per antrąjį Čečėnijos ir Rusijos karą. Taip pat įtariama, kad A.Čepiga dalyvavo slaptoje Rusijos intervencijoje į Rytų Ukrainą. Pažymima, kad 2014 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam suteikė Rusijos didvyrio vardą.

Tikroji įtariamojo Aleksandro Petrovo tapatybė nėra žinoma. „The Telegraph“ supranta, kad jis, vykdamas į JK, pasinaudojo tikru vardu ir išgalvota pavarde. Anot „The Bellingcat“, A.Petrovas taip pat yra susijęs su GRU.

Kai JK vyriausybė paskelbė įtariamųjų tapatybes, jie, duodami išskirtinį interviu Rusijos vyriausybės finansuojamai televizijai RT, teigė, kad Anglijoje lankėsi turizmo tikslais – norėjo išvysti Solsberio katedrą.

Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas
Solsberio policijos nuotr./Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas

„The Telegraph“ žiniomis, į Solsberį atvykęs trečiasis GRU pareigūnas surinko ir A.Čepigai bei A.Petrovui perdavė informaciją apie S.Skripalio gyvenamąją vietą, nurodė, pro kurias duris buvęs rusų šnipas patenka į namus.

Nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, kuri, pasak tyrėjų, į JK atvežta moteriškų kvepalų buteliuke, buvo užpilta ant S.Skripalio durų.

Buvęs žvalgybos pareigūnas ir saugumo ekspertas Sergejus Migdalas teigė, kad greičiausiai buvo planuojama vykdyti ataką tuo metu, kai J.Skripal lankysis Solsberyje.

„Būtų buvę pernelyg sudėtinga jį stebėti visą laiką, tai būtų galėję sukelti įtarimą“, – pridūrė jis.

Tiek J.Skripal, tiek S.Skripalis išgyveno, šiuo metu jie slapstosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius