Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tripolyje rasti dokumentai apie Vakarų specialiųjų tarnybų ryšius su Muamaru Kadhafi

Tarptautinės teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“ darbuotojai rado dokumentus, kurie rodo, kad JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybos palaikė glaudžius ryšius su Libijos režimu per vadinamąjį karą su teroru po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolio.
Muamaras Kadhafi
Muamaras Kadhafi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip teigiama, dokumentai buvo rasti Mussos Kussos, kuris prieš tapdamas užsienio reikalų ministru, vadovavo pulkininko Muamaro Kadhafi žvalgybos žinybai, biure.

Tuose dokumentuose, kurie buvo gauti iš Libijos saugumo archyvo, yra nedviprasmiškų detalių apie slaptą vieno islamistų kovotojo pagrobimą iš Malaizijos.

Likimas keistai lėmė, kad tas kovotojas dabar vadovauja sukilėlių pajėgoms Tripolyje.

Tarp laiškų yra ir numanomas CŽV memorandumas, kuriuo Libijos valdžia informuojama apie „Abdullah al Sadiqo“ ir jo nėščios žmonos kelionę iš Kvala Lumpūro į Bankoką, kur JAV „perims jų kontrolę“ ir perduos Libijos režimui.

A.al Sadiqu, kuris vadinamas Libijos islamo kovotojų grupės nariu, esą vadinamas Abdel-Hakimas Belhajas, kuris dabar vadovauja naujųjų Libijos valdytojų pajėgoms sostinėje Tripolyje.

Kitame laiške britų žvalgybos aukšto rango pareigūnas sveikina Libijos žvalgybos vadovą atvykus A.al Sadiqui.

Dokumentai taip pat rodo, kaip CŽV, valdant ankstesniam JAV prezidentui George'ui W.Bushui, vežė į Libiją kitus įtariamus teroristus ir siūlė klausimus, kuriuos Libijos tardytojai turėtų jiems užduoti.

Kaip spėjama, CŽV ir MI6 taip pat dalijosi su Libijos žinyba informacija apie disidentus.

CŽV atstovė Jennifer Youngblood savo komentare pareiškė, jog „niekam nėra netikėta informacija apie tai, kad Centrinė žvalgybos valdyba dirbo su užsienio valstybių vyriausybėmis, siekdama apginti mūsų šalį nuo terorizmo ir kitų pavojingų grėsmių“.

Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as savo ruožtu pažymėjo, kad numanomi MI6 ryšiai su M.Kadhafi režimu priskiriami laikotarpiui, kai valdžioje Britanijoje buvo ankstesnė leiboristų vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius