-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tunisas tiria sargybinio motyvą nužudyti 5 žmones prie istorinės sinagogos

Tuniso pareigūnai trečiadienį pradėjo tyrimą dėl šaudymo išpuolio sinagogoje, per kurį žuvo du žydų maldininkai ir trys šalies saugumo pajėgų nariai. Šaulio, kurį sargybiniai nukovė jam nespėjus įeiti į pastatą Džerbos saloje, motyvas liko neaiškus.
Policija prie istorinės Gribos sinagogos
Policija prie istorinės Gribos sinagogos / „AP“/„Scanpix“

Saloje esanti istorinė Gribos sinagoga, laikoma viena seniausių pasaulyje žydų šventyklų, yra populiari piligrimų vieta, tačiau nebuvo žinoma, ar užpuolikas, Tuniso nacionalinės gvardijos narys, per antradienio išpuolį taikėsi būtent į žydus.

Trečiadienį išpuolio aukų skaičius išaugo iki penkių, kai nuo sužalojimų mirė iškart po išpuolio į ligoninę patekęs policijos sargybinis, pranešė Tuniso naujienų agentūros TAP cituojamas medicinos pareigūnas. Dar keturi Tuniso saugumo pajėgų nariai tebėra hospitalizuoti Džerboje, vieno jų būklė kritinė.

Izraelio ir Tuniso pareigūnai bei šeimos nariai nurodė, kad civiliai aukos yra pusbroliai: Tuniso ir Izraelio pilietybes turintis 30 metų Avielis Haddadas ir 42 metų Benjaminas Haddadas, kuris buvo prancūzas. Keturi civiliai taip pat buvo sužeisti, pranešė Tuniso vidaus reikalų ministerija.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė apgailestaujantis, kad Džerboje žuvo du tautiečiai.

„Savo ir Izraelio vyriausybės vardu iš visos širdies reiškiu užuojautą nužudytųjų šeimoms“, – sakoma jo pareiškime.

Tuniso vidaus reikalų ministerija nurodė, kad užpuolikas, sargybinis, priklausantis karinio jūrų laivyno centrui, esančiam salos uostamiestyje Agire, iš pradžių tarnybiniu ginklu nužudė kolegą, paskui pagrobė šaudmenų ir nuėjo link Gribos sinagogos.

Atvykęs į šventyklą jis apšaudė joje dislokuotus apsaugos padalinius. Apsaugininkai atidengė atsakomąją ugnį ir nukovė jį jam dar nepasiekus įėjimo, pranešė ministerija.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija išreiškė gilų liūdesį dėl šio išpuolio. Pareiškime ministerija išreiškė pagarbą „greitam Tuniso saugumo pajėgų įsikišimui ir palaikė Tunisą tęsti kovą su antisemitizmu ir visų formų fanatizmu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius