-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tunise per išpuolį sinagogoje nušauti keturi žmonės

Policijos pareigūnas antradienį nušovė du žmones, dalyvavusius kasmetinėje piligriminėje kelionėje į garsią Tuniso sinagogą, ir du saugumo tarnybų narius, o po to buvo nukautas, pranešė Vidaus reikalų ministerija.
Policija prie sinagogos
Policija prie sinagogos / „AFP“/„Scanpix“

Pasak ministerijos, per išpuolį buvo sužeisti dar keturi Džerbos saloje esančios El Gribos sinagogos lankytojai ir penki apsaugos pareigūnai.

Tuniso užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad du nužudyti maldininkai yra 30 metų tunisietis ir 42 metų Prancūzijos pilietis, tačiau jų vardų ir pavardžių nenurodė.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, išpuolis įvykdytas po to, kai užpuolikas pirmiausia nušovė kolegą ir pasiėmė jo šaudmenis.

Vėliau jis nuvyko į seniausią Afrikoje El Gribos sinagogą, šimtams žmonių dalyvaujant kasmetinėje piligriminėje kelionėje, kuri antradienio vakarą ėjo į pabaigą.

Anksčiau, 2002 metais, prieš šią sinagogą buvo įvykdytas teroristinis išpuolis, kai mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą sunkvežimį ir pražudė 21 žmogų.

„Tyrimas tęsiamas siekiant išsiaiškinti šios bailios agresijos motyvus“, – sakė Vidaus reikalų ministerija, susilaikydama nuo šaudymo pavadinimo teroristiniu išpuoliu.

JAV Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris pasmerkė šaudymą.

„Jungtinės Valstijos apgailestauja dėl išpuolio Tunise, įvykdyto per kasmetinę žydų piligrimystę, kurios metu į El Gribos sinagogą susirenka tikintieji iš viso pasaulio“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Prancūzijos ambasada Tunise pranešė, kad po išpuolio įsteigė krizių valdymo centrą ir skubios pagalbos liniją.

Šūvių garsas sinagogoje sukėlė paniką tarp šimtų maldininkų, pranešė vietos žiniasklaida.

Pasak organizatorių, šiemet piligriminėje kelionėje į El Gribos sinagogą, kuri buvo atnaujinta 2022 metais po dvejų metų pertraukos dėl pandemijos, dalyvavo daugiau kaip 5 000 žydų tikinčiųjų, daugiausia iš užsienio.

Pagrindinė žydų tradicija

Piligriminė kelionė į El Gribos sinagogą, vykstanti tarp Paschos ir Šavuoto švenčių, yra pagrindinė žydų tradicija Tunise, kur gyvena tik apie 1 500 tikinčiųjų, daugiausia Džerboje, palyginti su maždaug 100 000 prieš nepriklausomybės atgavimą 1956 metais.

Piligrimai taip pat atvyksta iš Europos, Jungtinių Valstijų ir Izraelio, nors po 2002 metų išpuolio jų skaičius sumažėjo.

Antradienį šaudymo incidentas įvyko tuo metu, kai Tuniso turizmo pramonė pagaliau atsigavo po pandemijos laikų nuosmukio, taip pat po 2015 metų Tunise ir Susoje įvykdytų išpuolių, per kuriuos žuvo dešimtys užsienio turistų.

Nuo 2011 metų Arabų pavasario sukilimo, per kurį buvo nuverstas diktatorius Zine'as El Abidine'as Ben Ali, Tunise suklestėjo islamistų kovotojų judėjimas, tačiau pareigūnai teigia, kad pastaraisiais metais padarė didelę pažangą kovoje su terorizmu.

El Gribos sinagogos išpuolis taip pat buvo įvykdytas tuo metu, kai Tunisas išgyvena sunkią finansų krizę, kuri paaštrėjo po to, kai 2021 metų liepą valdžią užgrobė prezidentas Kaisas Saiedas ir prastūmė konstituciją, suteikiančią jam neribotus įgaliojimus ir nušalinančią parlamentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius