Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 23 /15:31

Tunise vyksta pirmieji Arabų pavasario rinkimai. Jų favoritai – islamistų partija

Tunise sekmadienį vyksta pirmieji per visą šalies istoriją laisvi rinkimai, kurie surengti prabėgus devyniems mėnesiams po to, kai per liaudies sukilimą netikėtai buvo nuverstas diktatoriškas vadovas – Zine'as el Abidine'as Ben Ali, ir kuriuos turėtų laimėti islamistų partija.
Tunise prie rinkimų apylinkių išsirikiavo žmonių eilės.
Tunise prie rinkimų apylinkių išsirikiavo žmonių eilės. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku maždaug 7,2 mln. rinkėjų, kurių daugelis buvo neapsisprendę iki paskutinės minutės, gali rinkti 217 narių asamblėją. Planuojama, kad ji parašys naują konstituciją po autokratinio valdymo dešimtmečių.

Šios daugiapartinės asamblėjos laukia sunkus uždavinys paskirti laikinąjį prezidentą, kuris savo ruožtu paskirs laikinąją vyriausybę, vadovausiančią šaliai tol, kol bus rengiama konstitucija. Prognozuojama, kad konstitucijos projekto rengimas užtruks metus.

Islamistų partija „Ennahda“, kuri valdant Z.el A.Ben Ali buvo uždrausta, turėtų gauti didžiausią bloką – iki 30 proc. – balsų, rodo apklausos. Iki pat šių pirmųjų Arabų pavasario rinkimų balsavimų baigtis Tunise būdavo iš anksto nulemta.

Konstitucinė asamblėja taip pat turės nuspręsti, kokio tipo vyriausybė valdys ir kaip užtikrinti pagrindines teises, tarp jų – lyčių lygybės, kurią, kaip daugelis baiminasi, „Ennahda“ stengsis silpninti, nors ir tvirtina priešingai.

Pasaulietinės sistemos šalininkai kaltina „Ennahda“ esant nuosaikia viešumoje, bet radikalia mečetėse. Tačiau pažangūs kairieji tebėra susiskaldę – svarbiausiems kairiojo sparno lyderiams nepavyko prieš rinkimus sudaryti kokį nors aljansą.

Z.el A.Ben Ali buvo nušalintas sausio mėnesį, per netikėtą, lyderio neturėjusį sukilimą, kuris išprovokavo sukilimus už demokratiją visame regione.

Naujausia šių sukilimų auka tapo ketvirtadienį nukautas buvęs Libijos lyderis Muamaras Kadhafi. Sekmadienį, kai tunisiečiai balsuoja rinkimuose, Libija oficialiai turėtų paskelbti savo „išsivadavimą“.

Ne taip, kaip šios kaimynės, kuri nusirito į pilietinį karą, Tuniso kelias į demokratiją buvo iš esmės taikus, išskyrus kelis protestus prieš transformacijos spartą ir pavienius konservatyvių islamistų smurto protrūkius dėl sekuliarizavimo.

Pažangūs kairieji tebėra susiskaldę – svarbiausiems kairiojo sparno lyderiams nepavyko prieš rinkimus sudaryti kokį nors aljansą.

Rinkimų vadovas Kamelis Jendoubi šeštadienį paskelbė, kad jo rinkimų komisija ISIE yra „pasirengusi ir pasitiki savo jėgomis“, o Europos Sąjungos stebėtojų misija sakė, jog nėra „beveik jokių galimybių sukčiauti ar klastoti rezultatus“.

„Ennahda“ perspėjo dėl balsalapių klastojimo rizikos ir pažadėjo naujus sukilimus, jeigu bus pastebėtas sukčiavimas dėl šių rinkimų, bet jos lyderis Rachedas Ghannouchi penktadienį per kampanijos baigiamąjį mitingą sakė, kad partija pripažins rezultatus, „kad ir koks būtų „Ennahda“ balsų skaičius“.

Šiuose rinkimuose, kurie laikomi pirmuoju Arabų pavasario demokratiniu išbandymu, tunisiečiai gali rinktis iš daugiau kaip 11 tūkst. kandidatų, kurių pusė yra moterys. Neskaitant kelių tūkstančių nepriklausomų kandidatų, jie atstovauja 80-čiai politinių partijų.

Balsų skaičiavimas prasidės iškart, kai tik 19 val. bus uždarytos rinkimų apylinkės. Daliniai rezultatai bus skelbiami visą naktį, o galutiniai rezultatai turi būti paskelbti pirmadienį.

Tunisiečiai balsuoja taikiai – išdidūs ir laimingi (papildyta 15.31 val.)

Arabų pavasariui pradžią davę tunisiečiai sekmadienį šypsodamiesi eina iš rinkimų apylinkių ir išdidžiai rodo po balsavimo istoriniuose rinkimuose mėlynu nenuplaunamu rašalu pažymėtus kairės rankos smilius.

„Tai paslaptis“, – sakė 51 metų Monia Jouini, atidavusi savo balsą skurdžiame sostinės Etazameno priemiestyje.

Dar prieš 7 val. ryto, kai buvo atidarytos rinkimų apylinkės, prie jų nusidriekė ilgos eilės, kuriose rinkėjai kantriai laukė savo galimybės tarti žodį dėl būsimo šalies kurso.

Prabangiame Tuniso Miutiuelvilio priemiestyje vienas jaunuolis balsuoti atvyko ant pečių užsimetęs Tuniso vėliavą.

„Tai pirmasis mano balsavimas, – išėjusi iš balsavimo kabinos žurnalistams sakė 48 metų gydytoja Salma Cherif. – anksčiau niekad nebandžiau balsuoti, tai būdavo akivaizdi apgaulė.“

Etazamene vyrai ir moterys išsirikiavo į atskiras eiles. Visų vaivorykštės spalvų skaros sudarė kontrastą paprasčiau apsirengusių vyrų eilei.

Visur budi kareiviai ir policininkai, tačiau jie diskretiškai laikosi nuošaliau.

„Labai džiaugiuosi, jaučiuosi gerai, – plačiai šypsodamasis ir demonstruodamas pažymėtą pirštą pareiškė Ahmedas Radali. – Ne, nesakysiu jums, už ką balsavau. Šiandien niekas nėra nukreipęs ginklo tau į smilkinį, nesmaugia tavęs ir nemuša per šonkaulius.“

Jis paminėjo rinkėjų bauginimo metodus, priskiriamus buvusiam režimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius