Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija iškvietė Vokietijos pasiuntinį pasiaiškinti dėl Recepą Tayyipą Erdoganą pašiepiančios dainelės

Turkija iškvietė Vokietijos ambasadorių, protestuodama prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą išjuokiančią dviejų minučių dainą, kurią transliavo viena Vokietijos televizija, antradienį pranešė diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Praėjusią savaitę mes iškvietėme ambasadorių, norėdami išreikšti savo protestą dėl transliacijos, kurią mes smerkiame“, – sakė šaltinis, nenorėjęs viešai skelbti savo pavardės.

„Mes reikalaujame, kad tas transliuotojas būtų pašalintas iš eterio“, – kalbėjo jis.

Vokietijos regioninė televizija NDR kovo 17 dieną parodė pašaipią dainelę „Erdowie, Erdowo, Erdogan“, kurioje šaipomasi iš Turkijos prezidento, jo tariamo valstybės turto švaistymo ir pilietinių laisvių gniuždymo.

„Žurnalistas, parašęs tai, kas nepatinka Erdoganui, ryt jau bus teisme“, – dainuojama vokiečių kalba atliekamoje dainoje.

Ši 1984 metų vokiečių popmuzikos žvaigždės Nenos kūrinį „Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann“ (Bet kaip, bet kur, bet kada) primenanti daina buvo parodyta per televizijos satyrinį šou „Extra 3“.

Joje skamba užuomina į vyriausybės pajėgų susidorojimą su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK): „Jis kaip maro nekenčia kurdų ir geriau bombarduoja juos nei religijos brolius iš „Islamo valstybės““.

Tuo metu vyriausybė kategoriškai neigia atakuojanti Turkijos kurdų mažumos objektus ir sako, kad ta operacija siekiama sunaikinti „teroristus“.

Satyrinė programa antradienį atsikirto Turkijai, socialiame tinkle „Twitter“ paskelbusi R.T. Erdogano atvaizdą ir paskelbusi jį „Mėnesio darbuotoju“.

NDR televizijos vyriausiasis redaktorius Andreasas Cichowiczius pareiškė, kad Turkijos diplomatinis protestas yra „nesuderinamas su mūsų spaudos ir žiniasklaidos laisvės supratimu“.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija neatsakė į naujienų agentūros prašymą išsakyti savo poziciją šiuo klausimu.

R.T.Erdogano vyriausybę kritikai kaltina autoritarizmu ir bandymu užtildyti ją kritikuojančią žiniasklaidą, įstatymų leidėjus, akademinės visuomenės narius, teisininkus ir nevyriausybines grupuotes.

ES galiūnė Vokietija Turkiją laiko pagrindine Bendrijos partnere stabdant į Europą plūstančių pabėgėlių srautą, o kanclerė Angela Merkel prašo Ankaros pagalbos sprendžiant migrantų krizės problemą.

Tačiau A.Merkel taip pat perspėja, kad Vokietija laikysis savo vertybių ir toliau reikalaus gerinti pilietinių ir mažumų teisių padėtį Turkijoje.

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ šį mėnesį pranešė, kad buvo priverstas atšaukti savo korespondentą Stambule, ir apkaltino Turkiją spaudos laisvės pažeidimu.

Praėjusią savaitę kelių ES valstybių diplomatai, tarp jų ir Vokietijos pasiuntinys, dalyvavo dviejų šnipinėjimu kaltinamų žurnalistų teisme, tuo sukeldami R.T.Erdogano pasipiktinimą. Prezidentas pareiškė, kad diplomatai peržengia viršija savo galias.

Nuo 2014 metų rugpjūčio, kai R.T.Erdoganas tapo prezidentu, beveik 2 tūkst. žmonių buvo nuteisti už jo „įžeidimą“, pritaikant labai prieštaringai vertinamą civilinio kodekso straipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius