Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija kaltina Vokietijos diplomatijos vadovą rasistų ir ultradešiniųjų retorika

Turkijos Europos Sąjungos reikalų ministras Omeras Celikas trečiadienį apkaltino Vokietijos diplomatijos vadovą Sigmarą Gabrielį savo pareiškimuose apie diplomatinę krizę tarp Ankaros ir Berlyno mėgdžiojant „kraštutinius dešiniuosius ir rasistus“.
Sigmaras Gabrielis
Sigmaras Gabrielis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„S.Gabrielis nedaro originalių pareiškimų. Jis kalba „kopijuodamas“ ultradešiniuosius ir rasistus“, – rašė O.Celikas vienoje iš 29-ių socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtų žinučių, kuriose pažėrė kritikos S.Gabrieliui ir Austrijos užsienio reikalų ministrui Sebastianui Kurzui.

„Matyti, kad Vokietijos užsienio reikalų ministras pasiekė pabėgėlių priešo ir rasistinės politikos simbolio – Austrijos užsienio reikalų ministro – lygį“, – rašė O.Celikas kitoje žinutėje.

Austrija, kaip ir Vokietija, yra įsivėlusi į rimtą diplomatinį konfliktą su Turkija.

Praėjusį mėnesį Viena uždraudė į šalį atvykti Turkijos ekonomikos ministrui Nihatui Zeybekci, planavusiam dalyvauti mitinge, skirtame paminėti pirmąsias sužlugdyto bandymo įvykdyti perversmą metines.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Turkijos ES reikalų ministras Omeras Celikas

Pasak O.Celiko, „rasistų, fašistų ir islamo priešų“ išpuoliai prieš Turkiją arba jos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą Ankarai „nieko nereiškia“.

Turkijos ministras kaltino S.Gabrielį bandant „sabotuoti“ Turkijos ir ES santykius ir „siunčiant rasistams žinutę: jūs esate teisūs“.

Kol kas nematyti jokių tarp Ankaros ir Berlyno tvyrančios įtampos atoslūgio ženklų.

S.Gabrielis antradienį pareiškė, kad aštrus Turkijos vadovo tonas „veikiausiai paskatino kai ką pamėginti pagrasinti mano žmonai ir ją persekioti“.

Kol kas nematyti jokių tarp Ankaros ir Berlyno tvyrančios įtampos atoslūgio ženklų. Abi šalys toliau svaidosi griežtais pareiškimais, kurių pastebimai padaugėjo po Turkijos lyderio praėjusios savaitės pasisakymų.

R.T.Erdoganas praėjusią savaitę paragino Vokietijos turkus rugsėjo 24 dieną vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose nebalsuoti už kanclerės Angelos Merkel Krikščionių demokratų sąjungą (CDU), jos koalicijos partnerius socialdemokratus (SPD) bei žaliuosius, pavadinęs šias politines jėgas „Turkijos priešais“.

„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

S.Gabrielis pasmerkė šį Turkijos prezidento pareiškimą kaip „precedento neturintį kišimąsi“ į Vokietijos vidaus reikalus.

S.Kurzas sekmadienį taip pat pasmerkė „nuolatinį R.T.Erdogano kišimąsi į kitų šalių vidaus reikalus“, leisdamas suprasti, kad Vokietija yra ne vienintelė šalis, į kurios politiką kišasi Ankara.

Turkija nuolat kaltina Vokietiją, kurioje gyvena 3 mln. etninių turkų, kad ji suteikia prieglobstį kurdų kovotojams, nepavykusio perversmo organizatoriams ir teroristams.

Savaitgalį R.T.Erdoganas griežtai užsipuolė S.Gabrielį pareikšdamas, kad ministrui derėtų „žinoti savo ribas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius