Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turkija žada keršyti už bet kokį Rytų Libijos kovotojų vado puolimą

Turkijos gynybos ministras savaitgalį perspėjo, kad į bet kokį galimą Rytų Libijos kovotojų vado Khalifos Haftaro puolimą prieš Turkijos karius Šiaurės Afrikos valstybėje bus reaguojama jėga. „Karo nusikaltėlis, žudikas Haftaras ir jo šalininkai turi žinoti, kad, įvykdę bet kokį išpuolį prieš Turkijos pajėgas, jie bus laikomi teisėtu taikiniu“, – kreipdamasis į turkų dalinius vėlai šeštadienį pareiškė Hulusi Akaras; jo žodžius žiniasklaida citavo sekmadienį.
Khalifa Haftaras
Khalifa Haftaras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokius komentarus ministras išsakė Kh.Haftarui prieš kelias dienas pareiškus, kad jo pajėgos „rengiasi išvaryti okupantus tikėjimu, valia ir ginklais“. Kovotojų vadas turėjo omenyje Libijos nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV) palaikančios Ankaros karius, veikiančius šalyje.

„Jeigu jos žengs tokį žingsnį, jos negalės rasti vietos, kur galėtų pabėgti, – sakė H.Akaras, kalbėdamas apie Kh.Haftaro pajėgas. – Visiems reikėtų atsitokėti.“

Padedama Turkijos, NSV anksčiau šiais metais atrėmė 14 mėnesių besitęsusį Rusijos, Egipto ir JAE remiamo Kh.Haftaro puolimą prieš Libijos sostinę.

Spalio mėnesį abi šalys pasirašė paliaubų susitarimą, paruošusį dirvą rinkimų organizavimui ateinančių metų pabaigoje.

H.Akaras šeštadienį atvyko neskelbto vizito į Tripolį, kur, pasak Libijos pareigūnų, aptarė Ankaros ir NSV karinį bendradarbiavimą.

Turkų gynybos ministras pažymėjo, jog per derybas, pradėtas paskelbus paliaubas, siekiama rasti konflikto sprendimą.

„Svarbiausia yra tai, kad visi turėtų prisidėti prie politinio sprendimo. Bet kokie tam prieštaraujantys veiksmai būtų neteisingi“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį sakydamas kalbą, Kh.Hafatas pabrėžė, kad „taika neįsivyraus, kol mūsų krašte veikia kolonizatorius“.

NSV tikisi, kad 2021 metų gruodį paskirti visuotiniai rinkimai padės užbaigti krizę šalyje. Tačiau daugelis analitikų tokią perspektyvą vertina skeptiškai ir perspėja, kad Libijos laukia dar nemažai rimtų išbandymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius