Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija žada „labai greitai“ užimti Afrino centrą

Turkija ketvirtadienį pareiškė, kad „labai greitai“ išstums kurdų pajėgas iš šiaurės Sirijoje esančio Afrino centro, proturkiškoms pajėgoms apsupus tą miestą.
Sirijos sukilėlis Afrine
Afrinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sirija Turkija

Sausio 20-ąją Ankara ir jos sąjungininkai sirų sukilėliai pradėjo karinę operaciją Afrine, kurį kontroliuoja kurdų Liaudies apsaugos daliniai (YPG).

Turkija laiko YPG uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) padaliniu. Ši kurdų organizacija, Turkijos laikoma teroristine grupuote, jau kelis dešimtmečius yra įsitraukusi į ginkluotą kovą su Ankaros vyriausybe.

I.Kalinas: „Ratas aplink teroristus siaurėja. Numatome, kad Afrino centras nuo teroristų bus išvalytas labai greitai – Dievui leidus, artimiausiomis dienomis.“

„Ratas aplink teroristus siaurėja. Numatome, kad Afrino centras nuo teroristų bus išvalytas labai greitai – Dievui leidus, artimiausiomis dienomis“, – sakė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas

Sukilėliai ir turkų kariai prie pagrindinio miesto priartėjo trečiadienį.

Valstybiniam transliuotojui TRT I. Kalinas sakė, kad per karinę operaciją „Alyvos šakelė“ pavyko užimti 70 proc. Afrino regiono teritorijos.

Tačiau ši operacija padidino įtampą santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis, nes Turkijos armija kaunasi prieš sukarintą grupuotę YPG, palaikomą kitos NATO narės kovoje su džihadistais.

Tačiau po praėjusį mėnesį įvykusio JAV valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono vizito į Turkiją, abi šalys sutarė dirbti drauge, kad išspręstų ginčą dėl YPG kontroliuojamo Sirijos Manbidžo miesto.

Turkija yra ne kartą perspėjusi, kad gali išplėsti savo operaciją ir į Manbidžą, kur savo pajėgas yra dislokavusi JAV, ir net toliau, į teritorijas Irako pasienio link.

„Sputnik“ nuotr./Nuo Turkijos oro smūgių Afrine besislepiantys kurdai
„Sputnik“ nuotr./Nuo Turkijos oro smūgių Afrine besislepiantys kurdai

Turkijos diplomatijos vadovas Mevlutas Cavusoglu kovo 19-ąją turėjo lankytis Vašingtone, tačiau Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad šis vizitas buvo atidėtas dėl R.Tillersono atleidimo iš pareigų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau šią savaitę netikėtai atleido iš valstybės sekretoriaus pareigų R.Tillersoną.Jį valstybės sekretoriaus poste pakeis Mike'as Pompeo, iki šiol ėjęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus pareigas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Tačiau I.Kalinas tvirtino, kad pokyčiai JAV Valstybės departamente nepakeis susitarimų su Vašingtonu dėl Manbidžo. Vis dėlto tie susitarimai dar nėra visiškai aiškiai suformuluoti.

Anksčiau šią savaitę M.Cavusoglu sakė, jog turkų ir amerikiečių pareigūnai susitarė, kad YPG atsitrauktų iš Manbidžo, o miestą saugotų abiejų valstybių pajėgos.

„Vien dėl to, kad Pompeo pakeis Tillersoną, dar nereiškia, kad bus atsisakyta tų gairių, dėl kurių buvo susitarta“, – sakė I.Kalinas.

R.T.Erdogano atstovas teigė, kad M.Pompeo dar neturi visos reikalingos , tačiau JAV valstybės sekretoriaus pasikeitimas, pasak jo, yra „nerimtas“ pokytis, dėl kurio bus prarastos vos „viena ar dvi savaitės“.

Praėjusį mėnesį Ankara ir Vašingtonas teigė, kad ruošiasi sukurti darbo grupių, kurios spręs svarbiausias problemas, darančius įtaką dvišaliams santykiams, o pirmieji jų susitikimai įvyko Vašingtone kovo 8-9 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius