-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas: „Egzekucijos Saudo Arabijoje yra vidaus teisinis reikalas“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį nepasmerkė Saudo Arabijoje įvykdytos egzekucijos 47 nuteistiesiems, tarp kurių buvo garsus šiitų dvasininkas, ir pareiškė, kad tai tos karalystės „vidaus teisinis reikalas“.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Egzekucijos Saudo Arabijoje yra vidaus teisinis reikalas. Ar jūs pritariate šiam sprendimui, ar ne, tai jau kitas klausimas“, – sakė R.T.Erdoganas per televiziją, pirmą kartą viešai išreikšdamas savo poziciją šiuo prieštaringai vertinamu klausimu, sukėlusiu įtampą Saudo Arabijos ir Irano santykiuose.

Praėjusį mėnesį R.T.Erdogano vizitas Rijade ir jo susitikimas su karaliumi Salmanu bei šalies politikos elitu yra dar vienas šiltų Ankaros ir Rijado santykių ženklas.

Turkija ir Saudo Arabija, kurių gyventojų didžiąją daugumą sudaro musulmonai sunitai, laikosi tos pačios pozicijos Sirijos klausimu ir mano, kad jos prezidento Basharo al Assado nušalinimas galėtų užbaigti beveik penkerius metus trunkantį pilietinį karą.

Tačiau vis labiau įtempti darosi Turkijos santykiai su šiitišku Iranu, kuris kartu su Rusija yra pagrindiniai B.Assado režimo sąjungininkai.

Krizė prasidėjo savaitgalį, kai Saudo Arabija įvykdė egzekuciją garsiam šiitų dvasininkui ir aktyvistui šeichui Nimrui al Nimrui bei dar 46 nuteistiesiems ir tuo sukėlė Teherano įniršį. Egzekucija išprovokavo didelio masto protestus Artimųjų Rytų šalyse, kuriose daugumą sudaro šiitai. Iraniečių minia nusiaubė Saudo Arabijos ambasadą Teherane ir konsulatą antrajame didžiausiame Mešhedo mieste.

Rijadas, Bahreinas ir Sudanas nutraukė diplomatinius ryšius su Teheranu, o Kuveitas atšaukė savo ambasadorių iš šalies.

R.T.Erdoganas atmetė prielaidas, kad šiomis egzekucijomis buvo siekiama išprovokuoti įtampą taro sunitų ir šiitų, ir pareiškė, kad išpuolis prieš Saudo Arabijos diplomatinę yra „nepriimtinas dalykas“.

„Tik trys (iš tų, kuriems buvo įvykdytos egzekucijos) buvo šiitai“, – sakė R.T.Erdoganas.

Jis taip pat klausė, „kodėl pasaulis nereagavo“, kai nuvertus buvusį Egipto prezidentą Mohamdeą Mursį, Ankaros sąjungininką, „tūkstančiai žmonių buvo pasmerkti mirti“.

Tačiau R.T.Erdohano žodžiai prieštarauja pirmadienį Turkijos vicepremjero Numano Kurtulmuso, kuris taip pat yra vyriausybės atstovas, padarytam pareiškimui. Jis sakė, kad „mirties bausmės, ypač politiškai motyvuotos, nepadeda įvesti taikos regione“.

Turkija oficialiai uždraudė mirties bausmę 2004 metais, siekdama įstoti  į Europos Sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius