Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkijos prezidentas grasina išplėsti puolimą Sirijoje į kitus šiaurinius šalies miestus

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pagrasino išplėsti prieš Afrino regioną Sirijoje vykdomą puolimą į kitus miestus šalies šiaurėje, kad išstumtų iš jų kurdų kovotojus, kuriuos Ankara laiko teroristais.
R.T.Erdoganas su Turkijos kariškiais
R.T.Erdoganas su Turkijos kariškiais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tęsime savo kovą, kol mūsų pasienyje neliks nė vieno teroristo“, – sakė R.T.Erdoganas Ankaroje ir pažadėjo „išvalyti“ į rytus nuo Afrino esantį Manbidžo miestą, taip pat kontroliuojamą kurdų kovotojų Liaudies apsaugos dalinių (YPG).

Turkija karinę operaciją „Alyvmedžio šakelė“ prieš YPG Afrine, esančiame šalia Turkijos sienos, pradėjo šeštadienį antskrydžiais ir artilerijos apšaudymais. Sekmadienį buvo pradėta antžeminė operacijos fazė.

YPG vis dar glaudžiai bendradarbiauja su Vašingtonu kovoje su džihadistų judėjimu „islamo valstybė“ Sirijoje. Tačiau Turkija YPG laiko teroristine grupuote, susijusia su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK).

Ankara ir jos Vakarų sąjungininkės yra paskelbusios PKK teroristine organizacija.

R.T.Erdoganas: „Kiek visa tai trunka Afganistane? Beveik du dešimtmečius. Kiek trunka Irake? Beveik 18 metų!“

Per karinę operaciją būta atvejų, kai Turkijos kariai atakavo JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos pajėgas, todėl imta rimtai būgštauti dėl galimos karinės konfrontacijos tarp dviejų NATO sąjungininkių, turint galvoje, kad Manbidže esama amerikiečių karių.

R.T.Erdoganas pažadėjo, kad operacija bus tęsiama, „kol mes pasieksime savo tikslus“, ir pridūrė: „Kai, kaip žadėjau, išvalysime Mandžibą nuo teroristų“.

Tarp Ankaros ir Vašingtono jau anksčiau tvyrojo įtampa, o ši operacija dar pablogino sąjungininkų santykius.

Abi šalys pateikė skirtingas versijas, apie ką buvo kalbėta per prezidento Donaldo Trumpo ir R.T.Erdogano derybas telefonu trečiadienį vėlai vakare.

JAV nurodė, kad D. Trumpas paragino Turkiją „apriboti savo karinius veiksmus“. Tačiau vienas turkų pareigūnas atkirto, kad šis JAV pareiškimas „netiksliai atspindi pokalbio turinį“.

R.T.Erdoganas pažėrė priekaištų Turkijos sąjungininkėms, įskaitant Ameriką, kuri, pasak jo, paragino Ankarą, kad turkų pajėgų operacija būtų „trumpa“ ir „ribota“.

„Kiek visa tai trunka Afganistane? Beveik du dešimtmečius. Kiek trunka Irake? Beveik 18 metų!“ – piktai kalbėjo Turkijos vadovas.

R.T.Erdoganas pridūrė, kad per operaciją jau pavyko „neutralizuoti 343 teroristus“. Gauti šios informacijos patvirtinimą iš nepriklausomų šaltinių naujienų agentūrai AFP nepavyko.

Nuo puolimo pradžios žuvo trys turkų kariai. Padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) skelbia, kad žuvo 58 Ankaros palaikomų sukilėlių pajėgų nariai ir 53 kovotojai iš JAV remiamų Sirijos demokratinių pajėgų bei YPG.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius