Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 24 /13:27

Tyrėjai: MH17 lėktuvas buvo numuštas virš Ukrainos rusų kariškių raketa

Malaizijos oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimą tiriantys tarptautiniai tyrėjai ketvirtadienį pirmą kartą paskelbė, kad raketa, kuria virš Ukrainos buvo numuštas šis lėktuvas, buvo atvežta iš vienos rusų kariuomenės brigados.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje.
Numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo nuolaužos Donecke, Ukrainoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) „priėjo prie išvados, kad BUK-TELAR, kuria buvo numuštas (reiso) MH17 (lėktuvas), buvo iš 53-osios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske Rusijoje“, sakė olandų tyrėjas Wilbertas Paulissenas.

„53-ioji brigada yra Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalis“, – spaudos konferencijoje Nyderlanduose sakė jis.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Malaysia Airlines“ laineris „Boeing 777“, kuriame buvo 298 žmonės, 2014 metų liepos 17 dieną buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuotos teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje.

Žuvo visi lėktuve buvę žmonės, daugiausia olandai. Tačiau tarp aukų yra 17 valstybių piliečių, įskaitant australus, britus, malaiziečius ir indoneziečius.

Anksčiau tyrėjai buvo padarę išvadą, kad lėktuvas buvo numuštas rusų gamybos raketų sistema BUK, atvežta iš Rusijos ir panaudota Maskvos remiamų separatistų kontroliuotoje teritorijoje Ukrainoje. Tačiau tyrėjai tiesiai nenurodė, kas konkrečiai paleido raketą.

Dabar komanda pagal filmuotą medžiagą ir nuotraukas kruopščiai atkūrė kelią, kuriuo kolona su minima raketa atvyko iš Kursko, per sieną į Ukrainą.

W.Paulissenas: „(Tyrėjai) nustatė, kad minima BUK-TELAR turi virtinę unikalių ypatybių. Šios ypatybės ... pasitarnavo kaip tam tikras raketos pirštų atspaudas.“

„(Tyrėjai) nustatė, kad minima BUK-TELAR turi virtinę unikalių ypatybių. Šios ypatybės ... pasitarnavo kaip tam tikras raketos pirštų atspaudas“, – pridūrė W.Paulissenas.

Maskva ne kartą neigė, kad yra kaip nors susijusi Malaizijos lėktuvo numušimu, ir kaltino Kijevą.

Tyrėjai didžiausią dėmesį skiria maždaug 100 žmonių, įtariamų „aktyviu vaidmeniu“ per minimą incidentą, bet viešai jokių įtariamųjų vardų nėra paskelbę.

Vyriausiasis tyrėjas Fredas Westerbeke ketvirtadienį sakė, kad vyksta jau paskutinė tyrimo fazė, bet pridūrė, kad „darbo dar yra“.

Pastaraisiais metais tyrėjai „gavo daug įrodymų, bet dar nėra pasirengę“ imtis veiksmų dėl kaltinimų pareiškimo, spaudos konferencijoje sakė jis.

Olandų pareigūnai yra paskelbę, kad bet kokių areštuotų įtariamųjų teismas vyks Nyderlanduose pagal bendram tyrimui vadovaujančių šalių susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius