Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: rusų verslininkų parama JK Konservatorių partijai smarkiai išaugo

„Open Democracy“ tyrimas atskleidžia, kad per pastaruosius metus Jungtinės Karalystės (JK) premjero Boriso Johnsono vadovaujama Konservatorių partija sulaukė dosnesnės nei anksčiau rusų donorų paramos. Šios žinios pasirodė JK vyriausybei blokuojant ataskaitos apie Rusijos kišimąsi į šalies politiką publikavimą.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis „Open Democracy“ tyrimu, nuo 2018-ųjų lapkričio iki 2019-ųjų spalio Konservatorių partija iš rusų verslininkų gavo mažiausiai 498 850 svarų (579 072 eurų) paramos.

Palyginus su ankstesniais metais, parama gerokai išaugo: anksčiau finansinės aukos nesiekė 350 tūkst. svarų (apie 406 tūkst. eurų).

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

„The Business Insider“ rašo, kad finansinė parama išaugo nepaisant spaudimo partijai nutraukti ryšius su rusų oligarchais.

Spaudimas suintensyvėjo 2018 metais, kai Anglijos Solsberio mieste nervus paralyžiuojančia medžiaga buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

Vakarienės ir tenisas

„Open Democracy“ išsiaiškino, kad viena pagrindinių Konservatorių partijos donorių pastaraisiais mėnesiais buvo Liubov Černuchin. Jos vyras Vladimiras Černuchinas – buvęs Rusijos finansų ministras Vladimiro Putino administracijoje.

Per pastaruosius metus L.Černuchin Konservatorių partijai paaukojo 450 tūkst. svarų (522,3 tūkst. eurų).

2014-aisiais ji už galimybę pažaisti tenisą su B.Johnsonu ir tuometiniu premjeru Davidu Cameronu sumokėjo 160 tūkst. svarų (185,71 tūkst. eurų). Už vakarienę su dabartiniu švietimo sekretoriumi Gavinu Williamsonu ji sumokėjo 30 tūkst. svarų. (34,82 tūkst. eurų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Cameronas, Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Cameronas, Borisas Johnsonas

L.Černuchin anksčiau šiemet vakarieniavo su buvusia premjere Theresa May ir kitomis Kabineto narėmis moterimis. Prieš tai ji Konservatorių partijai paramos rinkimo renginyje paaukojo 135 tūkst. svarų. (156,69 tūkst. eurų).

Londone įsikūrusi viešųjų ryšių firma „New Century Media“ šių metų gegužę Konservatorių partijai paaukojo 20 tūkst. svarų (23,21 tūkst. eurų). Rusijos vyriausybė 2013 metais šiai kompanijai mokėjo už šalies „teigiamo įvaizdžio“ kūrimą Jungtinėje Karalystėje.

Pranešama, kad „New Century Media“ padėjo V.Putino dziudo partneriui Vasilijui Šestakovui susitikti su buvusiu premjeru Davidu Cameronu Konservatorių partijos paramos rinkimo renginyje.

Kiti partijos donorai – Rusijoje gimęs bankininkas Levas Michejevas ir milijardierius Aleksandras Temerko.

„Reuters“ rašo, esą A.Temerko yra sakęs, kad su „draugu“ B.Johnsonu gėrė vyną jo parlamentiniame biure. Tuo metu B.Johnsonas buvo JK užsienio reikalų sekretorius.

Konservatorių partijos atstovas teigė, kad „partija nepriima paramos iš užsienio, nes ji – nelegali“.

Prieš gruodžio 12-ąją numatytus pirmalaikius parlamento rinkimus Dauningo gatvė blokuoja ataskaitos apie Rusijos kišimąsi į Jungtinės Karalystės politiką paviešinimą. Ataskaitą parengė parengė Bendruomenių Rūmų žvalgybos ir saugumo komitetas.

Komiteto pirmininkas Dominicas Grieve'as tokį vyriausybės sprendimą pavadino „pribloškiančiu“, o leiboristai ir škotų nacionalistai pareiškė, kad premjeras atsisako pripažinti Rusijos kišimosi mastą.

Ataskaitoje konkrečiai nagrinėjamos Rusijos pastangos paveikti 2016 metais Jungtinėje Karalystėje vykusio referendumo dėl šalies pasilikimo ES rezultatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius