Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 11 /23:14

Rusai atakavo svarbius infrastruktūros objektus – dalis Ukrainos liko be elektros

Ukraina toliau sėkmingai atsikovoja savo teritoriją iš Rusijos pajėgų. Charkivo srityje ukrainiečiai atsikovojo kelias gyvenvietes bei svarbius Kupjansko ir Iziumo miestus. Pasirodė kalbų, kad Ukrainos karinės pajėgos įžengė į Donecko oro uosto teritoriją, tačiau ši informacija oficialiai nebuvo patvirtinta.
Charkivas po apšaudymo
Charkivas po apšaudymo / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Nuo rugsėjo pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš okupantų jau atkovojo apie 2000 kvadratinių kilometrų Ukrainos teritorijos, sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
  • Ukrainos parlamento narys Oleksijus Hončarenka tviteryje skelbia, kad, jo žiniomis, Ukrainos karinės pajėgos įžengė į Donecko oro uosto teritoriją
  • Rusijos okupacinė kariuomenė paliko Iziumo miestą ir kelias kitas Charkivo srities gyvenvietes
  • Ukrainos kariuomenė išlaisvino Kupjanską Charkovo srityje

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:40

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

V.Zelenskis: Ukrainos kariai „nesulaiko savęs“ ir persekioja okupantus visomis kryptimis

23:14

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažymi, kad Ukrainos kariai pasieks visus šalies sienos ruožus. Tai jis pasakė vakariniame vaizdo kreipimesi.

„Šiandien yra 200-oji mūsų pasipriešinimo, mūsų kovos, mūsų tėvynės karo – už laisvę, už nepriklausomybę, už teisę būti – diena Per šias 200 dienų mums pavyko daug dalykų. Tačiau svarbiausia, taigi ir sunkiausia, laukia ateityje“, – sakė valstybės vadovas.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

Jis pažymėjo, kad Ukrainos kariai didvyriškai sulaikė priešą, o dabar „nesulaiko savęs“ ir veja okupantus šiaurėje, pietuose ir rytuose – visomis kryptimis, bet juda tik į vieną tikslą – į priekį ir į pergalę.

V.Zelenskis sakė, kad šiandien Ukrainos karių veiksmus Ukrainos šiaurėje, pietuose ir rytuose „mato ir vertina visi“.

„Pasaulis džiaugiasi, priešas panikuoja. Ukraina didžiuojasi jumis, tiki jumis, meldžiasi už jus, laukia jūsų. Kelias į pergalę nėra lengvas. Tačiau esame įsitikinę, kad galite tai padaryti. Pasieksite mūsų sieną visuose jos ruožuose. Pamatysite mūsų ribas ir priešo nugaras. Pamatysite, kaip spindi mūsų žmonių akys ir okupantų kulnai. Jie tai vadins „geros valios gestais“. Mes tai pavadinsime pergale“, – pabrėžė prezidentas.

Ukrainos prezidento biure paaiškino, kas taps lūžio tašku kare

22:50

Karo Ukrainoje lūžis įvyks, kai Ukrainos kariuomenė atgaus Luhansko ir Donecko kontrolę. Po to okupantai paliks Ukrainos Krymą. Tai Rusijos televizijos kanalui „Dožd“ sakė prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michaila Podoliakas.

„Chersono deblokavimas leis tikėtis tam tikrų veiksmų blokuojant koridorių į Krymą – ir atitinkamai vykdant specialiąsias operacijas jau Kryme. Jie yra rengiami, mes dabar dirbame“, – sakė M.Podoliakas.

Kartu jis pažymėjo, kad išlaisvinus Luhanską ir Donecką įvyks lūžis Rusijos kare prieš Ukrainą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaila Podoliakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michaila Podoliakas

„Krymo kaip tokio, kaip gynybinio mazgo, nėra. Kai tik Doneckas ir Luhanskas kris – visi paliks Krymą“, – pareiškė patarėjas.

Jis taip pat mano, kad derybos su Maskva gali prasidėti tik tada, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai pasieks teritorinių laimėjimų, kurie leis jai iškelti savo ultimatyvius ir griežtus reikalavimus.

Po sėkmingos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontratakos viena iš pagrindinių Kremliaus propagandininkių Margarita Simonjan ėmė užuominomis kalbėti apie susitaikymą.

Tuo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad kol kas jokios derybos su Rusijos Federacija dėl karo nutraukimo nėra įmanomos, nes Rusijos pusė negali suformuluoti jokių adekvačių pozicijų.

Savo ruožtu gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pareiškė, kad Ukraina nesutinka su Vakarų partnerių rekomendacija pradėti „taikos“ derybas su Rusija ir reikalauja visiškos Donbaso ir Krymo deokupacijos.

Reakcija į fiasko: V.Putinas vėl pakeitė Vakarų grupuotės vadą

22:41

Rusijos vadovybė, reaguodama į naujus pralaimėjimus fronte, vėl pakeitė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vakarų grupuotės vadovybę, praneša Ukrainos vyriausioji žvalgybos valdyba.

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vakarų grupuotės vadovybė buvo nušalinta nuo vadovavimo. Tokio sprendimo priežastis – triuškinantys pralaimėjimai, patirti per Ukrainos gynybos pajėgų puolimą“, – teigiama pranešime.

Operatyviniam junginiui „Centras“ vadovavęs generolas leitenantas Aleksandras Lapinas buvo paskirtas Vakarų grupuotės vadu kartu su savo štabu.

„Centro“ operatyvinis štabas iš Luhansko persikėlė į Vakarų grupuotės vadavietę.

„Šiuo metu svarstomas kadrinis sprendimas dėl generolo leitenanto Romano Berdnikovo tolesnės tarnybos. 2022 m. rugpjūčio 26 d. jis buvo paskirtas į Vakarų karinės apygardos vado postą, kuriame pakeitė generolą leitenantą Sičevojų (pareigas ėjo tris savaites)“, – praneša žvalgybos tarnyba.

Rusai atakavo vieną didžiausių šiluminių elektrinių Ukrainoje

22:31

Aiškėja priežastis, dėl kurios didelėje dalyje Rytų Ukrainos sutriko elektros energijos tiekimas. Sekmadienio vakarą rusų okupantai raketomis smogė Charkivo termofikacinei elektrinei Nr. 5, vienai didžiausių Ukrainoje.

Šią žinią patvirtino ir Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michaila Podoliakas. „Tiesioginiai tyčiniai smūgiai svarbiausiai civilinei infrastruktūrai, ypač didžiausiai Charkivo termofikacinei elektrinei “Charkivas-5„, yra akivaizdi Rusijos terorizmo ir siekio masiškai palikti civilius gyventojus be šviesos ir šilumos apraiška. Toks bailus “atsakas„ į savo kariuomenės pabėgimą iš mūšio lauko“, – pabrėžė jis.

Ši šiluminė jėgainė yra antra (po Kijevo šiluminės elektrinės Nr. 5) pagal gaminamos elektros energijos galią Ukrainoje. Jis yra netoli Podvorkų kaimo Derhačių rajone.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, komentuodamas sekmadieninį apšaudymą, pabrėžė, kad rusai išlieka teroristais.

„Charkivo ir Donecko sritys yra visiškai be elektros energijos, iš dalies – Zaporižios, Dniepropetrovsko ir Sumų sritys. Rusijos teroristai ir toliau lieka teroristais ir smogia į ypatingos svarbos infrastruktūrą. Jokių karinių objektų, tik tikslas palikti žmones be šviesos ir šilumos“, – pareiškė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Rusai atakavo svarbius infrastruktūros objektus – dalis Ukrainos liko be elektros

21:32

Sekmadienio vakarą visoje Ukrainoje buvo paskelbtas oro pavojus. Po pranešimų apie sprogimus keliuose regionuose nėra šviesos arba kyla elektros tiekimo problemų.

Okupantai smogė kritinei infrastruktūrai, pranešė Derhačių miesto taryba (Charkivo sritis). „Gerbiamieji piliečiai! Šiuo metu bendruomenės teritorija yra visiškai be elektros energijos, nes okupantai smogė svarbiausiems infrastruktūros objektams! Išlikite ramūs. “Charkivoblenergo„ jau dirba, kad išspręstų šią problemą!“, – rašoma pranešime.

Panaši žinia atėjo ir iš Charkivo srities Pervomaisko bendruomenės.

Charkivo meras Ihoris Terechovas patvirtino, kad Charkivo infrastruktūros objektui buvo suduotas smūgis. „Dėl smūgio daugelyje miesto rajonų dingo šviesa. Dėl tos pačios priežasties tuose pačiuose rajonuose nėra vandens – neveikia siurbliai. Tai niekingas ir ciniškas Rusijos agresoriaus kerštas už mūsų kariuomenės laimėjimus fronte, ypač Charkivo srityje“, – rašė jis.

Jis taip pat paragino visus išlaikyti ramybę ir patvirtino, kad specialistai ir komunalininkai jau dirba šalindami žalą.

Tuo metu Sumų srityje, kaip sakė srities karinės administracijos pirmininkas Dmytro Žyvyckis, visoje srityje nukrito elektros tinklo įtampa.

„Jei įmanoma, rekomenduoju išjungti elektros prietaisus ir kitą buitinę techniką, kad išvengtumėte jų sugadinimo! Regiono elektros sistema tebėra nestabili dėl kovo mėnesį per priešo bombardavimą padarytų nuostolių. Taip pat yra tikimybė, kad Rusijos fašistinės kariuomenė gali atakuoti Ukrainos elektros energijos tiekimo objektus“, – sakė jis.

Be to, socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų apie elektros energijos tiekimo sutrikimus Dniepropetrovsko, Charkivo, Poltavos, Odesos ir Zaporožės sričių gyvenvietėse. Taip pat pranešama apie vandens tiekimo problemas. 

Poltavos srities karinės administracijos vadovas Dmytro Luninas, nenurodydamas problemos priežasčių, sakė: „Šviesos ir vandens tiekimas visame regione netrukus bus atnaujintas. Energetikos inžinieriai jau dirba“. 

Odesos srities karinės administracijos atstovas spaudai Serhijus Bratčukas sakė, kad padėtis regione visiškai kontroliuojama. Visos tarnybos dirba pagal nustatytas užduotis.

Nikopolio rajono karinės administracijos (Dniepropetrovsko sritis) vadovas Jevhenas Jevtušenka paskelbė pranešimą, kuriame ragina žmones įkrauti mobiliuosius telefonus ir atsarginius akumuliatorius.

Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentynas Rezničenka vėliau irgi pranešė, kad kai kurie regiono miestai ir bendruomenės liko be elektros.

Rusija į karą Ukrainoje gali pasiųsti dar 400 000 „zombių“

19:58

Rusijos vadovybė laiko žmones tamsoje ir skurde, kad juos būtų lengviau valdyti. Kremlius į karą gali pritraukti apie 300-400 tūkstančių užzombintų rusų, kurių gyvenime yra tik degtinė. Apie tai televizijos kanalo „Espresso TV“ eteryje pareiškė karinis ekspertas, Ukrainos saugumo tarnybos atsargos pulkininkas ir karinės kontržvalgybos ekspertas Michaila Pritula.

„Jūs neįsivaizduojate gyvenimo Rusijos gilumoje – tai pusiau sugriauti miestai ir kaimai. Šiame gyvenime yra tik degtinė ir vienas tikslas – mirti už Rusiją. Tokių žmonių yra 300–400 tūkstančių. Be to, kiekvieną dieną 2-3 tūkstančiai rusų sulaukia 18 metų“, – paaiškino ekspertas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai Sjevjerodonecke
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai Sjevjerodonecke

Pasak M.Pritulos, Rusijoje per pusmetį prisirenka apie 300 000 žmonių, kurie dabar gali būti pašaukti į kariuomenę.

„Jie užaugo užzombinti valdant Putinui. Jie nėra matę jokio kito gyvenimo. Rusijos vadovybė gali kaip nori elgtis su šiuo kontingentu, iš kurio tik 2–3 proc. sugeba mąstyti“, – apibendrino jis.

Per pastarąją parą ukrainiečių gynėjai likvidavo dar apie 400 rusų okupantų. Iš viso sunaikinta apie 52 650 užpuolikų.

Ukrainos pietuose situacija vystosi dinamiškai

19:39

Padėtis dinamiškai vystosi ir Ukrainos pietiniame fronte, vyksta pažanga, yra teritorijų, kurios jau išlaisvintos. Tai pareiškė Pietų Ukrainos gynybos pajėgų jungtinio koordinacinio štabo spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk, atsakydama į televizijos žurnalistų klausimą apie operatyvinę situaciją ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų laimėjimus šalies pietuose.

„Iš tiesų padėtis dinamiškai vystosi, taip pat ir pietuose. Padaryta pažanga, yra teritorijų, kurios jau išlaisvintos. Tačiau mes neįvardijame gyvenviečių, kad išvengtume nereikalingo priešo dėmesio“, – pabrėžė N.Humeniuk.

Ji pažymėjo, kad priešas stiprina atakas ta kryptimi, kur sausumoje jam nesiseka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudytas Mykolajivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apšaudytas Mykolajivas

„Jau šiandienos naktis ir pirmoji dienos pusė labai aiškiai parodė, kad jis (priešas) stiprina puolimą ta kryptimi, kur sausumoje nesiseka. Ypač galingų raketų smūgių šiandien sulaukė Mykolajivo sritis, o Nikopolio rajonas buvo apšaudytas iš reaktyvinių salvinės ugnies paleidimo įrenginių, sunkiosios artilerijos. Ir tie raketų pataikymai į Berezneguvatės rajoną ir Voznesenską yra gana iškalbingi, nes tai yra žemės ūkio paskirties žemės ir ypač grūdų saugyklos“, – pabrėžė N.Humeniuk.

Ji pridūrė, kad priešas ir toliau raketomis apšaudo Ukrainos teritorijas, siekdamas daryti psichologinį spaudimą Ukrainos gynėjams.

„Deja, tiek Nikopolio apylinkėse, tiek Mykolajivo srityje yra nukentėjusiųjų, Mykolajive, be kita ko, sugriautas gyvenamasis namas. Tai pakankamai stiprus ženklas, (priešo) užuomina, kad “vis dar turime jėgų ir turime kuo atkeršyti„. Nepaisant to, kad tiesiogiai priešakinėje fronto linijoje esančių priešo dalinių moralė yra per žema ir jiems tikrai sunku motyvuoti save tam tikriems veiksmams... Todėl šios raketų atakos buvo panaudotos kaip spaudimas, psichologinis spaudimas mūsų kariams, taip pat kaip tam tikra vangi jų pačių motyvacija“, – sakė N.Humeniuk.

Sekmadienio naktį okupantai reaktyvinėmis salvinės ugnies sistemomis „Grad“ smogė Nikopoliui, trys žmonės buvo sužeisti. Į miestą pataikė daugiau kaip 35 priešo sviediniai.

Generalinės prokuratūros duomenimis, per naktinius okupantų smūgius Dnipro ir Nikopolio miestuose buvo sunaikinta nemažai objektų, sužeisti 4 žmonės.

Be to, sekmadienį Mykolajivo meras Oleksandras Sjenkevičius pranešė, kad Mykolajivas naktį buvo smarkiai apšaudomas: sužeisti devyni žmonės, apgadinti gyvenamieji namai.

V.Putinas E.Macronui: Zaporižios AE apšaudymas gali turėti „katastrofiškų pasekmių“

18:25

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį perspėjo Prancūzijos kolegą Emmanuelį Macroną, kad kautynės prie Ukrainos Zaporižios AE gali turėti „katastrofiškų pasekmių“, kaltindamas Kyjivą dėl Maskvos pajėgų užimtos jėgainės apšaudymo.

Remiantis Kremliaus pareiškimu, per abiejų lyderių pokalbį telefonu V.Putinas „atkreipė dėmesį į katastrofiškų pasekmių galinčias turėti reguliarias Ukrainos atakas prieš [Zaporižios branduolinius] objektus, įskaitant radioaktyviųjų atliekų saugyklą“.

Didžiausia Europoje atominė elektrinė pastarosiomis savaitėmis buvo kautynių židinys, todėl kilo susirūpinimas, kad gali įvykti branduolinis incidentas.

V.Putino teigimu, elektrinėje dirbantys Rusijos specialistai  imasi priemonių komplekso saugumui užtikrinti. Be to, Maskva pasirengusi kartu su Tarptautinės atominės energijos agentūra (TATENA) toliau ieškoti „nepolitizuotų“ jėgainės problemų sprendimų, patikino prezidentas.

Ukrainos branduolinės energijos agentūra „Enerhoatom“ sekmadienį pranešė, kad paskutinis veikęs Zaporižios AE reaktorius buvo išjungtas saugumo sumetimais.

Per pokalbį su E.Macronu V.Putinas taip pat apkaltino Ukrainos pajėgas iš Vakarų šalių tiekiamų pabūklų apšaudant civilinę infrastruktūrą Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Ukrainiečių pajėgos šio mėnesio pradžioje pradėjo didelio masto kontrpuolimą, siekdamos atkovoti iš rusų rytines teritorijas. Promaskvietiški separatistai šį savaitgalį pranešė, kad jų pajėgos dalyvauja „įnirtinguose“ mūšiuose su Kyjivo kariuomene Donecko srityje.

A.Anušauskas: ukrainiečiai per penkias dienas atkovojo daugiau teritorijų, nei okupantai užėmė nuo balandžio

17:13

Ukrainos pajėgos per penkias dienas atkovojo daugiau teritorijų, nei Rusijos okupantai užėmė nuo balandžio mėn. ir visur buvo sutinkami kaip išvaduotojai, feisbuke rašo Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Ukrainos pajėgos kai kuriose vietose prasiveržė pro Rusijos pozicijas 70 kilometrų į gilumą ir jau patvirtinta, kad rugsėjo 6–10 dienomis atkovojo 3000 kvadratinių kilometrų teritorijos“, – skelbia ministras.

 

S.Haidajus: rusai susikrauna grobį ir bėga

16:49

Rusijos kariškiai pakuojasi prisiplėštus daiktus ir bėga iš okupuotų Ukrainos teritorijų. Apie tai Ukrainos televizijai sakė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Turime informacijos, kad ir komendantūra, ir prokuratūra, ir okupantai, ir gauleiteriai palieka okupuotas teritorijas, kraunasi grobį, sodina šeimas į automobilius ir išvažiuoja“, – sakė jis.

S.Haidajus pabrėžė, kad okupantai išvyksta net iš miestų, kurie okupuoti nuo 2014 m.

„Tikrai tikiuosi, kad artimiausiu metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos galės persikelti per upę ir prasidės visapusiška Luhansko srities miestų deokupacija“, – pridūrė srities karinės administracijos vadovas.

Tuo metu su Ukraina besiribojančio Rusijos pietinio regiono pareigūnas sekmadienį pareiškė, kad per praėjusią parą tūkstančiai žmonių kirto dvišalę sieną, Kyjivo kariuomenei pranešus apie sėkmingas pastangas atstumti Maskvos pajėgas karo draskomos šalies rytuose.

„Per pastarąją parą sieną kirto tūkstančiai žmonių. Dauguma jų savo automobiliais vyko pas giminaičius. Šiandien srityje esančiuose 27 laikino apgyvendinimo centruose yra 1342 žmonės“, – socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo pareiškime sakė Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas anksti sekmadienį paskelbė, kad nuo kontrpuolimo pradžios anksčiau šį mėnesį iš rusų atkovota jau 3 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorija.

Vašingtonas gali leisti perduoti Ukrainai naikintuvus MiG-29

16:30

Jungtinės Valstijos gali leisti perduoti Ukrainai naikintuvus MiG-29. Tai interviu „Laisvės“ radijui sakė Atlanto tarybos Eurazijos centro direktorius ir buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Johnas Herbstas. 

Anot jo, JAV valdžia anksčiau pernelyg nedrąsiai kalbėjo apie kovinių lėktuvų tiekimą Ukrainai, tačiau dabar situacija gali pasikeisti. „Manau, kad netrukus gali būti priimtas teigiamas sprendimas dėl MiG'ų. Manau, kad tai geras žingsnis. Tačiau anksčiau administracija buvo pernelyg nedrąsi siųsti MiG'us, nes manė, kad tai išprovokuos Rusiją“, – sakė J.Herbstas.

Jis priminė, kad nors JAV anksčiau uždraudė perduoti Ukrainai naikintuvus, Vašingtonas jau pakeitė savo poziciją dėl to, kokius ginklus tiekti. Šį kartą panaši situacija yra ir su naikintuvais MiG-29, mano J.Herbstas.

„Mes ne kartą matėme, kad jie sako „ne“, nes bijo, o paskui sako „taip“. Gerai, kad jie pagaliau pasakė „taip“. Tačiau blogai, kad jiems prireikė kelių mėnesių, kad tai pasakytų“, – pridūrė Amerikos diplomatas.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos naikintuvas MiG-29
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos naikintuvas MiG-29

Jis pažymėjo, kad JAV taip pat gali nuspręsti perduoti Ukrainai amerikietiškus naikintuvus, tačiau toks sprendimas nebus greitas ir gali užtrukti ilgiau nei pusę metų.

„Manau, kad galiausiai Amerika pati pradės tiekti savo pažangius lėktuvus, tokius kaip F-15 ir F-16, tačiau tam prireiks šešių ar aštuonių mėnesių“, – sakė J.Herbstas.

Kovo 8 d. paaiškėjo, kad Lenkijos vyriausybė yra pasirengusi perduoti Jungtinių Valstijų žinion visus Ukrainos prašomus naikintuvus MiG-29. Tuo pat metu Lenkija paragino JAV kaip pakaitalą suteikti jai savo senų lėktuvų su atitinkamais eksploataciniais pajėgumais. Pareiškime taip pat teigiama, kad Lenkijos vyriausybė paragino kitas NATO sąjungininkes, turinčias naikintuvų MiG-29, padaryti tą patį.

Tačiau Pentagonas pavadino nepagrįsta Lenkijos iniciatyvą perduoti savo naikintuvus MiG-29 JAV dispozicijon, kad ateityje būtų galima perduoti šiuos naikintuvus Ukrainai.

Laikraštis „The Washington Post“ savo redakciniame straipsnyje teigė, jog Joe Bidenas asmeniškai vetavo Lenkijos naikintuvų MiG-29 perdavimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, kad neprovokuotų Vladimiro Putino.

Gegužę spaudos paklaustas, kodėl nutrūko viešos diskusijos dėl naikintuvų perdavimo Ukrainai, Pentagonas atsakė, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms dabar reikia kitų ginklų. Ypač tolimojo nuotolio artilerijos mūšiui dėl Donbaso.

Okupantai uždraudė vyrams išvykti iš okupuotų teritorijų, rengia mobilizaciją

14:47

Rusų okupantai uždraudė vyrams išvykti iš laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Dėl didelių gyvosios jėgos nuostolių rusų okupantai planuoja vykdyti vadinamąją laikinai okupuotų teritorijų vyrų mobilizaciją. Dabar vyrams draudžiama išvykti iš gyvenviečių“, – sakoma pareiškime.

Be to, laikinai užgrobtose Charkivo ir Chersono sričių teritorijose okupantai stiprina administracinį ir policijos režimą.

„Atsakydami į sėkmingus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmus, Rusijos okupantai vykdo “atsakomąsias priemones„. Okupantai stiprina administracinį ir policinį režimą laikinai okupuotose Charkovo ir Chersono sričių gyvenvietėse, draudžia įvažiuoti į gyvenvietes ir išvažiuoti iš jų, įveda komendanto valandą“, – rašoma pranešime.

Chersone buvo apieškot butai Rytiniame rajone, iš kurių matomas Antonivkos tiltas. Rusijos kariškiai taip perspėjo Kachovkos ir Kozacko gyventojus, kad jei jie priartės prie perkėlų, į juos bus šaudoma.

Latvijos prezidentas E.Levitas atskleidė savo viziją apie Ukrainos ateitį po karo

14:32

Po pergalės kare su Rusija Ukraina taps viena galingiausių valstybių ir svarbia Europos bendruomenės dalimi. Apie tai Latvijos prezidentas Egilis Levitas pareiškė Jaltos Europos strategijos susitikime. Jis pridūrė, kad Europa taip pat turėtų prisidėti prie šios pergalės.

E.Levitas sakė, kad būsima taika turėtų būti sudaryta tik Ukrainos sąlygomis ir remiantis tarptautine teise. „Esu visiškai įsitikinęs, kad po karo, po Ukrainos pergalės, Ukraina taps viena galingiausių Europos valstybių. Turime palaikyti Ukrainą, prisidėti prie pergalės. Tai mūsų bendra našta“, – pabrėžė Latvijos prezidentas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Egilis Levitas ir Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Egilis Levitas ir Volodymyras Zelenskis

Jis taip pat pabrėžė, kad ilgalaikė ir tvirta taika gali būti pasiekta tik tuo atveju, jei ji bus grindžiama tarptautiniu mastu pripažintomis vertybėmis ir teise. Todėl A.Levitas sakė, kad partneriai neturėtų spausti Kijevo eiti į bet kokias derybas ar kompromisus su Maskva.

Kyjivas: Rytų Ukrainoje tęsiasi kova už svarbaus Iziumo miesto apylinkes

11:46

Ukraina sekmadienį pareiškė, kad jos pajėgos, tęsdamos didelio masto kontrpuolimą šalies rytuose, stengiasi išvyti Rusijos karius iš gyvenviečių aplink strategiškai svarbų Iziumo miestą.

„Mūsų pajėgos įžengė į Kupjanską. Charkivo srityje tęsiasi gyvenviečių Kupjansko ir Iziumo apylinkėse išlaisvinimas“, – sakoma ukrainiečių kariuomenės pranešime, paskelbtame praėjus 200 dienų nuo Rusijos invazijos pradžios.

Kyjivo pajėgos teigia per kontrpuolimą atkovojusios jau mažiausiai 30 miestų ir kaimų rytinėje Charkivo srityje.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos tankai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos tankai

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė pareiškė, kad pastarosiomis dienomis iš rusų buvo atkovota apie 2 tūkst. kvadratinių kilometrų teritorijos.

Rusija iš pradžių teigė, kad siunčia į Charkivo sritį pastiprinimą, tačiau šeštadienį Maskva paskelbė, kad atitraukia savo karius į piečiau esančią Donecko sritį.

Paskelbta naujausia rusų nuostolių statistika

11:29

Per praėjusią parą Rusijos armija Ukrainoje prarado dar per 400 karių ir daugiau nei 80 įvairios technikos vienetų, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų štabas. Tarp jų, ukrainiečiai per parą sunaikino 18 tankų, 33 šarvuočius.

Bendri Rusijos nuostoliai Ukrainoje jau siekia apie 52 650 žmonių.

Generalinis štabas pridūrė, kad Rusijos okupantai daugiausia nuostolių patyrė Charkivo ir Donecko kryptimis. Galutiniai duomenys tikslinami.

Ukrainos naujienų agentūra UNIAN praneša, kad šalies pietuose ukrainiečiai per pastarąją parą sunaikino tris priešo amunicijos sandėlius ir dar vieną pontoninę perkėlą.

Ukrainos kariškiai taip pat sunaikino priešo lėktuvus Su-25 ir Su-34, sraigtasparnį Ka-52, du bepiločius orlaivius ir raketą.

Vis daugiau lietuvių ima nusivilti valdžios, ES atsaku į Rusijos karą Ukrainoje

10:42

Vis daugiau lietuvių ima nusivilti tiek nacionalinės valdžios, tiek Europos Sąjungos (ES) atsaku į Rusijos karą Ukrainoje, rodo Eurobarometro duomenys.

Vasarą atliktos apklausos duomenimis, valdžios veiksmais patenkinti yra 72 proc., o ES – 50 proc. lietuvių. Lyginant su panašia apklausa žiemą, teigiamai vertinančiųjų atitinkamai sumažėjo 9 ir 13 procentinių punktų.

Nepaisant sumažėjusio palaikymo, Lietuva išlieka viena labiausiai patenkintų šalių savo valdžios atsaku – Bendrijos vidurkis siekia 55 procentus. Labiau patenkinti nei lietuviai yra danai, airiai, maltiečiai, portugalai, suomiai ir švedai.

Tuo metu pasitenkinimas ES atsaku yra mažesnis nei Bendrijos vidurkis, kuris siekia 57 procentus.

Tiek lietuvių, tiek europiečių apskritai parama Ukrainai išlieka tvirta – absoliuti dauguma palaiko humanitarinę pagalbą (93 proc. ir 92 proc.), nuo karo bėgančiųjų priėmimą (po 90 proc.).

Ekonomines sankcijas palaiko 79 proc. lietuvių ir 78 proc. europiečių, tačiau kiek menkiau nei žiemą, o ginklų tiekimą – atitinkamai 83 proc. ir 68 proc. žmonių.

Plačiuau apie tai skaitykite čia.

Zaporižios AE visiškai sustabdyta

09:05

Sekmadienio naktį, 03.41 val., nuo elektros tinklo buvo atjungtas paskutinis veikęs Zaporižios atominės elektrinės 6-asis energijos gamybos blokas. Šiuo metu rengiamasi pradėti jį atvėsinti. Apie tai „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos atominės energetikos agentūros „Enerhoatom“ spaudos tarnyba.

„Pastarąsias tris dienas šeštasis blokas dirbo salos režimu, aprūpindamas tik savo poreikius, o jo galia buvo kritiškai maža (114–140 MW), nes dėl Rusijos apšaudymo buvo pažeistos visos elektros perdavimo linijos tarp Zaporižios AE ir Ukrainos energetikos sistemos“, – sakoma pranešime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios AE
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zaporižios AE

Pažymima, kad rugsėjo 10 d. vakare, atkūrus vieną iš šių ryšių linijų, Zaporižios atominės elektrinės maitinimas energija tapo įmanomas iš Ukrainos energetikos sistemos. Todėl buvo nuspręsta sustabdyti 6-ąjį energijos bloką ir pervesti jį į saugiausią – šaltąją būseną.

„Enerhoatom“ pridūrė, kad tuo atveju, jei linijos su elektros energijos sistema vėl bus pažeistos, Zaporižios AE bus maitinama iš dyzelinių generatorių. Todėl elektrinei reikia papildomų dyzelino partijų.

„Siekiant išvengti avarinės situacijos elektrinėje, būtina nutraukti elektros linijų su energetikos sistema apšaudymą ir aplink elektrinę sukurti demilitarizuotą zoną. Po to bus galima suremontuoti elektros perdavimo linijas, įjungti AE ir užtikrinti tolesnį saugų jos darbą“, – pabrėžė „Enerhoatom“.

Rusijos okupantai dar kovo 4 d. užgrobė Zaporižios AE ir greta įsikūrusį Enerhodaro miestą. Nuo to laiko Rusija nesutinka su pasiūlymu sukurti demilitarizuotą zoną aplink AE. Nuo rugpjūčio pradžios okupantai periodiškai apšaudo atominę elektrinę ir šalia jos esančią teritoriją.

Ukrainos vyriausybės kvietimu tarptautinė atominės energetikos agentūra TATENA suformavo misiją, kuri apsilankė laikinai okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje. Ją sudarė 14 tarptautinių ekspertų. Misijos metu daugiausia dėmesio buvo skiriama trims užduotims: fizinei apsaugai, branduolinei saugai ir branduolinių medžiagų neplatinimo užtikrinimui.

Ukrainos generalinis štabas: okupantai apimti panikos ir patiria nuostolių

08:49

Rusų okupantai apimti panikos ir toliau patiria nuostolių, skelbiama rytinėje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų suvestinėje

„Priešas ir toliau patiria nuostolių. Charkivo kryptyje priešo daliniai iš 20-osios armijos 3-iosios motorizuotosios šaulių divizijos liko be aprūpinimo kelių, personalą apėmė panika. Be to, žinoma apie daugybę priešo sanitarinių nuostolių nurodyta kryptimi“, – rašoma pranešime.

Per praėjusią dieną į Belgorodo srities Valuikų gyvenvietę buvo atgabenta daugiau nei 75 sužeisti Rusijos kariai, o iš Belgorodo į Maskvą buvo evakuota daugiau kaip šimtas okupantų.

VIDEO: Оперативна інформація станом 06.00 11.09.2022 щодо російського вторгнення

 

JAV karo specialistai: Ukrainos kariuomenės puolimas vyksta sparčiau, nei tikėtasi

08:39

Sėkmė šiaurės rytuose, ypač Izumo susigrąžinimas, yra svarbiausias Ukrainos pasiekimas, tačiau dar neaišku, kokia bus jo strateginė reikšmė. Apie tai rašo „The New York Times“ (NYT), remdamasis JAV pareigūnais. Jie mano, kad yra požymių, jog dabartinis puolimas gali būti tik ankstyvasis puolimo etapas, galintis gerokai atitolinti fronto liniją.

NYT rašo, kad dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai teigiamai įvertino Ukrainos tai, kaip buvo pasirengta kontrpuolimui. Tvirtinama, kad sprendimas skelbti apie kontrpuolimą pietuose prieš smūgį šiaurės rytuose yra standartinis JAV specialiųjų pajėgų, kurios moko ukrainiečius nuo 2014 m. Krymo okupacijos, naudojamas dezorientavimo metodas. Vasarą Ukrainos pareigūnai, pradėję planuoti kontrpuolimą, aktyviau dalijosi žvalgybos informacija su JAV kolegomis. JAV pareigūnai atsisakė atskleisti, kokiomis kontrpuolimo plano detalėmis pasidalijo Ukraina ir kokių patarimų davė JAV. Tačiau vienas pareigūnas sakė, kad amerikiečiai nuolat diskutavo su Kijevu apie tai, kaip Ukraina galėtų sustabdyti Rusijos veržimąsi į rytus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Buvęs vyriausiasis JAV kariuomenės vadas Europoje Benas Hodgesas teigė, kad pastarojo meto sėkmė rodo, jog Ukrainos pastangos susigrąžinti žemes pietuose ir rytuose gali vykti greičiau, nei jis anksčiau manė, ir netgi sudaryti sąlygas kitais metais bandyti susigrąžinti Krymą.

Kiti ekspertai sutiko, kad padėtis Ukrainoje gali pasikeisti. Buvęs Pentagono pareigūnas ir CŽV karininkas Mickas Mulroy sakė, kad Ukrainos kariuomenės kontrpuolimas vyksta dar sparčiau, nei tikėtasi, ir kad dabar Ukrainos kariuomenei atėjo laikas pasinaudoti bet kokia galimybe susilpninti ir sunaikinti Rusijos kovinius pajėgumus.

Primename, kad Ukrainos gynėjai užėmė daugiau kaip 30 Charkivo srities gyvenviečių. Šeštadienį tapo žinoma, kad Rusijos kariai paliko itin svarbią reikšmę turintį Izumo miestą. Nuo rugsėjo pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino apie 2000 kvadratinių kilometrų Ukrainos teritorijos, kurią kontroliavo agresorė Rusija.

Paskutinis atnaujinimas 2022-09-11 08:39

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius