Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina paskatino prisiminti melagieną, kad JAV politikų sūnūs ten dirba versle

Neslopstant įtampai prie Ukrainos sienos, socialiniuose tinkluose gaivinama sena melagiena, kad įtakingų amerikiečių politikų sūnūs dirba energetikos kompanijų, užsiimančių verslu šioje šalyje, vadovybėje. Todėl esą JAV taip susirūpinusi dėl situacijos regione. Tai – ne visai tiesa. Dabartinio prezidento Joe Bideno sūnus anksčiau dirbo vienos kompanijos valdyboje, bet dabar atsidėjo menui.
Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas
Hunteris Bidenas ir Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Užkliuvo JAV dėmesys Ukrainai

Internete šiomis dienomis imtas platinti įtakingų JAV politikų Mitto Romney’io, Nancy Pelosi, Joe Bideno ir Johno Kerry’io nuotraukų koliažas.

Virš jų angliškai parašyta: „Bideno sūnus Romney sūnus Pelosi sūnus Kerry sūnus visi priklauso valdyboms energetikos kompanijose, kurios užsiima verslu Ukrainoje (kalba netaisyta – red. past.)“

Šiuo paveikslėliu pasidalijusi „Facebook“ vartotoja pridėjo komentarą: „Kodėl gi taip rūpi Ukraina? Hmmm... Tai TIK sutapimas.“

Vašingtonas išties skiria daug dėmesio tam, kas dedasi prie Ukrainos sienos. Amerikiečių kariai yra parengtyje.

Prezidento J.Bideno administracija prieš kelias dienas įspėjo parlamentarus, kad, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasirinkus agresyviausią išeitį iš situacijos – plataus masto invaziją, galima laukti iki 50 tūkst. civilių aukų ir pabėgėlių krizės Europoje.

Tačiau taip yra ne dėl to, kad kai kurių žinomų politikų sūnūs dirba energetikos kompanijų, šiuo metu veikiančių Ukrainoje, vadovybėje.

Priešingai – du iš jų niekada nedirbo tokių kompanijų vadovybėje, trečias yra dirbęs dar iki pradedant veiklą Ukrainoje ir tik J.Bideno jaunesnysis sūnus yra ėjęs tokias pareigas, bet prieš keletą metų jo kadencija baigėsi.

Ryšių ieškojo jau seniau

Analogišku įrašu, tik be nuotraukų ir su prierašu „Sutapimas? Ne“ buvo dalijamasi jau 2019 m. Bene pirmasis jį paskelbė vienas iš konservatyvaus naujienų tinklalapio TrendingPolitics.com įkūrėjų Jackas Murphy’is. Nei paties įrašo, nei paskyros, kurioje jis buvo pasirodęs, „Twitter“ nebegalima rasti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie tariamus JAV politikų vaikų ryšius su Ukraina
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie tariamus JAV politikų vaikų ryšius su Ukraina

Tačiau to paties teksto ekrano nuotraukos išlikusios kituose socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, „Facebook“. Vien šia buvo pasidalyta 1 tūkst. kartų. Tiesa, tai vyko 2019 m., bet panašu, kad, įtampai Ukrainos pasienyje ėmus augti, įrašas ištrauktas iš archyvų ir, kiek atnaujintas, toliau platinamas.

Panašūs įrašai plito ir vėliau.

N.Pelosi, kuri kaip tik nuo 2019 m. yra JAV parlamento žemesnių – Atstovų – rūmų pirmininkė, su vyru Paulu užaugino penkis vaikus, keturias dukras ir sūnų, turintį tokį pat vardą kaip tėvas.

ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./Joe Bidenas ir Nancy Pelosi
ZUMAPRESS/Scanpix nuotr./Joe Bidenas ir Nancy Pelosi

Apie vyro sąsajas su Ukraina 2019 m. spalį savo paskyroje „Twitter“ prabilo konservatyvaus, įvairias sąmokslo teorijas skleidžiančio tinklalapio „Epoch Times“ žurnalistas Patrickas Howley’is.

„Boom: N.Pelosi sūnus Paulas (kuris vyko į Ukrainą 2017-aisiais) buvo „Viscoil“ valdybos narys ir vadovas su ja susijusioje kompanijoje „NRGLab“, kuri VYKDĖ ENERGETIKOS verslą UKRAINOJE! – tuomet rašė jis. – O N.Pelosi pasirodė kompanijos reklaminiame vaizdo įraše!“

Panašiu metu tą patį pranešė keli konservatyvūs žiniasklaidos kanalai (čia, čia).

P.Howley’is pasidalijo 2010 m. vaizdo įrašu, kurį 2013 m. į „YouTube“ įkėlė Singapūre įsikūrusi „NRGLab“.

Beveik 3 min. trukmės įraše išties matyti kalbanti politikė, vėliau – jos sūnus, kalbantis renginyje Vašingtone. Jis prisistato kaip „Viscoil“ vadovybės atstovas. Po įrašu nurodyta, kad „P.Pelosi jaun. yra „Viscoil kompanijų grupės“ ir „NRGLab“ valdymo komandos narys“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie tariamus JAV politikų vaikų ryšius su Ukraina
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie tariamus JAV politikų vaikų ryšius su Ukraina

Kaip anksčiau rašė tinklalapis „PolitiFact“, politikės sūnus yra priklausęs Kalifornijoje įsikūrusios kompanijos „Viscoil“ valdybai. Ši esą dar 2010 m. buvo likviduota, bet vėliau atnaujino veiklą Singapūre, tik jau kaip „NRGLab“. P.Pelosi joje esą nebeturėjo jokių pareigų. Pastaroji kompanija jau vėliau vykdė veiklą Ukrainoje.

N.Pelosi atstovas spaudai Drew Hammill patvirtino, kad jos sūnus trumpą laiką dirbo „Viscoil“, bet tuo metu kompanija esą neturėjo jokių sandėrių. Kompanija esą buvo įsikūrusi Pietų Kalifornijoje ir dirbo JAV, o po reorganizacijos P.Pelosi jokių pareigų nebeturėjo.

Beje, prieš kelias savaites buvo paskelbta, kad P.Pelosi galimai susijęs su mažiausiai penkiomis bendrovėmis, kurios figūruoja tyrime dėl įtariamo sukčiavimo.

Iš verslo – į meną

Vienas iš dviejų dabartinio JAV prezidento J.Bideno sūnų Hunteris vienintelis iš minėtos kompanijos dirbo Ukrainos energetikos kompanijos valdyboje. Šias pareigas jis ėjo 2014-2019 m.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas ir Hunteris Bidenas

„Burisma Holdings“ paskyrė amerikietį direktorių tarybos nariu, siekdama pagerinti korporatyvinį valdymą ir diegti vakarietiškas skaidrumo tradicijas. Ši kompanija yra registruota Limasolyje (Kipras), tačiau jau du dešimtmečius veikia Ukrainoje, yra viena didžiausių šios šalies gamtinių dujų įmonių.

Teisininkas H.Bidenas ir buvęs J.Kerry’io vyriausiasis patarėjas per 2004 m. prezidento rinkimų kampaniją Devonas Archeris „Burismos“ direktorių tarybos nariais tapo 2014 m. balandį. Pastarasis atsistatydino 2018-aisiais, o H.Bidenas išdirbo visą 5 metų kadenciją.

Jo tėvas per prezidento rinkimų kampaniją sulaukė nemažai kritikos dėl tokio sūnaus karjeros posūkio, įžvelgus galimą interesų konfliktą. Ypač daug dėmesio į tai kreipė tuometis valstybės vadovas Donaldas Trumpas ir jo šalininkai.

Bene pirmasis šį naratyvą ėmė skelbti kraštutines dešiniąsias pažiūras propaguojantis tinklalapis „Breitbart News“. Tai tapo priežastimi D.Trumpo stovyklai reikalauti, kad Ukrainos vyriausybė imtųsi tirti H.Bideno vaidmenį „Burismoje“.

Respublikonai vylėsi suduoti smūgį demokratų kandidato kampanijai, tačiau po parlamentinio tyrimo prieš pat rinkimus buvo paskelbta, kad nėra jokių neleistinos įtakos ar netinkamo J.Bideno elgesio įrodymų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Šiuo metu H.Bidenas apskritai atsitraukęs nuo verslo – tapo menininku ir pasinėrė į tapybą.

Ukraina sugadino santykius

Buvęs valstybės sekretorius, JAV prezidento specialusis pasiuntinys klimato klausimais J.Kerry’is ir jo pirmoji žmona, su kuria jis išsiskyrė po 18 metų, susilaukė dviejų dukterų. Dabartinė jo žmona Teresa iš santuokos su senatoriumi Johnu Heinzu, kuris žuvo per lėktuvo katastrofą, turi tris sūnus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kerry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kerry

Vyriausiasis iš politiko posūnių Johnas dirba švietimo, vidurinysis Andre – aplinkosaugos srityse, o jauniausiasis Christopheris yra verslininkas, daugiausia dirbantis su privataus ir rizikos kapitalo fondais.

Kai kurios investicijos Ch.Kerry’į suvedė su H.Bidenu ir D.Archeriu, su kuriuo Jeilio universitete dalijosi kambarį.

Nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie tariamus JAV politikų vaikų ryšius su Ukraina
Nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie tariamus JAV politikų vaikų ryšius su Ukraina

Pastarieji du dirbo „Burismos“ valdyboje, tačiau pirmasis – ne ir net buvo pataręs D.Archeriui nepriimti šio pasiūlymo. Kadangi nei vienas nepaklausė, Ch.Heinzas nutraukė su jais verslo ryšius.

Kaip portalui „PolitiFact“ nurodė J.Kerry’io atstovas spaudai, „Chrisas niekada nepriklausė jokios energetikos kompanijos valdybai, taip pat niekada nesilankė ir nedirbo Ukrainoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mitto Romney ir jo žmonos Annos bučinys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mitto Romney ir jo žmonos Annos bučinys

Jutai atstovaujantis senatorius M.Romney’is turi penkis sūnus, kurie dirba įvairiose srityse, daugiausia – versle (prekybos, nekilnojamojo turto), o vienas yra radiologas. Žinių apie juos ieškojęs tinklalapis „PolitiFact“ nerado jokių patvirtinimų, kad kuris nors būtų dirbęs ryšių su Ukraina turinčios energetikos kompanijos valdyboje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius