Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 30 /17:28

Ukraina pateikė paraišką dėl greitos narystės NATO

Penktadienį, po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad Rusija aneksuoja okupuotas Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono sričių teritorijas, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pranešė, kad Ukraina pateikė paraišką dėl greitos narystės NATO.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas ir premjeras Denysas Šmyhalis pasirašė prašymą Ukrainą skubiai priimti į NATO
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas ir premjeras Denysas Šmyhalis pasirašė prašymą Ukrainą skubiai priimti į NATO / Ukrainos prezidentūros nuotr.

Ukrainos prezidentas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis, Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas ir premjeras Denysas Šmyhalis prašymą priimti į NATO pasirašė Kyjivo centre, prie prezidentūros.

De facto mes jau nuėjome kelią į NATO.

De facto jau įrodėme, kad esame suderinami su Šiaurės Atlanto aljanso standartais. Jie yra realūs Ukrainai – realūs mūšio lauke ir visais mūsų bendravimo aspektais.

Mes pasitikime vieni kitais, padedame vieni kitiems ir saugome vieni kitus. Būtent tai ir yra Šiaurės Atlanto aljanso esmė.

De facto. Šiandien Ukraina prašo, kad ji būtų de jure. Pagal procedūrą, kuri atitiks mūsų svarbą apsaugoti visą mūsų bendruomenę. Pagreitintai.

Žengiame lemiamą žingsnį pasirašydami Ukrainos prašymą paspartintai prisijungti prie NATO“, – sakė V.Zelenskis.

V.Zelenskis teigia, kad pagreitinta procedūra galima, nes Suomija ir Švedija šiemet pradėjo stojimo į aljansą procedūrą be narystės veiksmų plano.

Jis taip pat sakė, kad kol visos NATO narės pasieks sutarimą dėl Ukrainos narystės, Kyjivas siūlo įgyvendinti Ukrainos saugumo sutartį dėl saugumo garantijų.

Prieš šį vaizdo kreipimąsi V.Zelenskis surengė posėdį su kariuomenės vadais ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdžius.

Vienas esminių Ukrainą užpuolusios Rusijos reikalavimų – jos neutralumas ir atsisakymas siekti narystės NATO.

Ukraina jau seniai išreiškė norą tapti NATO nare. Tačiau kai kurios Aljanso narės skeptiškai vertina Ukrainos euroatlantinę perspektyvą.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, anksčiau buvusios neutralios Suomija ir Švedija taip pat pareiškė norą stoti į NATO aljansą. Jų stojimo protokolus jau ratifikavo beveik visos NATO narės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius