Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečių gelbėjimasis nuo karo priminė Antrojo pasaulinio karo vaizdus

Karą Ukrainoje lydinti pabėgėlių krizė privertė prisiminti Antrojo pasaulinio karo laikus. Dešimtys tūkstančių žmonių internete dalijasi vaizdu iš sausakimšos traukinių stoties, atrodančiu, lyg būtų užfiksuotas prieš 80 metų. Pirmas įspūdis gali būti kaip tik toks – ir dėl to, kad nuotrauka buvo paversta nespalvota, bet joje užfiksuotas desperatiškas gyventojų bandymas ištrūkti iš dabar bombarduojamo Charkivo.
Prasidėjus atakoms prieš miestą, tūkstančiai Charkivo gyventojų ėmė bėgti iš miesto
Prasidėjus atakoms prieš miestą, tūkstančiai Charkivo gyventojų ėmė bėgti iš miesto / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Fotografijoje, kuria vien iš šios paskyros „Facebook“ pasidalijo beveik 100 tūkst. žmonių, daugiau nei 150 tūkst. išreiškė reakciją ir apie 6 tūkst. pakomentavo, matyti traukinių stotis.

Du traukiniai, greičiausiai turintys netrukus išvykti, apsupti šimtų žmonių. Stovintieji arčiau bando prasisprausti vidun.

Kadangi traukiniai neatrodo itin modernūs, o susigrūdusių žmonių aprangos beveik nematyti, nėra ir paaiškinimų, kurioje stotyje fotografuota, be detalesnės analizės sunku suprasti ne tik kur, bet ir kada fotografuota.

Tik priekyje stovinčių ir geriau matomų žmonių drabužiai – striukės, paltai, džemperiai su gobtuvais – išduoda, kad nuotrauka nėra tokia sena, kaip gali pasirodyti.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdas Charkivo traukinių stotyje priminė Antrojo pasaulinio karo laikus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdas Charkivo traukinių stotyje priminė Antrojo pasaulinio karo laikus

Šį įspūdį patvirtina ir virš fotografijos užrašytas komentaras: „Tai nėra nuotrauka iš 1941-ųjų. Tai yra nuotrauka iš 2022 m. kovo, pašalinus spalvas. Niūrus priminimas, kad istorija kartojas…“

Rusijai užpuolus Ukrainą, ne tik jos prezidentas Vladimiras Putinas imtas lyginti su nacių lyderiu Adolfu Hitleriu, bet ir pati situacija – su pastarųjų agresija.

Taip pat skaitykite: Vladimiras Putinas su Adolfo Hitlerio ūsais ant „Time“ viršelio tapo interneto hitu.

Šimtams tūkstančių žmonių ėmus bėgti iš griaunamų savo namų ir bandant išvykti saugesnėn vieton, socialiniuose tinkluose šie vaizdai imti lyginti su nacių agresija per Antrąjį pasaulinį karą.

Vida Press nuotr./Karo pradžia. Berniukas verkia sugriautos Varšuvos gatvėje, 1939 m. rugsėjis
Vida Press nuotr./Karo pradžia. Berniukas verkia sugriautos Varšuvos gatvėje, 1939 m. rugsėjis

BBC neseniai publikavo rašinį, kad karas Ukrainos žydams ir romams atgaivino prisiminimus apie Holokaustą.

„Prie platformų, iš kurių traukiniai važiuoja vakarų pusėn, pabėgėliai glaudžiasi sausakimšuose koridoriuose ir laiptinėse, tikėdamiesi įsėsti į traukinius, kurie nugabens juos į saugią vietą Lenkijoje, Vengrijoje ar Slovakijoje“, – taip padėtį aprašė BBC.

Žmonių minios nuotrauka buvo padaryta antro pagal dydį Ukrainos miesto Charkivo traukinių stotyje. NPR tyrimų korespondentas Timas Makas, ja pasidalijęs vienas pirmųjų – dar kovo 7-ąją, nurodė, kad vaizdą užfiksavo šalies Užsienio reikalų ministerijos darbuotojas.

Spalvotoje nuotraukoje žmonės matyti kur kas aiškiau, be to, iš jų aprangos galima spręsti, kad įamžinta scena – ne iš 1941-ųjų.

Atvirkštinės vaizdo paieškos sistema „TinEye“ rodo, kad minios stotyje nuotrauka buvo dalijamasi nuo kovo 6 d.

Tą pačią spalvotą nuotrauką galima rasti čia, čia, čia, čia.

O kai kurie fotografijoje įžvelgė analogiją su kita šių dienų aktualija – „Laisvės konvojumi“, kuris suvienijo Kanados vilkikų vairuotojus bei kitus ribojimais dėl COVID-19 nepatenkintus žmones ir net išplito į kitas šalis.

„Taip, dėvėti kaukę, kad apsaugotum bendrapiliečius, yra grynas pragaras, – savo paskyroje „Twitter“ pasidalijęs nuotrauka, ironizavo vienas amerikietis. – Leiskite atsikvėpti.

Namo, Konvojau. Jums baigėsi degalai.

Norite sužinoti, kaip iš tikrųjų atrodo laisvės praradimas? Taip!

Vaizdo įrašuose iš Charkivo traukinių stoties, darytuose panašiu metu, taip pat matyti žmonių minios. Šiame „The Guardian“ reportaže rodoma ilga eilė prie stoties. „NBC News“ reportaže užfiksuota, kaip žmonės stumia kitus į perpildytą traukinį.

CNN kalbintas Charkivo gyventojas Oleksijus Zavražnyj papasakojo, kaip jam su žmona, kūdikiu ir kate pavyko pasitraukti į Poltavą.

Ukrainiečiai rado ir daugiau analogijų su Antrojo pasaulinio karo metais. Štai „Kyiv Post“ savo paskyroje „Twitter“ parodė, kad Odesos Operos ir baleto teatro vaizdas, prasidėjus karui, mažai kuo skiriasi nuo to, kaip jis atrodė 1942 m.

Jungtinių Tautų sekmadienį paskelbtais duomenimis, Ukrainą dėl 19-ą parą besitęsiančio karo jau paliko daugiau nei 2,8 mln. žmonių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius