Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 09 /15:13

Ukrainos deputatas: kompanija „Burisma“ sumokėjo J.Bidenui už lobizmą 900 tūkst. dolerių

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas už lobistinę veiklą gavo iš ukrainiečių dujų bendrovės „Burisma Group“ 900 tūkst. dolerių (820 tūkst. eurų), trečiadienį pareiškė ukrainiečių parlamentaras Andrijus Derkačis, remdamasis tyrėjų medžiaga. Tiesa, kritikai iškart atkreipė dėmesį į įrodymų stoką.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per spaudos konferenciją A.Derkačis paviešino dokumentus, kuriuose, jo teigimu, ukrainiečių tyrėjai „aprašo Bideno vyresniojo pinigų gavimo mechanizmą“.

„Tai yra „Burisma Group“ lėšų perdavimas už lobistinę veiklą, tyrėjų nuomone, asmeniškai Joe Bidenui per lobistinę kompaniją.

900 tūkst. dolerių suma buvo pervesta amerikiečių kompanijai „Rosemont Seneca Partners“, atvirų šaltinių, įskaitant „New York Times“, duomenimis, siejamai su Bidenu. Mokėjimo paskirtis – konsultacinių paslaugų apmokėjimas“, – sakė deputatas.

A.Derkačis atskleidė, kokias sumas esą gavo „Burisma Group“ vadovai, tarp jų ir Hunteris Bidenas, buvusio JAV viceprezidento sūnus.

„Remiantis dokumentais, Lenkijos eksprezidentui, nuo 2014 metų esančiam „Burisma Holdings“ nepriklausomu direktoriumi Aleksandrui Kwasniewskiui, „Burisma“ nepriklausomų direktorių tarybos pirmininkui Alanui Apteriui, nepriklausomam direktoriui Devonui Archeriui ir 2014 metais taip pat direktorių taryboje pradėjusiam dirbti Hunteriui Bidenui „Burisma“ iš viso sumokėjo ne mažiau kaip 16,5 mln. dolerių“, – nurodė politikas.

Tiesa, kritikai netrukus pastebėjo, kad A.Derkačis remiasi nepatikimu šaltiniu – „NABU Leaks“, be to, dokumentuose nurodoma, kad pinigai pervesti tiesiog Bidenui.

Vardas nenurodomas, tad gali būti, kad omenyje turimas teisėtas atlygis „Burisma“ dirbusiam Hunteriui Bidenui.

A.Derkačis steigia laikinąją parlamentinę tyrimų komisiją, taip pat paprašė teisėsaugos institucijų atnaujinti Ukrainos pareigūnams iškeltą bylą dėl kišimosi į JAV rinkimus. Pasak jo, teismo posėdis įvyks spalio 21 dieną.

„Burisma Holdings“ yra ukrainiečių dujų gavybos bendrovė, įregistruota Kipre. Ji yra viena iš trijų stambiausių Ukrainos dujų kompanijų ir turi būstinę Kijeve. Bendrovės įkūrėjas ir galutinis naudos gavėjas yra Mykola Zločevskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius