Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos grūdų detektyvas: rusai kaltina užpultą tautą jų tiekiant per mažai

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame valstybinio Baltarusijos televizijos kanalo vedėja Marija Petraško tariamai dekonstruoja susitarimą dėl grūdų eksporto koridoriaus. Propagandininkė tvirtina, esą Ukrainoje nėra tiek grūdų, todėl vietoje jų į užsienį neva gabenami ginklai, skirti parduoti juodojoje rinkoje. Tai nėra tiesa.
Ukrainos grūdai
Ukrainos grūdai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo bado gelbstintis susitarimas

Pernai vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Maskvos karo laivai blokavo Juodosios jūros uostus, kol praėjusią vasarą buvo sudarytas susitarimas, leidžiantis saugiai eksportuoti itin svarbius grūdus.

Susitarimą, pavadintą Juodosios jūros grūdų iniciatyva, Rusija, Ukraina, Turkija ir Jungtinės Tautos pasirašė praėjusių metų liepos 22 dieną.

Nuo to laiko iš trijų Ukrainos uostų – Čornomorsko, Odesos ir Pivdenės / Južno – išplaukė daugiau kaip 800 laivų su grūdais ir kitais maisto produktais.

Iniciatyva lapkritį buvo pratęsta papildomomis 120-čia dienų, iki šių metų kovo 18 d. Susitarimas turėjo prasitęsti automatiškai, tačiau Rusijos pusei ėmė nebetikti jo sąlygos.

Pastarųjų derybų metu Rusija pareiškė neprieštaraujanti sutarties tęsimui, tačiau jis esą galėtų būti pratęstas tik papildomoms 60-čiai dienų vietoj įprastų 120-ies.

Melagienų lavina

Prasidėjus nesklandumams dėl susitarimo tęsimo, socialiniuose tinkluose ir valstybinėse Rusijos bei Baltarusijos televizijose pasipylė dezinformacijos banga, neva Ukrainoje iš tiesų nėra pakankamai grūdų tokios apimties eksportui, o humanitarinis koridorius išnaudojamas prekybai ginklais.

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu vėl imta dalytis praėjusių metų rugpjūčio vaizdo įrašu, kuriame Baltarusijos valstybinės televizijos laidų vedėja M.Petraška pažėrė visą puokštę melagienų, susijusių su Ukrainos grūdų eksportu.

„Neva Rusija neleidžia eksportuoti šių milijonų/milijardų tonų kviečių, nors visi suprato: patys ukrainiečiai užminavo savo uostus. O Ukraina niekada neturėjo tokių grūdų kiekių. Net patyrę ekspertai stebėjosi: kaip ten gali būti 20 mln. tonų, jei talpiausias elevatorius yra vos 3,5 mln. tonų, o Ukrainos uostai per mėnesį gali pergabenti ne daugiau kaip 1,5 mln. tonų?“ – įraše kalbėjo propagandininkė.

Apie tai, kad Ukrainoje neva „nėra tiek grūdų“ praėjusių metų gegužę kalbėjo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

„AP“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„AP“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

Tai kiek gi grūdų Ukrainoje?

20 mln. tonų – tokį šalyje esančių grūdų likutį praėjusiais metais įvardijo Ukrainos Agrarinės Rados pirmininko pavaduotojas Denisas Marčukas. Jis apgailestavo, kad praėjusių metų balandį iš šalies pavyko išvežti vos 1 mln. tonų. Tai tik 5 procentai visų turimų atsargų.

2023 m. kovo mėn. duomenimis, pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą eksportuota daugiau kaip 24 mln. tonų grūdų ir kitų maisto produktų.

Beveik 49 proc. krovinių sudarė kukurūzai – tai grūdai, kurių eksportą karo pradžioje labiausiai paveikė Ukrainos aruodų blokavimas (75 proc. iš 20 mln. tonų saugomų grūdų).

Juos reikėjo greitai išgabenti, kad būtų vietos vasaros derliaus kviečiams.

Nors Ukrainos uostų krova gerokai sumažėjo dėl karo, tačiau ji buvo gerokai didesnė nei propagandininkės minimos 1,5 mln. tonų per mėnesį.

Praėjusių metų pabaigoje Ukrainos jūrų uostų administracijos vadovas Oleksijus Vostrikovas informavo, kad 2022 metais, palyginti su 2021 m., Ukrainos jūrų uostų krovinių apyvarta sumažėjo tris kartus – iki 50,8 mln. tonų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje

Kroviniai besivystančioms šalims

M.Petraška vaizdo įraše pažėrė melagienų ne tik apie grūdų skaičių, bet ir apie jų kokybę. Anot jos, humanitariniu koridoriumi buvo gabenami grūdai pašarams.

„Paaiškėjo, kad tai pašariniai grūdai, skirti galvijams. Kuriais, matyt, Zelenskis laiko Europos vartotojus ir kitus pirkėjus. Galiausiai paaiškėjo, kad ukrainietiškų grūdų apskritai niekam nereikia!“, – tvirtino propagandininkė.

Tokie pareiškimai niekuo neparemti.

Daugiau kaip 65 proc. kviečių, eksportuojamų pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą, pristatyta į besivystančias šalis.

Kukurūzai beveik vienodai eksportuojami tiek į išsivysčiusias, tiek į besivystančias šalis.

Oficialiais Juodosios jūros grūdų iniciatyvos bendrojo koordinavimo centro 2023 m. kovo 6 d. duomenimis, šios iniciatyvos rėmuose eksportuojami grūdai pasiskirstė taip: 49 proc. sudarė kukurūzai, 28 proc. kviečiai, 11proc. saulėgrąžų produktai ir 12 proc. – kiti produktai.

15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai
15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius