Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos kariuomenė atgavo Svitlodarsko rajone žuvusių karių kūnus

Kalėdinis stebuklas per rytinę Ukrainą nusidriekusiame fronte neįvyko. Rusijos armija ir jos separatistai kelias dešimtis kartų apšaudė ukrainiečių pozicijas. Tačiau Luhansko separatistai paleido dvi ukrainietes belaisves. Ukrainos armija taip pat pranešė, kad atsiėmė visų Svitlodarsko rajone žuvusių karių kūnus.
Ukrainos kariai neša Svetlodarsko rajone žuvusių karių kūnus
Ukrainos kariai neša Svitlodarsko rajone žuvusių karių kūnus / cimic.com.ua nuotr.

Per Kūčias Rusijos armija ir separatistai ukrainiečių pozicijas apšaudė 39 kartus.

Mariupolio sektoriuje buvo šaudoma iš 120 mm minosvaidžių, kurie uždrausti pagal Minsko taikos susitarimus. Donecko sektoriuje minos krito iš 88 mm minosvaidžių, o Luhansko apylinkėse separatistai pliekė iš sunkiųjų kulkosvaidžių.

Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas teigė, kad per Kalėdas Rusijos armija ir separatistai 33 kartus apšaudė ukrainiečių pozicijas iš artilerijos ir 120 mm minosvaidžių.

„Deja, teroristų grupės nesilaiko paliaubų, – Charkove sakė S.Poltorakas. Jis pabrėžė, kad išpuolius rėmė Rusija. – Tai liudija apie agresyvią politiką, kurią remia Rusijos Federacija, o vykdo teroristų grupuotės Donecke ir Luhanske.“

Prieš Kalėdas abi pusės susitarė, kad šventiniu laikotarpiu laikysis paliaubų ir nevykdys puolimų ar apšaudymų.

Pasiklydo fronte

Pagal oficialius pranešimus atrodo, kad per šventinius susirėmimus pavyko išvengti aukų. Tačiau antrąją Kalėdų dieną du ukrainiečiai dingo pasiklydę fronte.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko separatistai Svetlodarsko rajone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko separatistai Svetlodarsko rajone

Gruodžio 26-osios pavakarę, apie 14 val., du Ukrainos armijos kariai važiavo iš ligoninės į savo dalinį, stovintį netoli nuo Luhansko.

Pravažiavę Zolotės blokpostą jie padarė klaidą – pasuko ne ta kryptimi, todėl įvažiavo į Rusijos separatistų kontroliuojamą teritoriją.

Ukrainos antiteroristinės operacijos spaudos centras pranešė, kad nuo to laiko su jais nepavyksta susisiekti. Įtariama, kad kariai buvo nukauti arba pagrobti.

Nelaimės aplinkybes tiria karo policija.

Grąžino tris kūnus

Antradienį Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad atgavo visų per mūšį Svitlodarsko rajone žuvusių karių kūnus. Oficialiai skelbiama, kad per didžiausią šiemet susirėmimą buvo nukauti 8 ukrainiečiai.

Kovos Svitlodarsko rajone prasidėjo gruodžio 18-ąją, sekmadienio rytą. Ukrainos kariuomenės pozicijas apšaudė Rusijos armijos ir separatistų artilerija. Po to prasidėjo puolimas tankais, šarvuočiais ir nedidelėmis karių grupėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko separatistai Svetlodarsko rajone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Luhansko separatistai Svitlodarsko rajone

Per kelias valandas Svitlodarske žuvo mažiausiai 5 ukrainiečiai, 16 buvo sužeisti.

ESBO stebėtojai pranešė, kad tądien užfiksavo mažiausiai 2,9 tūkst. sprogimų. 700 sviedinių buvo paleisti iš 122 mm artilerijos, kuri uždrausta pagal Minsko susitarimus.

Antpuolis tęsėsi ir pirmadienį, gruodžio 19-ąją. Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, kad jų pozicijos visame fronte buvo apšaudytos 47 kartus.

Antradienio rytą, gruodžio 20-ąją, trys Rusijos armijos ir separatistų grupės po penkis karius vėl puolė Svitlodarsko rajone. Antpuolį palaikė minosvaidžių ugnis. Tada žuvo 1 ukrainietis karys, 9 sužeisti.

Gruodžio 18–22 dienomis per susirėmimus Svitlodarsko rajone žuvo 8 ukrainiečiai kariai. Trijų kūnai pateko į rusų ir separatistų rankas.

Antrąją Kalėdų dieną, stebint ESBO atstovams, jų palaikai buvo grąžinti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Paleido dvi ukrainietes

Antradienį Rusijos remiami separatistai paskelbė, kad paleidę dvi belaisves ukrainietes. Apie tai pranešė Rusijos naujienų agentūrą „Interfax“, kurią citavo BNS.

„Rodydami gerą valią artėjančių Naujųjų metų ir Kalėdų proga mes be jokių sąlygų perduodame Ukrainos liaudies atstovei Nadeždai Savčenko dvi moteris – Anželiką Presniakovą ir Olgą Svorak, tikėdamiesi suaktyvinti mūsų piliečių paleidimo procesą ir turėdami vilties, kad kitais metais jie prisijungs prie savo giminių ir artimųjų“, – skelbiama Rusijos separatistų pareiškime, kuris buvo paskelbtas Luhansko informacinio centro svetainėje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jonas Ohmanas: „Lietuvai atėjo laikas eksportuoti savo kultūrą į Ukrainą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius