Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainos moterų liudijimai: „Rusijos kariai mane išprievartavo ir nužudė mano vyrą“

Rusai pasitraukė iš Kyjivo apylinkių, tačiau paliko suniokotus gyvenimus. Randai tokie gilūs, kad galbūt žmonės niekada neatsigaus po traumos. BBC iš pirmų lūpų išgirdo liudijimų ir rado įrodymų, kad įsiveržę Rusijos kariai prievartavo ukrainiečių moteris.
Ukrainiečiai grįžta į rusų karių suniokotas vietoves
Ukrainiečiai grįžta į rusų karių suniokotas vietoves / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Ramiame kaimo rajone, esančiame už 70 km į vakarus nuo Kyjivo, BBC žurnalistai kalbėjosi su penkiasdešimtmete Ana. Siekdami apsaugoti jos tapatybę, pakeitė vardą ir pavardę.

Bėgęs gelbėti vyras buvo pašautas

Ana BBC papasakojo, kad kovo 7 d. ji su vyru buvo namuose, kai į juos įsiveržė Rusijos karys.

„Grasindamas ginklu jis nusivedė mane į netoliese esantį namą. Jis man įsakė: „Nusirenk arba aš tave nušausiu“. Jis vis grasino mane nužudyti, jei nedarysiu, kaip jis liepė. Tada jis pradėjo mane prievartauti“, – pasakojo ji.

Kol jis mane prievartavo, įėjo dar keturi kareiviai. Maniau, kad man galas. Bet jie jį išsivedė.

Ana užpuoliką apibūdino kaip jauną, liekną čečėnų kilmės karį.

„Kol jis mane prievartavo, įėjo dar keturi kareiviai. Maniau, kad man galas. Bet jie jį išsivedė. Daugiau niekada jo nemačiau“, – sakė ji.

Ana grįžo namo ir rado savo vyrą. Jis buvo sužeistas į pilvą.

„Jis bandė bėgti paskui mane, kad mane išgelbėtų, bet į jį pataikė kulkos“, – sakė ji. Jie abu ieškojo prieglobsčio kaimynų namuose. Jie negalėjo nuvežti jos vyro į ligoninę dėl mūšių. Po dviejų dienų jis mirė nuo patirtų sužalojimų.

Pasakodama savo istoriją Ana nenustojo verkti. Ji parodė mums vietą, kur ji, padedama kaimynų, palaidojo savo vyrą namų kieme. Kapo viršuje stovi aukštas medinis kryžius. Ana papasakojo, kad palaiko ryšius su vietos ligonine ir gauna psichologinę pagalbą.

Ją išgelbėję kareiviai kelias dienas gyveno jos namuose. Ana sako, kad jie nukreipdavo į ją ginklą ir reikalaudavo atiduoti vyro daiktus.

„Kai jie išėjo, radau narkotikų ir viagros. Jie būdavo apsvaigę ir dažnai būdavo girti. Dauguma jų yra žudikai, prievartautojai ir plėšikai. Tik keletas jų yra normalūs“, – sakė ji.

VIDEO: Ukrainos pareigūnai toliau aptinka civilių kapus, o gyventojai raudodami atpažįsta žuvusius artimuosius

Išprievartavo ir nužudė

Atokiau nuo Anos namų išgirdome dar vieną šiurpą keliančią istoriją.

Įtariama, kad netoliese buvo išprievartauta ir nužudyta moteris, o kaimynai sako, kad tai padarė tas pats vyras, kuris išprievartavo Aną.

Moteriai buvo apie 40 metų. Pasak kaimynų, ji buvo išvežta iš namų ir laikoma netoliese esančiame name, kurio gyventojai evakuoti prasidėjus karui. Puikiai dekoruotas kambarys su puošniais tapetais ir lova su paauksuotu galvūgaliu dabar yra nerimą kelianti nusikaltimo vieta. Ant čiužinio ir antklodės yra didelių kraujo dėmių.

Kampe stovi veidrodis, ant kurio lūpdažiu užrašyta nuoroda, kur palaidota auka.

Kaimynė Oksana papasakojo, kad užrašą ten paliko rusų kareiviai, kurie rado moters kūną ir ją palaidojo: „Jie (rusų kareiviai) man sakė, kad ji buvo išprievartauta ir kad jos gerklė buvo arba perrėžta, arba subadyta peiliu, ir ji mirtinai nukraujavo. Jie sakė, kad buvo daug kraujo.“

Moteris buvo palaidota kape namo sode.

Kitą dieną po mūsų apsilankymo policija ekshumavo jos kūną, kad ištirtų bylą. Kūnas buvo rastas be drabužių ir su gilia, ilga pjūvio kakle žaizda.

Prievartauti grįžo tris kartus

Kyjivo srities policijos viršininkas Andrijus Nebytovas papasakojo BBC žurnalistams apie dar vieną atvejį, kurį jie tiria kaime, esančiame už 50 km į vakarus nuo Kyjivo.

Kaimo pakraštyje esančiame name gyveno trijų asmenų šeima – trisdešimtmečių pora ir jų mažas vaikas.

„Kovo 9 d. į namą įėjo keli Rusijos kariuomenės kariai. Vyras bandė apginti žmoną ir vaiką. Todėl jie jį nušovė kieme“, – pasakojo J.Nebytovas.

„Po to du kareiviai kelis kartus išprievartavo žmoną. Jie išeidavo ir vėl sugrįždavo. Jie tris kartus grįžo jos išprievartauti. Jie grasino, kad jei ji priešinsis, jie sužalos jos mažametį berniuką. Norėdama apsaugoti savo vaiką, ji nesipriešino“, – sakė jis.

Išėję kareiviai sudegino namą ir nušovė šeimos šunis.

Moteris su sūnumi pabėgo ir tada kreipėsi į policiją. J.Nebytovas sako, kad jo pavaldiniai susitiko su moterimi ir užrašė jos parodymus.

Policininkai rinko įrodymus šeimos namuose – dabar iš jų liko tik karkasas. Apanglėjusiuose griuvėsiuose yra vos keli ankstesnio ramaus, įprasto gyvenimo ženklai. BBC žurnalistai matė vaikišką dviratuką, pliušinį arklį, šuns pavadėlį ir vyriškus kailinius žieminius batus.

Vyrą sode palaidojo kaimynai. Policija dabar ekshumavo jo kūną tyrimui. Jie planuoja bylą perduoti tarptautiniams teismams.

Kankinimų vieta tapo rūsys

Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenė Liudmyla Denisova sako, kad yra užfiksuota keletas tokių atvejų.

Apie 25 merginos ir moterys nuo 14 iki 24 metų buvo sistemingai prievartaujamos okupacijos metu vieno namo rūsyje Bučoje

„Apie 25 moterys, merginos ir mergaitės nuo 14 iki 24 metų buvo sistemingai prievartaujamos okupacijos metu vieno namo rūsyje Bučoje. Devynios iš jų yra nėščios, – sakė ji. – Rusų kareiviai joms sakė, kad išprievartaus jas taip, kad jos nenorės lytinių santykių su jokiais vyrais, kad nesusilauktų ukrainiečių vaikų.“

Ombudsmenė sako, kad sulaukia skambučių pagalbos linijomis, taip pat gauna informacijos per „Telegram“ žinučių programėlės kanalus.

„Paskambino 25 metų moteris ir pasakė, kad jos 16-metė sesuo buvo išprievartauta gatvėje jos akivaizdoje. Ji pasakojo, kad prievartaudami jos seserį jie šaukė: „Taip atsitiks kiekvienai nacių prostitutei“, – sakė L.Denisova.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Liudmyla Denisova
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Liudmyla Denisova

BBC žurnalistai pasiteiravo, ar įmanoma įvertinti, kokio masto seksualinius nusikaltimus okupacijos metu jau įvykdė Rusijos kariai.

„Šiuo metu tai neįmanoma, nes ne visi nori papasakoti, kas jiems nutiko. Dauguma jų šiuo metu kreipiasi dėl psichologinės pagalbos, todėl mes negalime jų užregistruoti kaip nusikaltimų, jei jie neduos mums savo parodymų“, – sakė L.Denisova.

Paskambino 25 metų moteris ir pasakė, kad jos 16-metė sesuo buvo išprievartauta gatvėje jos akivaizdoje. Ji pasakojo, kad prievartaudami jos seserį jie šaukė: „Taip atsitiks kiekvienai nacių prostitutei“.

Ji sako, kad Ukraina nori, jog Jungtinės Tautos įsteigtų specialų tribunolą, kuris asmeniškai teistų Vladimirą Putiną dėl kaltinimų karo nusikaltimais, įskaitant išžaginimus.

„Noriu paklausti Putino, kodėl tai vyksta? – sakė Ana, moteris, kuri pasakojo, kad buvo išprievartauta. – Aš nesuprantu. Mes negyvename akmens amžiuje, kodėl jis negali derėtis? Kodėl jis okupuoja ir žudo?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius