-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 27 /16:48

Ukrainos naujuoju generaliniu prokuroru paskirtas A.Kostinas

Ukrainos parlamentas trečiadienį naujuoju šalies generaliniu prokuroru paskyrė Andrijų Kostiną, pakeisiantį Iryną Venediktovą, anksčiau šį mėnesį atleistą padažnėjus pranešimų apie ukrainiečių teisėsaugos pareigūnų įtariamus valstybės išdavystės atvejus.
A.Kostinas Ukrainos Aukščiausioje Radoje
A.Kostinas Ukrainos Aukščiausioje Radoje / J.Palijčuk „Telegram“ nuotr.

Prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlytą A.Kostino kandidatūra 450 vietų Aukščiausioji Rada patvirtino 299 deputatų balsais.

A.Kostinas yra V.Zelenskio valdančiosios partijos „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) deputatas, iki šiol ėjęs Aukščiausiosios Rados teisės politikos komiteto pirmininko pareigas.

Liepos 19-ąją Aukščiausioji Rada palaikė prezidento siūlymą ir atleido generalinę prokurorę I.Venediktovą.

Ji šiame poste dirbo nuo 2020 metų kovo 17 dienos, o anksčiau vadovavo parlamento teisės politikos komitetui kaip partijos „Liaudies tarnas“ deputatė ir buvo Valstybinio tyrimų biuro direktorė.

Tą pačią dieną daugumos parlamentarų balsais buvo atleistas nacionalinio saugumo tarnybos SBU vadovas Ivanas Bakanovas.

Prieš tai buvo paskelbti V.Zelenskio įsakai nušalinti I.Bakanovą ir I.Venediktovą nuo pareigų.

Aiškindamas savo sprendimą prezidentas sakė, kad prokuratūros ir SBU struktūrose atsirado daug išdavikų, pasilikusių Rusijos pajėgų okupuotose teritorijose ir „dirbančių prieš mūsų valstybę“.

„Toks didelis skaičius nusikaltimų prieš nacionalinio saugumo pagrindus ir ryšių tarp Ukrainos teisėsaugos pareigūnų ir Rusijos specialiųjų tarnybų užmezgimas kelia labai rimtų klausimų atitinkamiems vadovams, – sakė V.Zelenskis.

I.Venediktova, reguliariai susitikdavusi su kolegomis iš Europos Sąjungos šalių ir Jungtinių Valstijų, po V.Zelenskio pareiškimo sakė, kad gali „didžiuotis darbais, nuveiktais šiame poste, ir pasiekusi gerų rezultatų“.

„Kostinas pasirodė esąs optimalus kandidatas, galėsiantis optimizuoti Generalinės prokuratūros darbą esant šiai gana kebliai padėčiai“, – prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas sakė tuojau po A.Kostino kandidatūros patvirtinimo.

M.Podoliakas pridūrė, kad A.Kostino kaip teisininko „reputacija nepriekaištinga“ ir kad „apie jį taip pat gerai atsiliepia šalių partnerių atstovai“.

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad šiuo pertvarkymu siekta sustiprinti teisėsaugos sistemos prezidentinę priežiūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius