-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 11 26 /14:54

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Ukrainoje ruoštas valstybinis perversmas

Penktadienį kalbėdamas su žurnalistais Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šalyje gruodžio 1–2 dienomis buvo ruošiamasi įvykdyti valstybinį perversmą.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak V.Zelenskio, informaciją apie tai, kad Ukrainoje gruodžio pradžioje norėta įvykdyti valstybinį perversmą, fiksuoja ir užsienio šalių žvalgybos.

Ukrainos prezidentas tikino gavęs informacijos, kad Rusijos ir Ukrainos atstovai kalbėjo apie valstybinio perversmo galimybę įtraukiant į šį procesą Ukrainos oligarchą Rinatą Achmetovą ir jo aplinkos žmones.

„Manau, kad jį bandoma įtraukti į karą prieš Ukrainą. Galvoju, kad tai būtų didelė jo klaida. Todėl, kad negalima kovoti prieš savo tautą ir prezidentą, kurį ši tauta išsirinko“, – penktadienį kalbėjo V.Zelenskis.

Pasak jo, R.Achmetovas, valdantis ne vieną televizijos kanalą Ukrainoje, jau yra įtrauktas į informacinį karą.

„Sputnik” nuotr./Rinatas Achmetovas
„Sputnik” nuotr./Rinatas Achmetovas

V.Zelenskis taip pat teigė, kad apie galimą valstybės perversmą sužinojo iš Ukrainos jėgos struktūrų turimų garso įrašų.

Tačiau Ukrainos prezidentas nedetalizavo, iš kur gavo minėtus garso įrašus ir kieno balsai juose girdimi. Tik teigė, kad pokalbis vyko tarp „Rusijos ir Ukrainos atstovų“. Tačiau jis pakvietė R.Achmetovą paklausyti tų garso įrašų.

Į V.Zelenskio pareiškimą apie planuotą valstybės perversmą sureagavo ir Kremlius. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija su tuo nėra susijusi.

Pasiruošę konfliktui

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad jo šalis yra pasirengusi galimai konflikto su Rusija eskalacijai, augant susirūpinimui dėl rusų pajėgų veiksmų pasienyje.

„Šiandien esama grėsmės, kad rytoj kils karas, – spaudos konferencijoje sakė V.Zelenskis. – Esame visiškai pasirengę eskalacijai.“

„Turime kliautis savimi, savo kariuomene. Ji yra galinga“, – pridūrė prezidentas.

Vakarų valstybės šį mėnesį reiškė susirūpinimą dėl padidėjusio Rusijos karinio aktyvumo prie sienos su Ukraina.

Maskva atmetė Vakarų kaltinimus, esą Rusija gali ruoštis invazijai į Ukrainą, ir apkaltino NATO provokacijomis.

Anksčiau šią savaitę Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba perspėjo Rusija, kad jai tektų „brangiai sumokėti“ už invaziją.

Nuo 2014 metų, kai Rusija netikėtai aneksavo Krymą, Ukrainos kariuomenė nuėjo ilgą kelią.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose taip pat kaltina Rusiją siunčiant karius ir ginklus per sieną, kad paremtų kovotojus dviejuose prorusiškuose separatistiniuose regionuose, tačiau Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Nuo 2014-ųjų ukrainiečių kariai sukaupė didelę kovinę patirtį ir sulaukė ginklų bei sunkiosios technikos iš Vakarų sąjungininkių, ypač Jungtinių Valstijų, kurios nuo 2014 metų skyrė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms 2,5 mlrd. JAV dolerių (2,2 mlrd. eurų).

Konfliktas Ukrainos rytuose jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius