Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos saugumo tarnyba: V.Medvedčukas davė parodymus prieš P.Porošenką

Prorusiškas Ukrainos oligarchas bei politikas Viktoras Medvedčukas, kuris buvo sulaikytas bandantis pabėgti į Rusiją, atskleidė schemą, pagal kurią buvo siekiama iš valstybės nuosavybės perimti dalį Samaros-Vakarų krypties naftos produktų vamzdyno, kad juo būtų galima toliau pumpuoti dyzelinį kurą.
Viktoras Medvedčukas
Viktoras Medvedčukas / Kadras iš vaizdo medžiagos

Ukrainos saugumo tarnyba skelbia politiko prisipažinimo vaizdo įrašą. Apibūdindamas šios schemos esmę, V.Medvedčukas išsamiai apibūdino penktojo Ukrainos prezidento Petro Porošenkos vaidmenį joje. Jis tikina, kad P.Porošenka esą ne tik paprašė V.Medvedčuko susisiekti su Rusijos vadovybe, bet ir užtikrino, kad visose Ukrainos instancijose būtų priimti reikiami sprendimai.

Sulaikytasis patikino, kad dujotiekio reikalus tvarkė tuomečio prezidento prašymu.

„Kad šis dujotiekis taptų privačia nuosavybe ir faktiškai paties P.Porošenkos nuosavybe, reikėjo atlikti daugybę veiksmų... Teismai, prokuratūra, Antimonopolinis komitetas, Valstybės turto fondas – visi jie priėmė sprendimus, kurie, žinoma, buvo reikalingi asmeniniams prezidento P. Porošenkos interesams“, – sakė V.Medvedčukas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Galiausiai per metus, kai vamzdynas veikė, jo savininkai uždirbo dvigubai daugiau pinigų, nei buvo investuota į jo įsigijimą – net 42 mln. dolerių. O nuo 2019 m. gegužės, t. y. P.Porošenkai nustojus eiti pareigas, dyzelino pumpavimas vamzdynu buvo nutrauktas.

Be to, V.Medvedčukas papasakojo apie 2014-2015 m. sukurtą mechanizmą, pagal kurį laikinai okupuotose apsišaukėliškų Luhansko ir Donecko respublikų teritorijose buvo perkamos akmens anglis Ukrainos energetiniams poreikiams tenkinti. Iš esmės akmens anglis buvo perkama iš Rusijos remiamų separatistų lyderių.

VIDEO: Медведчук розповів про виведення з держвласності нафтопроводу і закупівлі вугілля в «Л/ДНР»

„Į tai buvo įtraukta beveik visa valstybės aparato viršūnė, pradedant prezidentu ir baigiant ministrais, teisėsaugininkais ir tais, kurie tiesiogiai įgyvendino šią schemą“, – aiškino sulaikytasis.

V.Medvedčukas įvardijo konkrečias pavardes aukštų pareigūnų, dalyvavusių kenkiant Ukrainos valstybės interesams – buvusių pareigūnų, buvusio Nacionalinio banko vadovo, parlamento narių ir teisėsaugos institucijų atstovų, pažymėjo saugumo tarnyba.

Nurodoma, kad Saugumo tarnyba tęsia tyrimo veiksmus su sulaikytuoju, siekdama nustatyti visus faktus, aplinkybes, padarytų nusikaltimų organizatorius ir dalyvius.

66 metų verslo magnatas V.Medvedčukas, laikantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną vienu iš savo draugų, Ukrainoje vertinamas itin prieštaringai dėl savo ryšių su Maskva, remiančia prorusiškus separatistus jų kare su Kijevu.

V.Medvedčukas yra vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje: žurnalas „Forbes“ jo turtą vertina 620 mln. JAV dolerių. Parlamentaras yra sakęs, kad V.Putinas yra jo jauniausios dukters Darjos krikštatėvis.

Gegužės viduryje Ukrainos prokurorai pranešė, kad V.Medvedčukas ir kitas partijos „Opozicijos platforma – už gyvybę“ frakcijos narys Tarasas Kozakas „įtariami valstybės išdavimu ir bandymais grobstyti nacionalinius išteklius Ukrainos Kryme“, kurį 2014 metais aneksavo Maskva.

V.Medvedčukas tvirtina, kad jam kaltinimai pareikšti už jo poziciją ir yra politiškai motyvuoti.

Generalinė prokurorė gegužės mėnesį sakė, kad V.Medvedčukas 2015 metais planavo pradėti išgauti gamtos išteklius prie Juodosios jūros pakrantės, priklausančios Ukrainai ir po Krymo aneksijos monopolizuotos Rusijos.

Jis taip pat įtariamas 2020 metais perdavęs Rusijai informacijos apie slaptą Ukrainos karinį dalinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius