-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ukrainos saugumo vadovas Andryjus Parubijus: iš okupuoto Krymo plūsta pabėgėliai

Iš Krymo pabėgo šimtai žmonių ir padėtis gali pasidaryti dar blogesnė, toliau kylant įtampai Rusijos kontroliuojamame pusiasalyje, trečiadienį perspėjo Ukrainos nacionalinio saugumo vadovas.
Ukrainos karys prie Krymo sienos
Ukrainos karys prie Krymo sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien jų yra šimtai, tačiau jeigu separatistai tęs savo veiklą Kryme, pabėgėlių skaičius gali išaugti“, – sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andryijus Parubijus žurnalistams.

„Ukraina yra pasiruošusi pasirūpinti pabėgėliais, – pridūrė jis. – Ėmėmės konkrečių veiksmų, kad galėtumėme priimti tuos pabėgėlius ir apgyvendinti juos patogiausiose vietose“.

Anot Ukrainos pasienio apsaugos tarnybos, per kelias pastarąsias dienas iš Krymo pabėgo beveik 560 žmonių, iš jų 400 atvyko į žemyninę Ukrainos teritoriją.

Anot Ukrainos pasienio apsaugos tarnybos, per kelias pastarąsias dienas iš Krymo pabėgo beveik 560 žmonių, iš jų 400 atvyko į žemyninę Ukrainos teritoriją.

Vien per trečiadienį iš šio Juodosios jūros pusiasalio išvyko 158 žmonės, daugiausia jų priklausantys Krymo totorių mažumai, kuri palaiko Ukrainos nepriklausomybę, nurodė tarnyba.

Įtampa Kryme sukėlė nuo Šaltojo karo laikų nematytą krizę tarp Rytų ir Vakarų, Rusijos pajėgoms perėmus šio pietinio Ukrainos autonominio regiono kontrolę.

Sekmadienį Kryme numatomas referendumas dėl autonomijos prisijungimo prie Rusijos Federacijos, tačiau naujoji Kijevo proeuropietiška vyriausybė ir Vakarų šalys jį laiko neteisėtu.

Kaip nurodoma BBC tinklalapyje, A.Parubijus dar pareiškė, kad rusų karinės pajėgos, dalyvavusios pratybose teritorijoje greta Ukrainos, negrįžo į savo bazes, nors Maskva skelbė priešingai.

Anot A.Parubijaus, konfliktui paaštrėjus, rusų pajėgos per dvi tris valandas galėtų pasiekti Kijevą. Tačiau Ukrainos daliniai pasirengę atremti puolimą bet kuria kryptimi, prabrėžė jis.

A.Parubijus dar pažymėjo, kad Nacionalinės gvardijos kūrimas yra dabartinės Ukrainos valdžios prioritetas.

Manoma, kad ketvirtadienį Aukščiausioji Rada apsispręs dėl atitinkamo įstatymo, kuriuo remiantis būtų kuriama Nacionalinė gvardija ir skelbiama dalinė mobilizacija.

Pasak jo, į Nacionalinę gvardiją bus kviečiami savanoriai, o jos funkcijos bus platesnės negu dabartinės VRM kariuomenės. Pavyzdžiui, tarp užduočių Nacionalinei gvardijai bus valstybės saugumo ir valstybės sienos apsaugos užtikrinimas, teroristinės, neteisėtų sukarintų grupuočių ir ginkluotų formuočių veiklos užkirtimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius