TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 10 /2017 09 11

Florida – uragano Irma gniaužtuose: audros centras pasiekė žemyninę Floridą

Nuniokojęs Karibų salas ir Kubą, uraganas Irma pasiekė Floridą. Šeštadienio naktį kiek nusilpęs, prieš pasiekdamas žemyninę Šiaurės Amerikos dalį jis vėl sustiprėjo. Daugiau nei 6 milijonams gyventojų nurodyta nedelsiant evakuotis nuo monstriška audra vadinamo uragano.
Uraganas Irma
Uraganas Irma / „Scanpix“/AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Uraganas Irma Karibų regione jau pasiglemžė 27 gyvybes;
  • 6,3 mln. žmonių (daugiau nei 25 proc. visų Floridos valstijos gyventojų) nurodyta evakuotis;
  • Floridos valdžia įspėjo nenorinčius palikti namų: „Jei liksite – neišgyvensite“. Daugiau skaitykite čia.
  • Floridos šerifas turėjo kreiptis į gyventojus, prašydamas jų nešaudyti į uraganą;
  • Irma į valstiją neša potvynius ir tornadus;
  • Visoje valstijoje daugiau nei milijone namų nėra elektros, o dalis Majamio atsidūrė po vandeniu.
VIDEO: Tiesiogiai iš Floridos

Audra išsiurbė vandenį iš kai kurių Floridos pakrančių (daugiau apie šį fenomeną skaitykite čia), Majamio centrą užliejo vandeniu, o į valstijos vidurį atnešė tornadus.

00.51 val. Kategorija sumažinta iki antros

Po to, kai uragano Irma „akis“ pasiekė žemyninę Floridos dalį, jos vėjo greitis kiek sumažėjo – iki 110 mylių per valandą. Audros kategorija sumažinta iki antros.

23.17 val. Audros centras pasiekė žemyninę Floridą

Uragano Irma centras pasiekė žemyninę Floridą – kiek į pietus nuo Neiplso esantį Marko Ailendo miestą. Įspėjama, kad čia vandens lygis gali pakilti net 4,5 metro.

Irmos stiprumo kategorija buvo sumažinta iki trečios (iš penkių), tačiau ji vis tiek galingai smogė vakariniam Floridos krantui – vėjai čia siekia 192 km/val.

Visoje valstijoje daugiau nei milijone namų nėra elektros, o dalis Majamio atsidūrė po vandeniu.

22.26 val. Socialinių tinklų vartotojai gausiai dalijasi Floridoje siaučiančios stichijos vaizdais. Jų užfiksuotuose kadruose – kylantis vanduo, galingas vėjas ir artėjantis uraganas.

21.59 val. Lūžo antras kranas

Majamio centre uragano neatlaikė dar vienas kranas – jis lūžo ant nepabaigto statyti pastato.

Projekto vystytojai pranešime spaudai teigė, kad kol kas dėl saugumo jie nieko negali padaryti – komanda krano dalių sutvirtinimui bus pasiųsta tada, kai tai padaryti leis oro sąlygos.

21.20 val. Irma susilpnėjo iki 3 kategorijos

Uragano Irma stiprumas sumažintas iki trečios (iš penkių) kategorijos. Galinga audra vis dar artėja žemyninės Floridos link kartu su 120 mylių per valandą vėjais.

Nacionalinis uraganų centras perspėjo žmones dėl to nenusiraminti – „audra išlieka galingu uraganu“.

Centras taip pat „Twitter“ tinkle paliko žinutę didžiosiomis raidėmis: „TRAUKITĖS NUO VANDENS“.

21.14 val. Pietinė apygarda – atskirta nuo žemyno

Pietų Floridos apygarda, kuriai priklauso ir Floridos salynas, yra „uždaryta“. Gubernatorius Rickas Scottas sekmadienį pranešė, kad vienintelis salas ir žemyninę valstijos dalį jungiantis kelias yra paniręs po vandeniu.

Gyventojams, kurie per evakuaciją paliko namus, nurodyta negrįžti namo be atskiro leidimo.

Skelbiama, kad Ki Vesto mieste audros potvynis siekia 3-4 metrus.

19.49 val. Majamyje sparčiai kyla vanduo

Majamio centre situacija tampa vis labiau dramatiška – miesto gatvėse sparčiai kyla vanduo, siaučia stiprūs vėjai.

18.33 val. Majamyje lūžo kranas

Sekmadienį Majamį pasiekus galingiems Irmos vėjams, jų neatlaikė keliamasis kranas ir nulūžo ant šalia buvusio pastato.

Kaip rašo „The Guardian“, visame mieste yra maždaug pora tuzinų šalia pastatų stovinčių kranų, kurie turėtų atlaikyti 130-150 mylių per valandą vėją. Tačiau miesto valdžia paragino žmones, gyvenančius šalia jų, pasitraukti iš tų vietų į kitus prieglobsčius nuo uragano.

15.58 val. Floridos šerifas: nešaudykite į uraganą

Floridos valdžia griežtai perspėjo vietos gyventojus, kad uragano Irma nesustabdys šaudymas į uraganą.

Pasko apygardos šerifo biuras vėlų šeštadienio vakare tviteryje gyventojus perspėjo: „Nešaudykite į Irmą“. Tai jos nesustabdys, tačiau galimas labai rimtas šalutinis poveikis“.

Toks perspėjimas buvo išplatintas reaguojant į feisbuke sukurtą renginio puslapį, kuriame du Floridos vyrai kviečia šaudyti į uraganą.

Nors, kaip manoma, toks kvietimas tebuvo pokštas, maždaug 80 tūkst. žmonių nurodė, kad „dalyvaus“ arba „yra susidomėję“ šiuo renginiu.

Be to, šerifo tarnyba paprašė tūkstančių žmonių, kurie feisbuke pasidalino kvietimu, taip pat pasidalinti perspėjimu nešaudyti į uraganą.

Floridos šerifas prašo: nešaudykite į uraganą
Floridos šerifas prašo: nešaudykite į uraganą

14.18 val. Akis pasiekė Floridos salas

Uragano Irma „akies“ kraštas pasiekė Floridos salas. Majamyje įsikūręs JAV nacionalinis uraganų centras skelbia, kad uragano šiaurinis „akies“ kraštas sekmadienio rytą pasiekė žemutines Floridos salas.

„Akies“ kraštu vadinama uragano „akį“ juosiantys debesys, ten stiprus vėjas ir pila lietus. Uraganų centras skelbia, kad Ki Vesto tarptautiniame oro uoste užfiksuoti 80 km per valandą vėjo gūsiai.

Taip pat pranešama, kad Floridoje be elektros yra šimtai tūkstančių žmonių. Sekmadienio rytą Irmos centras buvo virš vandenų atokiau Ki Vesto, tačiau Majamyje jau pūtė stiprus vėjas ir smarkiai lijo.

Nacionalinė orų tarnyba įspėjo visus, esančius Floridos salų teritorijoje: „Laikas gūžtis ir slėptis. Stipriausi vėjai dar tik artėja“.

Tarptautinis Raudonasis Kryžius skelbia, kad nuo Irmos nukentėjo 1,2 mln. žmonių. Teigiama, kad šis skaičius gali išaugti net iki 26 mln.

Jungtinėse Valstijose ir Karibuose stichija pridarė žalos už 120 mlrd. JAV dolerių, skaičiuoja duomenų modeliavimo firma „Enki Research“.

Irma: kas toliau?

Prognozuota, kad uraganas ankstų sekmadienio rytą turėtų pasiekti Floridos salas ir judėti vakarine pusiasalio dalimi Meksikos įlankoje. Čia gyvena mažiau žmonių, lyginant su Atlanto vandenyno pakrante. Tačiau uragano apimta teritorija yra tokia plati, kad valdžia nurodė evakuoti 6,3 mln. gyventojų, – tai daugiau nei ketvirtadalis Floridos gyventojų.

JAV kariuomenė mobilizuoja tūkstančius karių ir kelis didelius laivus, kad padėtų žmonėms evakuotis ir suteikti humanitarinės pagalbos.

Nepaprastoji padėtis jau paskelbta Floridoje, Džordžijoje, Pietų Karolinoje, Virdžinijoje, Puerto Rike ir JAV Mergelių salose. Džordžijoje nurodyta evakuotis Savanos miesto ir kelių pakrančių rajonų gyventojams.

Uraganai Jose ir Katia

Iki ketvirtos kategorijos sustiprėjęs uraganas Jose praslinko 135 kilometrus į šiaurę nuo Šv. Bartolomėjaus ir 125 km nuo Šv. Martyno salos. Jis iš pradžių sekė uragano Irma keliu, tačiau pasigailėjo jau stichijos nuniokotų Karibų Šv. Martyno ir Šv. Bartolomėjaus salų, kurios jau patyrė katastrofiškos žalos.

Prancūzijos meteorologijos agentūra paskelbė savo rimčiausią perspėjimą, jog uraganas Jose gali tapti „pavojingiausiu išskirtinio intensyvumo įvykiu“.

„Scanpix“/AP nuotr./Penktadienį palydovo darytoje nuotraukoje – trys audros. Iš kairės – Katia, Irma ir Jose
„Scanpix“/AP nuotr./Penktadienį palydovo darytoje nuotraukoje – trys audros. Iš kairės – Katia, Irma ir Jose

Tačiau „tai, kad jis praslinko kiek toliau, nei buvo prognozuota, poveikis toms teritorijoms buvo gerokai mažesnis“, pažymėjo minėtos agentūros specialistai.

Kitas uraganas – Katia – vėlų penktadienio vakarą pasiekė rytinę Meksikos dalį, kur pasiglemžė dviejų žmonių gyvybes. Šalis vis dar mėgina atsitiesti po galingiausio per amžių žemės drebėjimo.

170 tūkst. būstų neturi elektros

Audros vėjai jau siekia Floridą. Perspėjama, kad jie gali sustiprėti iki 210 km per val. Pats uragano centras pietinę Floridos rifų dalį kirs už kelių valandų ir artės prie Floridos pusiasalio, kurio pakrantėje gresia vandens patvanka iki 15 pėdų (4,6 metro).

Floridoje daugiau kaip 170 tūkst. būstų ir įstaigų dingo elektra, uragano Irma centrui esant apie 90 mylių į pietryčius nuo Ki Vesto salos.

Floridos elektros tiekimo bendrovė savo tinklalapyje pranešė, kad daugiau kaip pusėje objektų Majamio Deido rajone nėra elektros; apie 600 tūkst. šio rajono gyventojų buvo nurodyta evakuotis.

Pasak bendrovės, milijonams žmonių nutrūks elektros tiekimas, kai kuriose vietose – ilgam. Avarijoms likviduoti sutelkia daugiau kaip 16 tūkstančių šios bendrovės specialistų – tiek daug pajėgų prieš audrą nebuvo sutelkta niekad anksčiau JAV istorijoje.

Tuo tarpu uragano Irma centras pasislinko labiau į vakarus ir vis labiau stiprėja, artėdamas prie Sent Pitersbergo, o ne Tampos, kaip prognozuota anksčiau.

VIDEO: Drąsuoliai perskrido uragano Irma akį

Kuboje vertinama nuūžusio uragano Irma padaryta žala

Uraganas Irma plėšė namų stogus, užtvindė šimtus kilometrų krantų, niokodamas šiaurinę Kubos pakrantę, prieš tai nusiaubęs Karibų regiono salas ir nusinešęs jose mažiausiai 22 žmonių gyvybes.

Kai pasitraukęs nuo Kubos šeštadienį vakare uraganas Irma su 195 km per valandą vėjais juda Floridos link, salos tarnybos ėmėsi vertinti stichijos padarytą žalą šiaurinėje pakrantėje, kur yra daugybė kurortų bei miestų, taip pat žemdirbystės laukuose vidurio Kuboje.

Kol kas nėra pranešimų apie žuvusius žmones – šalis didžiuojasi gebanti tinkamai pasirengti gamtos stichijos siautėjimui. Jau imtasi taisyti nutrauktas elektros tiekimo linijas, šalinti nuo kelių nuverstus medžius; tačiau dar perspėjama, kad žmonės Havanoje neitų į patvinusias gatves, nes vanduo jose gali išsilaikyti iki pirmadienio.

„Sostinės gyventojai turi žinoti, kad potvynis dar gali tęstis ilgiau nei pusantros paros, kitaip sakant, vanduo išliks pakilęs“, – sakė šeštadienį vėlai vakare civilinės gynybos pulkininkas Luisas Angelis Macareno, dar pridūręs, kad vanduo gali prasiskverbti į Havanos miestą iki 600 metrų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Irma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uraganas Irma

Anksčiau, kai „Irma“ dar artėjo prie Kubos, kariai ėjo per pakrantės miestus ir vertė žmones evakuotis, vedė juos į prieglaudas, kuriomis tapo valstybiniai pastatai ir mokyklos, net į urvus.

Vaizdo įrašuose iš šiaurinės ir rytinės Kubos matyti išvartyti elektros stulpai, kelio ženklai, nuversti medžiai, nuplėšti stogai. Pasak liudininkų, visiškai sugriautas provincijos muziejus, atsidūręs pačioje uragano akyje, Santa Klaroje sugriauti 39 pastatai.

Iš Kubos šiaurinės ir centrinės dalies kurortų evakuota daugia kaip 5 tūkstančiai turistų.

VIDEO: Uraganas Irma: pasiglemžtos 27 gyvybės bei rekordinė 6,3 mln. žmonių evakuacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius