-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už Donaldą Trumpą balsuojantys Amerikos lietuviai: vertiname ne kalbas, o darbus

JAV prezidento rinkimų kampanijai artėjant prie finišo tiesiosios, 15min klausia, kodėl Amerikos lietuviai renkasi vieną ar kitą kandidatą. Donaldo Trumpo rėmėjai vadina jį geriausiu visų laikų prezidentu ir sako: net jei prezidento retorika kartais būna pernelyg aštri, reikia vertinti jo išpildytus pažadus.
Donaldo Trumpo rėmėjai
Donaldo Trumpo rėmėjai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kodėl Amerikos lietuviai balsuoja už demokratą Joe Bideną, skaitykite pirmojoje ciklo dalyje.

Tarp Floridos ir Baisogalos gyvenantis Laurynas (Larry) Kiceina daugiau nei 50 metų dalyvavo JAV politikoje kaip Respublikonų partijos narys.

„Esu krikščionis, prezidentas Trumpas – taip pat krikščionis, kuris tiki į dar negimusio kūdikio teisę gyventi, jis yra už gyvybę pasisakantis kandidatas, o man tai – labai svarbu.

Prezidentas Trumpas taip pat tiki amerikiečių darbų išlaikymu Amerikoje, jis pasisako prieš kompanijų perkėlimą į Kiniją vien dėl žemesnės produktų kainos. Jis tiki žemais mokesčiais ir šeima, o tai yra svarbu šalies gyvenimui“, – 15min sakė L.Kiceina.

Asmeninio albumo nuotr./Laurynas (Larry) Kiceina
Asmeninio albumo nuotr./Laurynas (Larry) Kiceina

Antros kartos Amerikos lietuvis L.Kiceina tikina palaikantis D.Trumpą ir todėl, kad jis, priešingai nei dauguma politikų, „iš tiesų tesi savo pažadus“.

„Donaldas Trumpas – ne politikas, o verslininkas, kuris žino, kaip derėtis dėl šalies, o ne savo gerovės“, – sakė JAV policijoje ilgus metus dirbęs vyras.

Paklaustas, ar dabartinis prezidentas per pastaruosius ketverius metus padarė klaidų, L.Kiceina sako, kad jų daro visi. „Tačiau liberalų melagingų naujienų televizijoje ir radijuje nuolat kalbama apie jo klaidas, bet ne pasiekimus“, – sakė jis.

L.Kiceina sutinka, kad Amerikos visuomenė yra susiskaldžiusi, tačiau tiki, kad per kelis metus normalizuosis.

Su D.Trumpu „Lietuvai bus gerai“

Buvęs JAV kariuomenės pulkininkas leitenantas, verslo konsultantas Kęstutis Eidukevičius gimė Vokietijoje, į kurią okupacijos pradžioje pasitraukė jo šeima, o užaugo JAV. Arizonos valstijoje gyvenantis K.Eidukevičius iki pandemijos daug laiko leisdavo ir Lietuvoje.

K.Eidukevičius sako balsuojantis už D.Trumpą, nes laiko jį geriausiu visų laikų JAV prezidentu. Jis giria Baltųjų rūmų vadovą už pažadų tesėjimą, tačiau pripažįsta, kad jam ne visada patinka aštrūs prezidento pasisakymai.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Bet toks jo būdas. Aš, kaip buvęs karininkas, visada žiūriu į tai, ką žmogus padaro, o ne ką šneka“, – 15min teigė jis.

K.Eidukevičius sako ir praėjusiuose rinkimuose balsavęs už D.Trumpą, „nors ir nepatiko kai kurie dalykai“, tačiau vėliau pamatė, kad tai, ką D.Trumpas JAV ekonomikai padarė iki pandemijos pradžios, yra „nuostabu“.

„Trumpas galvoja kaip tikras verslininkas. Buvau verslo konsultantas, žinau, ko reikia ekonomikai sutvarkyti. Jis visa tai padaro, kartais užlipa kai kuriems žmonėms ant pirštų, bet padaro viską, ką reikia“, – sakė Amerikos lietuvis.

K.Eidukevičius gyrė D.Trumpą už tai, kad jo vadovavimo metais pakilo ekonomika, sumažėjo nedarbas, taip pat už sumažintus mokesčius. Jis pritaria ir prezidento siekiui apriboti emigraciją, kad į JAV neatvyktų pigesnė darbo jėga.

„Jei tau reikia samdyti žmones, o nėra dirbančių pigiai, tenka šiek tiek daugiau mokėti“, – sakė jis.

Nerimauja dėl J.Bideno

L.Kiceina nepalaiko J.Bideno: vadina jį karjeros politiku, „kuris niekada nedirbo jokio tikro darbo, tik užsiiminėjo politika“, ir tvirtina, kad 77 metų kandidatas „dažnai sakydamas kalbas yra sumišęs“.

VIDEO: 15min paaiškina: kaip už prezidentą balsuoja amerikiečiai?

„Jis pasisako už daug galios turinčią vyriausybę, didelius mokesčius, tie pinigai būtų skiriami mokėti už dykai dalijamus dalykus. Jis dažnai vadinamas nuosaikiu, tačiau tiki labai liberaliomis idėjomis. Jis palaiko abortą iki tol, kol kūdikiams ateina metas gimti. Jo kandidate į viceprezidentės postą Kamala Harris negalima pasitikėti“, – priežastis vardijo L.Kiceina.

K.Eidukevičius tikina, kad Lietuvoje neteisingai galvojama, jog J.Bideno prezidentavimas Lietuvai būtų naudingesnis nei D.Trumpo.

„Žinau, kad tai nėra tiesa. Vienas mano pažįstamas yra Trumpo patarėjas, jis žino, kad Lietuvai bus gerai (perrinkimo atveju – red.). Trumpas bando pastiprinti NATO, ne sugriauti. Ir, svarbiausia, kad pirmoje vietoje būtų europinės pajėgos, o ne JAV. Perkelti JAV pajėgas į Europą užtrunka pernelyg ilgai, kad Lietuvoje būtų galima atlaikyti frontą“, – sakė jis.

Anot jo, nors kalbama, kad D.Trumpas yra V.Putino draugas, prezidentas sustiprino JAV kariuomenę ir NATO, sugriežtino sankcijas Rusijai. O tai, kad prezidentas blogai nepasisako apie Vladimirą Putiną, K.Eidukevičius vadina derybų taktika.

VIDEO: 15min paaiškina: kaip už prezidentą balsuoja amerikiečiai?

Anot K.Eidukevičiaus, Vašingtone yra daug korupcijos, netrūksta Kinijos papirktų politikų ir universitetų. Jis baiminasi, kad prezidentu tapęs J.Bidenas veiktų kinų, o ne JAV naudai.

Dėl to paties nerimauja ir L.Kiceina, kuris tikina: „Bideno šeima užsidirbo milijonus dolerių naudodamasi Joe Bideno vardu, kad gautų asmeninės naudos.“

Neseniai Respublikonų partijai artimoje žiniasklaidoje pasirodė galimai J.Bideno sūnaus Hunterio Bideno elektroniniai laiškai, kuriuose kalbama apie Kinijos verslininkų Bidenų šeimai esą mokamus pinigus.

K.Eidukevičius baiminasi, kad jei Demokratų partija perims Baltųjų rūmų ir Senato kontrolę, o Aukščiausiajame Teisme atsiras daugiau liberalių teisėjų, įsigalios vienpartinė sistema. Tuomet demokratai galėtų sugriežtinti ginklų kontrolę, definansuoti policiją, o tai esą itin pavojinga tuo metu, kai keliuose JAV miestuose vyksta riaušės.

„Tai – komunistinė taktika: sukuri chaosą, o kad paskui galėtum jį naikinti, reikia diktatūros. Tas pats nutiko Venesueloje“, – mano jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius