Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsipuolė iRNR vakcinas nuo koronaviruso, bet nepateikė įrodymų: ne, jos nesukelia Alzheimerio ligos ir kitų sunkių susirgimų

Lietuvos ir užsienio socialinių tinklų vartotojai ėmė aktyviai dalintis neva mokslo straipsniu, kuriame teigiama, kad naujausios technologijos, panaudotos „Pfizer“ vakcinai, gali atsisukti kitu galu, t. y. sukelti Alzheimerio susirgimą. Atidžiau panagrinėjus šiuos teiginius, aiškėja, kad tai niekuo nepagrįsti vieno mokslininko išvedžiojimai.
Diagnozė – Alzheimeris
Diagnozė – Alzheimeris / „Scanpix“ nuotr.

Žurnale „Microbiology & Infectious Diseases“ pasirodžiusi publikacija akimirksniu atsidūrė daugybės skiepų priešininkų dėmesio centre.

Ja dalijosi ir Lietuvos socialinių tinklų vartotojai.

Pasklidusioje žinutėje tvirtinama, kad „Pfizer“ vakcina „gali sukelti Alzheimerio ligą (senatvinė Alzheimerio tipo demencija) ir Lou Gehrigo ligą (progresuojanti, neišgydoma degeneracinė centrinės nervų sistemos liga)“.

Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Šiuo straipsniu pasidalijo vienas aršiausių skiepų priešininkų – žuvusio JAV prezidento Džono Ficdžeraldo Kenedžio sūnėnas Robertas Francis Kenedis jaunesnysis.

Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Facebook.com/Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Skleidė dezinformaciją

Publikacijos, kurios nuoroda pateikiama, autorius – JAV imunologas ir aktyvus skiepų priešininkas Johnas Barthelow Classenas, cituodamas pats save, tvirtina, kad vienas šalutinių „Pfizer“ vakcinos poveikių – Alzheimerio liga ir kiti sunkūs neurodegeneraciniai susirgimai.

Nepriklausomų faktų tikrintojų „Politifactfact“ duomenimis, J.B.Classenas anksčiau yra paskelbęs nemažai panašių, mokslinio pagrindo neturinčių, „tyrimų“, melagingai siejančių vakcinas su diabetu, Alzheimerio liga ir kitais susirgimais.

2017 metais jis teigė, kad nutukimą sukelia skiepai, o ne netinkama mityba. Šis mitas buvo paneigtas.

Oficialioje jo internetinėje svetainėje įkelta dezinformacija, kurioje teigiama, kad „COVID-19 protrūkis iš tiesų gali būti biologinio ginklo ataka, siejama su 2001 metų juodligės protrūkiu JAV“. Šis mitas taip pat buvo paneigtas.

123RF.com nuotr./Melas
123RF.com nuotr./Melas

Klaidinantys teiginiai

Sausio mėnesį žurnale „Microbiology & Infectious Diseases“ paskelbtoje publikacijoje J.B.Classenas tvirtino, kad koronaviruso vakcinos komponentai gali sukelti Alzheimerio ligą, šoninę amiotrofinę sklerozę (ŠAS) ir pakitusio baltymo priono sukeliamus susirgimus.

Jo taikiniu tapo iRNR tipo vakcinos.

Informacine RNR (iRNR) paremtos tik trys vakcinos – jau naudojamos kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“, taip pat Europos vaistų agentūros (EMA) patvirtinimo laukianti vokiečių „CureVac“.

Straipsnio autorius teigia, kad būtent šio tipo vakcinos pakeičia baltymus taip, kad susidaro sąlygos prioniniams baltymams atsirasti.

Prionai randami nervinio audinio ląstelėse, tačiau dėl genetiškai nulemtų ar įgytų veiksnių, pakitus jų struktūrai, jie gali lemti žmonių ir gyvulių ligą, sutrikdydami neuronų funkcionavimą ir sukeldami neuronų degeneraciją ir smegenų vakuolizaciją.

Tačiau šie pakitimai, sukeliantys rimtus susirgimus, niekaip nesusiję su vakcinomis nuo koronaviruso.

„Scanpix“ nuotr./Alzheimeriu serganti moteris
„Scanpix“ nuotr./Alzheimeriu serganti moteris

Nepateikė įrodymų

Tyrimo autorius savo išsakytų teiginių nepagrindžia jokiais įrodymais.

Nepriklausoma mokslininkus vienijanti organizacija – Amerikos mokslo ir sveikatos taryba išsamiai ištyrė publikaciją. J.B.Classeno teiginius apie tai, kad esą IRNR vakcinos gali sukelti išvardintus neurodegeneracinius susirgimus, mokslininkai pavadino „mitu“, o patį tyrimą – „visišku šlamštu“.

Savo tyrime J.B.Classenas mini du baltymus – TDP-43 ir FUS, tačiau tyrimo metodologijoje nepateikia paaiškinimų, kokiu būdu jis atrado, kad vakcina galėtų juos aktyvuoti.

Tiksliai neįvardyta, kokiu būdu buvo atliktas vakcinos tyrimas, taip pat kokia įranga tam buvo naudojama.

123rf nuotr./Laboratorijoje
123rf nuotr./Laboratorijoje

Abejotinos reputacijos žurnalas

„Microbiology & Infectious Diseases“ yra laisvai prieinamas mokslinis žurnalas. Jo leidėjas – „SciVision Publishers“ įtrauktas į potencialiai grobuoniškų (angl. predatory) žurnalų leidėjų sąrašą.

Tokie leidėjai kviečia autorius publikuoti savo straipsnius atvirosios prieigos žurnaluose už nedidelį mokestį. Šio tipo žurnalai nurodo, kad jie yra indeksuojami įvairiose duomenų bazėse, turi cituojamumo indeksą, kuris iš tiesų yra pseudoindeksas.

„Microbiology & Infectious Diseases“ neindeksuojamas jokiose patikimose duomenų bazėse, įskaitant „PubMed“, MedLine, EMBASE, SCOPUS, EBSCO.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Kaip veikia IRNR vakcinos?

iRNR pagrindu sukurtos vakcinos dėka į organizmą patenka iRNR molekulė, kuriai mokslininkai jau yra suteikę „statyboms“ reikalingą informaciją, gautą iš COVID-19 sukeliančio viruso genetinės informacijos.

Po vakcinacijos į žmogaus organizmą patekus SARS-CoV-2 virusui, imuninė sistema atpažįsta jo paviršiaus baltymą, aktyvuojamas imuninis atsakas ir virusas yra sunaikinamas.

Bendrovių „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“ vakcinos yra patvirtintos, prieš tai buvo atlikta daugybė tyrimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelyje gyventojai skiepijami net baruose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelyje gyventojai skiepijami net baruose

Klinikiniai tyrimai ir masinė vakcinacija

Klinikinių „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos klinikinių bandymų metu dalyvavo 43 448 tiriamieji, „Moderna“ vakcinos tyrimuose – 28 207. Nė vienam jų nepasireiškė J.B.Classeno publikacijoje išvardyti susirgimai.

Šiuo metu JAV gyventojams suleista daugiau nei 156 mln. „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos dozių ir daugiau nei 128 mln. „Moderna“ gamintojo vakcinų.

Pilnai (dviem dozėmis) „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinų paskiepyta daugiau nei 49 mln. JAV gyventojų, daugiau nei 40 mln. gavo abi „Moderna“ dozes.

Nepriklausomiems faktų tikrintojams „PolitiFact“ JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) atstovė Martha Sharan pateikė informaciją, kad JAV Vakcinos nepageidaujamų reiškinių pranešimo sistemoje (VAERS) po vakcinacijos nuo COVID-19 nebuvo registruota nė vieno pranešimo apie Alzheimerio ligą, šoninę amiotrofinę sklerozę, taip pat apie priono baltymo pakitimų sukeliamus susirgimus.

8,66 mln. Izraelio gyventojų jau gavo bent po vieną „Pfizer“/„BioNTech“ vakcinos dozę.

Po masinės vakcinacijos Izraelyje buvo užfiksuota pirmoji diena be mirčių nuo COVID-19.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius