Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 01 21 /21:17

V.Putinas naujoje Rusijos vyriausybėje paliko pagrindinius ankstesnius ministrus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paskyrė naują vyriausybę, bet svarbiausius postus, įskaitant Užsienio reikalų ir Gynybos ministerijų vadovų, joje išsaugojo ankstesnio kabineto nariai. Kremliaus paskelbtame paskyrimų sąraše nurodoma, kad vyriausybėje liks dirbti užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir gynybos ministras Sergejus Šoigu.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putino ilgamečio sąjungininko Dmitrijaus Medvedevo vyriausybė atsistatydino praeitą trečiadienį, praėjus tik kelioms valandoms po to, kai prezidentas išdėstė virtinės konstitucinių reformų viziją.

Kitą dieną naujuoju premjeru buvo paskirtas Michailas Mišustinas – mažai žinomas Rusijos mokesčių tarnybos vadovas.

V.Putinas pareiškė, kad M.Mišustino vyriausybė turėtų susitelkti į Rusijos ekonomikos skatinimą ir gyvenimo kokybės gerinimą.

„Nuoširdžiai linkiu jums sėkmės... Tuo suinteresuota visa šalis“, – V.Putinas sakė per televizijos transliuotą susitikimą su naujojo kabineto nariais.

Postus taip pat išlaikė finansų ministras Antonas Siluanovas ir energetikos ministras Aleksandras Novakas. Vis dėlto buvo pakeisti keli ministrai, atsakingi už socialinę politiką – sveikatos apsaugos, švietimo, darbo ir ekonomikos plėtros.

V.Putino pareiškimas praeitą savaitę supurtė Rusijos politinį isteblišmentą. Tuo metu kritikai spėliojo, kad 67 metų prezidentas tokiu būdu siekia sudaryti sąlygas sau išlikti valdžioje, kai 2024 metais baigsis dabartinė jo kadencija Kremliuje.

Siūlomomis reformomis numatoma dalį prezidento įgaliojimų perduoti parlamentui, įskaitant teisę teikti ministro pirmininko kandidatūrą. Taip pat numatoma sustiprinto patariamąjį organą – Valstybės Tarybą, kurios pirmininku potencialiai galėtų tapti V.Putinas.

Kai praeitą savaitę parlamentas pritarė jo kandidatūrai, M.Mišustinas pažadėjo „realių pokyčių“. Jis kalbėjo panašiai kaip V.Putinas per savo metinį pranešimą, kuomet buvo pirmąkart paskelbta apie planuojamas reformas.

Skubiai stumiamos reformos

D.Medvedevo populiarumas pastaraisiais metais smarkiai nusmuko, ekonomiką apėmus stagnacijai ir gyventojams patiriant realiųjų pajamų sumažėjimą.

V.Putinas išdėstė planų, kaip būtų galima iš naujo išjudinti ekonomiką ir pagerinti gyvenimo kokybę, įskaitant virtinę „nacionalinių projektų“ ir ketinimus didinti išmokas šeimoms.

Prognozuojama, kad nacionaliniams projektams, įskaitant milžiniškas investicijas į infrastruktūrą, skaitmeninę ekonomiką, švietimą ir sveikatos apsaugą, iki 2024 metų bus išleista apie 400 mlrd. JAV dolerių (360 mlrd. eurų).

M.Mišustinas, nuo 2010 metų vadovavęs Rusijos federalinei mokesčių tarnybai, laikomas veiksmingu ir veikliu administratoriumi, neturinčiu asmeninių politinių ambicijų.

Oponentai kaltino V.Putiną siekiant skubiai prastumti konstitucinių reformų planą. Prezidentas pirmadienį, praėjus vos kelioms dienoms nuo šių reformų pirmojo paskelbimo, pateikė parlamentui savo plano pataisų paketą.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį tvirtino, kad Rusijos visuomenė turės galimybę šį planą įvertinti.

„Bus masinė diskusija dėl siūlomų pataisų, vyks masinė informacinė kampanija ir diskusija“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas.

Parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – per pirmąjį projekto skaitymą balsuos jau ketvirtadienį.

Kol kas neaišku, kaip Rusijos vyriausybė planuoja surengti nacionalinę „diskusiją“ ir balsavimą dėl konstitucinių pataisų. Pranešama, kad jis gali įvykti jau balandį.

Iškilus Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas apkaltino V.Putiną mėginant pasinaudoti šiomis reformomis, kad taptų Rusijos „lyderiu iki gyvos galvos“. Vis dėlto opozicija kol kas nėra suplanavusi, kaip būtų galima bendrai priešintis siūlomiems pokyčiams.

Pirmadienį tęsdamas aukšto rango kadrų pertvarkymą V.Putinas taip pat atleido iš pareigų įtakingą šalies generalinį prokurorą Jurijų Čiaiką, šiame poste dirbusį nuo 2006 metų, ir pasiūlė jo įpėdinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius