Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Zelenskis ragina iki susitikimo su V.Putinu atitraukti karius Rytų Ukrainoje

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė nesusitiksiantis su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, jei Kijevo ir separatistų pajėgos neatsitrauks nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

41 metų ukrainiečių lyderis ruošiasi tarpininkaujant Vakarams susitikti su V.Putinu Paryžiuje, siekdamas atgaivinti įstrigusį taikos procesą penkerius metus Donbase besitęsiančiam separatistiniam konfliktui užbaigti.

Tačiau šios pastangos, regis, atsidūrė aklavietėje, nes vyriausybės kariai ir separatistų kovotojai dar neatsitraukė nuo fronto linijos.

„Jei nebus atitraukti kariai, nebus jokio Normandijos viršūnių sutikimo“, – žurnalistams pareiškė V.Zelenskis, turėdamas omeny keturšales derybas su V.Putinu, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Kalbėdamas per savo pirmąją didelę spaudos konferenciją nuo prisaikdinimo gegužės mėnesį, V.Zelenskis paragino Maskvą padėti atitraukti Kremliaus palaikomas separatistų pajėgas.

„Jie turėtų elgtis kaip garantai – jie yra Minsko proceso šalis“, – Kijeve sakė V.Zelenskis, turėdamas omeny taikos derybas.

Artėjant planuojamam viršūnių susitikimui Paryžiuje, Ukrainos, Rusijos ir separatistų derybininkai susitarė dėl veiksmų plano, numatančio ypatingojo statuso suteikimą sukilėlių kontroliuojamoms teritorijoms, jei jose bus surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai laikantis Ukrainos konstitucijos.

Tačiau šis planas išprovokavo pyktį Ukrainoje, kur daugelis kritikų mano, kad šis siūlymas pernelyg palankus Rusijai.

Praėjusį savaitgalį apie 10 tūkst. žmonių, įskaitant V.Zelenskio pirmtaką P.Porošenką, Kijeve protestavo prieš taikos planą. Tai buvo pirmoji masinė demonstracija prieš V.Zelenskio politiką.

Itin griežtai V.Zelenskio planus kritikuoja ultranacionalistai; dalis jų net grasina nevykdyti jo įsakymų šalies rytuose.

Per savo spaudos konferenciją valstybės vadovas, atrodo, apie juos užsiminė, teigdamas, kad „įvairūs žmonės“ iš abiejų konflikto šalių nenori, kad kariai būtų atitraukti.

V.Zelenskis neseniai pažadėjo neišduoti Ukrainos interesų, o ketvirtadienį pakartojo, jog Kijevas turėtų susigrąžinti visos rytinės sienos su Rusija kontrolę.

Tirs kišimąsi į JAV rinkimus

Negana to, V.Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis „su džiaugsmu“ atliks tyrimą, kad išsiaiškintų, ar ukrainiečiai kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

V.Zelenskis žurnalistams sakė, kad be tyrimo negalima atsakyti į klausimą, ar buvo kišamasi į rinkimus. Anot jo, Ukraina suinteresuota išsiaiškinti faktus.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas liepos mėnesį per pokalbį telefonu paprašė V.Zelenskio, kad būtų atliktas toks tyrimas. Dėl šio pokalbio JAV Atstovų Rūmų demokratai inicijavo prezidento apkaltos tyrimą.

D.Trumpas tvirtino, kad demokratai buvo susimokę su Ukraina ir siekė drauge sužlugdyti jo 2016 metų rinkimų kampaniją. Visgi jokių šio sąmokslo įrodymų nebuvo pateikta.

V.Zelenskis sakė, kad JAV nepateikė jokių detalių apie tą tariamą kišimąsi.

Jis taip pat nurodė, kad nepaskelbs liepą įvykusio telefoninio pokalbio stenogramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius