Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarėlis Dauningo gatvėje baigtas? Borisas Johnsonas raginamas trauktis

Kai Borisas Johnsonas buvo vaikas, jis kažkam prasitarė norintis tapti pasaulio karaliumi. Aišku, tai neįmanoma – tad teko tenkintis Jungtinės Karalystės premjero pareigomis. Tiesa, jei jau ne pirmą savaitę liepsnojantis skandalas baigsis taip, kaip tikisi daugelis jo kritikų, ant šio karjeros laipto B.Johnsonas bus išsilaikęs vos trejus metus, rašo „The Washington Post“.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dėl vakarėlio Dauningo gatvėje 2020-ųjų gegužę klimpstantis B.Johnsonas šią savaitę susidūrė su itin aršiais deputatais Bendruomenių rūmuose. Šie neslėpė pykčio paaiškėjus, kad premjeras ir pats dalyvavo garsiajame valdančiųjų torių susibėgime.

Nors B.Johnsonas atsiprašė ir bandė paaiškinti nežinojęs, kad dalyvauja būtent vakarėlyje, opozicija garsiai šaukė, jog jis yra melagis ir turi atsistatydinti. Leiboristų lyderis Keiras Starmeris tiesiai paklausė: „Ar jis pagaliau pasielgs padoriai ir pasitrauks?“

Toriams ir vyriausybės vadovui šįkart nerimą turėtų kelti tai, kad apie atsistatydinimą kalbą ne tik B.Johnsono oponentai, bet ir kai kurie įtakingi konservatoriai.

Partijos lyderis Škotijoje Douglas Rossas buvo atviras: „Nenoriu būti šioje pozicijoje, bet tenka joje būti ir nemanyti, kad jis gali tęsti darbą kaip konservatorių lyderis.“

Akiplėšiškas veidmainiavimas

Žinoma, tikrai dar neaišku, ar B.Johnsono dienos Dauningo gatvės 10-ajame name jau suskaičiuotos. Jį įvairūs skandalai per ilgą politinę karjerą yra purtę jau ne kartą – ir jis kiekvieną sykį atsilaikydavo.

B.Johnsonas anksčiau buvo spalvingomis temomis rašęs ir daug melagienų sukurpęs „The Daily Telegraph“ žurnalistas. Tada – konservatyvus liberalaus Londono meras. Dabar jis – „Brexit“ maišatimi pasinaudojęs premjeras, 2019 metų gruodį su toriais tiesiog nušlavęs visus varžovus parlamento rinkimuose.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Borisas Johnsonas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Borisas Johnsonas

„Borisas Johnsonas tiksliai žino, ką daro“, – tokia antraštė vos prieš pusę metų puošė įtakingo JAV leidinio „The Atlantic“ publikaciją.

Bet dabar atėjo laikas klausti, ar tikrai jis toks nuovokus? Juk 2021-ųjų pabaigoje premjerą tiesiog užtvindė krūva skandalų.

Dėl neteisėto lobizmo turėjo trauktis jo sąjungininkas, deputatas Owenas Patersonas. Už partijos rėmėjų pinigus atlikta premjero rezidencijos renovacija. Įtarimai, kad vyriausybė pasirinko iš Afganistano išgabenti ne šalies kariams padėjusius vietos žmones, o beveik 200 šunų ir kačių.

Dieną, kai B.Johnsonas šventė, paprasti žmonės buvo atskirti nuo savo sergančių – ir mirštančių – artimųjų.

Vis dėlto didžiausia problema, regis, yra vakarėliai. Šią savaitę paaiškėjo, kad B.Johnsonas 2020 metų gegužės 20 dieną dalyvavo vakarėlyje Dauningo gatvės 10-ojo namo sode – vakarėlyje, kurio svečiams buvo rekomenduojama patiems atsinešti alkoholinių gėrimų.

Tikriausiai nereikia nė priminti, kad tuo metu visiems likusiems Jungtinės Karalystės gyventojams galiojo griežtas karantinas ir taisyklės dėl socialinio atstumo laikymosi. Bet britų spauda skaičiuoja, kad vyriausybės institucijos per karantiną galėjo surengti net iki 10 nelegalių vakarėlių.

„Scanpix“/AP nuotr./Karantinas Londone
„Scanpix“/AP nuotr./Karantinas Londone

Kadangi tuo metu šalis kasdien skaičiavo šimtus COVID-19 pandemijos aukų, tokie vyriausybiniai vakarėliai – dabar, kaip aiškėja, buvo rengiami – žmonėms kelia didžiulį pyktį. 2020 metų gegužę britai galėjo susitikti tik su vienu asmeniu, nepriklausančiu jų namų ūkiui.

Be to, dieną, kai B.Johnsonas šventė, paprasti žmonės buvo atskirti nuo savo sergančių – ir mirštančių – artimųjų. Tą patį vakarą Donna Speed rado savo motiną negyvą ir vieną jos namuose, o dabar verkdama prisimena: „Ji neatsiliepė į mūsų skambučius. Galvojau, kad ji miega.“

Ateitis jau nulemta, bet dar pakankins?

Gruodį B.Johnsonas dar bandė kratytis kaltės dėl vakarėlių. Vienas jo patarėjas įsigudrino juokauti apie dar vieną, šįkart kalėdinį vakarėlį Dauningo gatvėje.

Tačiau premjeras ir dabar išsisukinėja. Parlamentarams premjeras trečiadienį aiškino, esą gegužės 20-osios susibūrime praleido vos 25 minutes ir ten atvyko tik tam, kad padėkotų personalui, o vėliau tikino manęs, kad tai buvo „darbinis renginys“.

Visuomenė ir keli svarbūs konservatoriai Bendruomenių rūmuose B.Johnsonu visgi netiki – jį kritikuoja net dešiniųjų spauda, įskaitant iš esmės premjero vėliavnešiu vadinamą „The Daily Telegraph“.

Šaudoma iš visų pusių, o jei paaiškės, kad B.Johnsonas parlamente melavo, tyrėjai gali pasitelkti Britanijos ministrų kodeksą – jo pažeidimas laikomas nusižengimu, už kurį teisėta atleisti.

Spaudžiamas K.Starmerio, B.Johnsonas į klausimą, ar pasitrauktų, jei būtų oficialiai konstatuota, kad jis pažeidė taisykles, atsakė patikindamas: „Aš tikrai reaguosiu taip, kaip reaguoti tinkama.“

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Keiras Starmeris
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Keiras Starmeris

Ir net jei B.Johnsonas atsilaikys, šalyje gegužę vyks savivaldos rinkimai, o gruodį toriai jau prarado neseniai saugia laikyta vietą Bendruomenių rūmuose. Nacionalinės apklausos irgi nežada nieko gero.

Naujausi tyrimai rodo, kad už Konservatorių partiją dabar balsuotų jau tik 33 proc. rinkėjų, o opozicinius leiboristus remia net 42 proc. balso teisę turinčių britų.

Kompanijos „Eurasia Group“ analitikas Mujtaba Rahmanas vis dėlto mano, kad toriai paliks B.Johnsoną premjero poste iki minėtų vietos rinkimų: „Jis jau sudaužytas nepataisomai, bet geriau jau būtent Johnsonas bus kaltas dėl ekonominių problemų ir rinkimų rezultatų.“

„YouGov“ apklausos rodo, kad net pusė Konservatorių partijos narių mano, jog dabartinis iždo kancleris Rishi Sunakas būtų geresnis lyderis nei B.Johnsonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius