-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakaruose padaugėjo kraštutinių dešiniųjų įvykdomų teroro išpuolių: pavojingiausi neonaciai

Vakarų Europoje ir Šiaurės Amerikoje pastaraisiais metais daugėja kraštutinių dešiniųjų politinio terorizmo atvejų. Vien 2017-aisiais tokios ekstremistinės grupuotės ir pavieniai asmenys įvykdė 47 teroristines atakas, skelbiama 2018 metų „Pasauliniame terorizmo indekse“.
Vis daugiau teroristinių atakų rengia kraštutiniai dešinieji
Vis daugiau teroristinių atakų rengia kraštutiniai dešinieji / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešiniųjų radikalų grupės ir savarankiškai veikę individai 2013-2017 metais nužudė 66 žmones. Vien 2017-aisiais buvo surengti 47 išpuoliai, per kuriuos žuvo 17 žmonių.

„Pastebimas žymus kraštutinių dešiniųjų teroristinės veiklos suaktyvėjimas, ypač pastaruosius dvejus metus“, – teigė ataskaitą paskelbusio Ekonomikos ir taikos instituto tyrėjas Tomas Morganas.

Kalėjimuose – daugiau neonacių

Vien Jungtinėje Karalystėje pernai dešiniųjų radikalai surengė 12 teroristinių atakų. Tarp jų buvo ir išpuolis prie Finsburio parko mečetės Loldone – 47-erių Darrenas Osborne'as autobusiuku rėžėsi į musulmonus, kurių devyni buvo sužeisti, o vienas žuvo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis prie Finsburio parko mečetės Londone
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolis prie Finsburio parko mečetės Londone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darrenas Osborne'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darrenas Osborne'as

Švedijoje užfiksuoti šeši radikalų išpuoliai, Graikijoje ir Prancūzijoje – po dvi atakas. Ataskaitoje rašoma, kad daugelį atakų įvykdė „kraštutinių dešiniųjų pažiūrų baltieji nacionalistai arba islamofobai – vieniši vilkai“.

„Socialinės sąlygos, padedančios suvešėti tokiai veiklai, neturėtų sunykti, – audringą politinį klimatą ir ekonominį nestabilumą priminė T.Morganas. – Tokia aplinka derlinga terorizmui.“

Ataskaita skelbiama netrukus po to, kai paaiškėjo, kad per metus vien Britanijoje daugiau nei tris kartus padaugėjo įkalintų kraštutinių dešiniųjų – nuo 9 iki 29.

Irake – mažiau žūčių

Tiesa, „Pasauliniame terorizmo indekse“ taip pat pranešama, kad visame pasaulyje per teroristinius išpuolius žuvusių žmonių skaičius sumažėjo 27 proc. Didžiausias krytis fiksuotas Irake ir Sirijoje, kur vis labiau blaškosi džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“.

Vien Irake nuo 2016 metų žūčių per smurtinius išpuolius sumažėjo 56 proc., nors „Islamo valstybė“ išlieka daugiausiai žmonių pražudančia teroristine grupuote.

„Aktyviau kovojama su terorizmu, kovai skiriama daugiau pinigų, įrengta daugiau apsauginių stulpų, budi daugiau policijos pareigūnų ir kariškių, – pagerėjusią situaciją Irake komentavo T.Morganas. – Teroristams dabar kur kas sunkiau planuoti sudėtingas atakas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ikaro kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ikaro kariai

Kita vertus, „Islamo valstybė“ stengiasi pagrindinius pajėgumus iškelti iš Vidurinių Rytų. Aktyviau veikiama, naujų teritorijų ir pajamų šaltinių ieškoma Šiaurės Afrikoje, Afrikos Užsacharėje ir Pietryčių Azijoje.

„Kadangi džihadistams Sirijoje ir Irake nesiseka, tūkstančiai kovotojų iš užsienio arba ieško, kaip sugrįžti į Europą, arba laukia, kol bus nusiųsti kur nors kitur. Nerimas pagrįstas. „Islamo valstybei“ žlungant, kovotojai turi kažkur keliauti“, – tvirtino T.Morganas.

Mažesnė žala ekonomikai

„Islamo valstybės“ nuosmukis padarė įtaką ir duomenims apie terorizmą Europoje. 2016 metais teroristinės atakos Europoje nusinešė 827 žmonių gyvybes, o pernai – 204. Krytis – 75 proc.

Ataskaitos autoriai terorizmo padaromą ekonominę žalą vertina 52 mlrd. JAV dolerių – 42 proc. mažesnę nei 2016-aisiais.

Preliminarūs duomenys šiems metams rodo, kad tendencija tęsis – Vakarų Europoje iki spalio pranešta apie mažiau nei 10 žūčių per teroristinius išpuolius.

„Mažėjantis mirčių per teroro atakas skaičius Vakarų Europoje rodo, kad „Islamo valstybės“ galimybės planuoti ir koordinuoti didelius išpuolius sumenko. Papildomos kovos su terorizmu priemonės veikia, bent jau šiuo metu“, – rašoma ataskaitoje.

Praėjusiais metais mažesnis buvo ir terorizmo ekonominis poveikis. Ataskaitos autoriai terorizmo padaromą ekonominę žalą vertina 52 mlrd. JAV dolerių – 42 proc. mažesnę nei 2016-aisiais.

>>>

Vis dėlto terorizmas – ir toliau pasaulinė problema. 2017 metais 67 šalys fiksavo bent vieną su terorizmu susijusią žūtį, o 98 valstybės – mažiausiai vieną teroristinį išpuolį.

Penkiose šalyse – Irake, Sirijoje, Afganistane, Nigerijoje ir Somalyje – pranešta apie daugiau nei 1 tūkst. žmonių žūtį. 19 valstybių pranešė apie daugiau nei 100 per teroristinius išpuolius žuvusių asmenų.

Didžiausi pokyčiai į blogąją pusę – Somalyje ir Egipte. Somalyje ir aplinkinėse šalyse veikianti grupuotė „Al-Shabaab“ 2017 metais surengė pačią didžiausią ataką – pernai spalį prie viešbučio Mogadišku susprogdinus sunkvežimį žuvo 587 žmonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kraupus išpuolis Mogadišu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kraupus išpuolis Mogadišu

Egipte kitą mėnesį buvo įvykdyta antroji pagal aukų skaičių ataka. Su „Islamo valstybe“ siejami džihadistai Sinajaus pusiasalyje užpuolė Ravdos mečetę – žuvo 311 žmonių. Šis išpuolis pagal žuvusiųjų skaičių buvo didžiausias Egipto istorijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Atakos Ravdos mečetėje aukų batai
„Scanpix“/AP nuotr./Atakos Ravdos mečetėje aukų batai

Blogiausi istoriniai duomenys – Mianmare ir Filipinuose (atitinkamai 166 ir 50 aukų).

Ataskaitoje taip pat gilinamasi į priežastis, kodėl žmonės prisijungia prie teroristinių grupuočių ir suradikalėja. Cituojami tyrimai, įrodantys, kad prie ekstremistų prisijungia ar lengviau leidžiasi užverbuojami asmenys, besisukantys nusikaltėlių pasaulyje.

„Jei pažvelgtume į duomenis apie žmones, suimtus pagal kovos su terorizmu įstatymus, pamatytume, kad daugelis jų susiję su nusikalstamumu. „Islamo valstybė“ pritraukia žmones, kurie moka elgtis su ginklais ir sprogmenimis bei gali rasti nelegalių pajamų šaltinių“ – teigė T.Morganas.

„Teroro grupės traukia tokius žmones, nes jie gali priskirti sau išganymo siužetus, bet nekeisti sau įprasto elgesio. Savo nusikalstamą veiklą jie vykdo toliau“, – pridūrė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius