-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakcinų skeptikų mįslė: kas yra vyras, jiems esą papasakojęs apie „Pfizer“ planus

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame esą „Pfizer“ darbuotojas pasakoja apie tariamus šios farmacijos milžinės planus pačiai pakeisti COVID-19 sukeliantį virusą, kad galėtų toliau uždirbti iš vakcinų. Socialinių tinklų vartotojus iškart sudomino vyro tapatybė ir kai kurie, užuot iškart patikėję, ėmė aiškintis, kas jis toks. Viešai prieinama informacija verčia abejoti, ar vakcinų skeptikų sukurto įrašo herojus yra tas, kuo pristatomas.
„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso
„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Filmavo paslėpta kamera

Įraše esą „Pfizer“ mokslinių tyrimų, plėtros ir strateginių operacijų direktorius Jordonas Trishtonas Walkeris rodomas pasakojantis, kaip ši JAV kompanija tiria galimybę mutuoti SARS-CoV-2, kad galėtų toliau pelnytis iš vakcinų.

Maždaug 10 min. trukmės įraše matomas asmuo yra akivaizdžiai apsvaigęs ir filmuojamas paslėpta vaizdo kamera.

Vaizdo įraše girdėti, kaip J.T.Walkeris sako: „Vienas iš mūsų tiriamų dalykų yra toks: kodėl mums patiems jo (koronaviruso) nemutavus, kad galėtume (prevenciškai) sukurti naujas vakcinas, tiesa?

Taigi, turime tai padaryti. Tačiau, jei ketiname tai daryti, kyla rizika dėl to, kad, kaip galite įsivaizduoti, niekas nenori, kad farmacijos bendrovė mutuotų virusus.“

Įrašas, kuriame rodomi ir pora kitų žmonių, pirmiausia buvo paskelbtas JAV kraštutinių dešiniųjų aktyvistų grupės „Project Veritas“ tinklalapyje, jų paskyroje „Twitter“ ir kanale „YouTube“.

Tiesa, iš čia jis buvo pašalintas, bet netrukus įrašu ėmė dalytis socialinių tinklų vartotojai (čia, čia), juo susidomėjo įvairūs interneto tinklalapiai (čia, čia).

Įrašas įvairiose platformose peržiūrėtas šimtus tūkstančių kartų. „Fox News“ laidos vedėjas, konservatyvių pažiūrų politikos apžvalgininkas Tuckeris Carlsonas net skyrė jam visą laidą ir paskelbė komentarą šios televizijos tinklalapyje.

Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Interviu su tariamu „Pfizer“ darbuotoju pasiekė ir Lietuvos interneto erdvę
Ekrano nuotr. iš paranormal.lt/Interviu su tariamu „Pfizer“ darbuotoju pasiekė ir Lietuvos interneto erdvę

Žinia apie pareiškimą pasirodė ir lietuviškoje interneto svetainėje paranormal.lt.

Kas yra kalbantysis?

Įvedus šį vardą (Jordon Trishton Walker) į „Google“ paieškos sistemą, beveik visi pasiūlomi rezultatai susiję būtent su šiuo vaizdo įrašu.

Internete neįmanoma rasti J.T.Walkerio puslapio ar paskyros kuriame nors socialiniame tinkle su jo nuotrauka, kas yra gana keista, atsižvelgiant į tai, kad šis asmuo tariamai dirba tokioje žinomoje kompanijoje, kaip „Pfizer“.

Jordonas Walkeris bent trijose interneto svetainėse minimas kaip Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos mokyklos studentas.

Tinklalapyje „Doximity“ galima rasti nuorodų į mokslinius straipsnius ir dabartinę Niujorko valstijos medicinos licenciją, kurių autorius bei savininkas yra asmuo vardu Jordonas Walkeris. „U.S. News“ svetainėje galima rasti paminėtą Jordoną Walkerį, kuris dirba urologu Dalaso mieste Teksaso valstijoje.

Nė viename iš šių puslapių nėra jo nuotraukos.

Tačiau Jordano Walkerio nuotrauką galime rasti „Project Veritas“ įkūrėjo Jameso O‘Keefe’o paskyroje „Twitter“ paskelbtame įraše. Jis pasidalijo keliomis ekrano kopijomis, kuriose matyti bendravimui su kolegomis skirtos programos „Teams“ langas su Jordano Walkerio paskyra.

J.O‘Keefe’as įraše taip pat patvirtino šio žmogaus tapatybę.

„Gavome vidinius „Pfizer“ dokumentus, patvirtinančius, kad Jordanas Walkeris yra „Pfizer“ mokslinių tyrimų ir vystymo strategijų operacijų direktorius.

Baigė Jeilio universitetą 2013 m., medicinos mokslų daktaras Teksaso pietvakarių medicinos mokykloje. Jo vadovas pavaldus Mikaeliui Dolstenui, kuris pavaldus generaliniam direktoriui Albertui Bourlai“.

Puslapyje „SignalHire“ galima rasti Jordano Walkerio profilį, kuriame nurodyta jo, kaip daktaro, karjera, išsilavinimas ir darbo vieta.

123RF.com nuotr./Gydytojas
123RF.com nuotr./Gydytojas

Šiame puslapyje asmuo iš tiesų pristatytas kaip „Pfizer“ įmonės darbuotojas. Taip pat pateikiama nuotrauka, kurioje matomas tas pats asmuo, kaip ir vaizdo įraše.

Taip pat galima rasti ir Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos 2018 m. laidos ceremonijos dokumentą, kuriame matoma Jordano Trishtono Lee Walkerio pavardė.

Iš šių dokumentų ir interneto profilių atrodo, kad J.Walkeris iš tiesų yra „Pfizer“ darbuotojas, tačiau kai kurie neatitikimai vis dar verčia abejoti, ar šis žmogus tikrai yra tas, kas teigia esantis.

Biografijoje – daug neatitikimų

Internete užvirė ne viena diskusija, kas iš tiesų galėtų būti vaizdo įraše kalbantis jaunas vyras.

Po vienu straipsniu tinklalapyje „Substack“ komentarą paliko moteris, prisistačiusi Debbie Lerman, kuri daug metų rašė tekstus sveikatos ir medicinos srityje, o prieš tai baigė Harvardo universitetą.

Ekrano nuotr. iš substack.com/Tariamą „Pfizer“ darbuotoją ėmėsi demaskuoti interneto vartotojai
Ekrano nuotr. iš substack.com/Tariamą „Pfizer“ darbuotoją ėmėsi demaskuoti interneto vartotojai

Ji pastebėjo keletą neatitikimų ir kitų keistų dalykų J.Walkerio biografijoje. Replikuodama į straipsnį, kuriame pateikta daug įrodymų, esą vyras yra tikras asmuo ir iš tiesų dirba „Pfizer“, komentatorė išvardijo kone dešimt detalių, verčiančių abejoti vaizdo įrašo herojaus tapatybe.

Pirmiausia D.Lerman pastebėjo, kad jis turi ne vieną vardo kombinaciją, kurios nurodomos prie skirtingų jo publikacijų, o tai yra gana reta daktarui.

2020 m. gegužės 18 d. straipsnyje apie COVID-19 gydymą jo, kaip autoriaus, pavardė nurodyta be daktaro laipsnio (o vienas iš kitų autorių jį turi), nors esą 2018 m. baigė medicinos mokyklą.

Šio asmens daktaro licencijos išdavimo data yra 2021 m. spalis, t. y. kaip tik viduryje to laiko, kai nurodyta, kad jis dirbo konsultantu „Pfizer“.

ZUMAPRESS.com/„Pfizer“ logotipas ir užrašas „Mokslas nugalės“
ZUMAPRESS.com/„Pfizer“ logotipas ir užrašas „Mokslas nugalės“

Visi jo moksliniai tyrimai susiję su urologija ir yra gana elementarūs. Darbai neatitinka lygmens, kurio greičiausiai tikėtųsi darbdavys, laikantis jį kandidatu į aukštą poziciją, kurioje jis tariamai dirba šiuo metu.

Viename sąraše teigiama, kad jis mokėsi Pietų Kalifornijos universitete (USC), tačiau jo gyvenimo aprašyme nurodyti Teksaso (UT) ir Jeilio universitetai, apie USC neužsimenama.

Taip pat rašoma, kad jis pateko į „Tuftso“ medicinos centro programą, o „USNews“ profilyje rašoma, kad jis ten 2018-2020 m. atliko urologijos rezidentūrą, tačiau jo gyvenimo aprašyme nurodyta, kad jis buvo rezidentas „Mass General“ (Harvardo ligoninėje) nuo 2018 m. birželio iki 2019 m. lapkričio.

Ekrano nuotr. iš substack.com/Tariamą „Pfizer“ darbuotoją ėmėsi demaskuoti interneto vartotojai
Ekrano nuotr. iš substack.com/Tariamą „Pfizer“ darbuotoją ėmėsi demaskuoti interneto vartotojai

Į urologijos rezidentūrą labai sunku patekti ir ji trunka penkerius metus, taigi tai turėtų reikšti, kad jis šios programos nebaigė.

Įvairių akademinių ir profesinių pareigų laikas nesutampa. Gyvenimo aprašymo skiltyje „Patirtis“ nurodyta, kad vyras dirba 6 metus, tačiau konsultanto pareigas jis ėjo tik nuo 2021 m. lapkričio ir dar dirbo 2013-2014 m., tikriausiai prieš medicinos mokyklą.

Nepatikima informacijos skleidėja

Taigi sunku pasakyti, ar šis asmuo iš tiesų yra tas, kuo jį esančiu pristato „Project Veritas“ – konservatyvi žiniasklaidos organizacija, kuri ne kartą buvo pagauta kurianti nepalankius ir selektyviai apkarpytus vaizdo įrašus. Ji remia konservatyvias pažiūras, tačiau dažnai nesilaiko pagrindinių politinių ir žurnalistinės etikos principų.

Ši organizacija buvo ne kartą kritikuojama dėl savo vaizdo įrašų redagavimo ir siekio tokiu būdu apgauti auditoriją.

Be to, ji ne kartą buvo paduota į teismą ir kaltinama šmeižtu. Organizacija bent tris kartus dėl to buvo pripažinta kalta ir turėjo sumokėti kompensacijas nukentėjusiems žmonėms.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius