Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vieningoji Rusija“ turės mažiau vietų Maskvos dūmoje, bet opozicija vertinama skeptiškai

Valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ Maskvos dūmoje turės mažiau vietų nei anksčiau, tačiau aktyvistai įspėja: opozicionieriais laikomi deputatai nebūtinai bus nepalankūs Kremliui. Be to, „protingo balsavimo“ sistema, dėl kurios galimai išrinkta mažiau „Vieningosios Rusijos“ atstovų, sukūrė nepriklausomų rinkimų iliuziją, nors juose dalyvauti leista ne visiems kandidatams.
Skaičiuojami balsai Maskvos dūmos rinkimuose
Skaičiuojami balsai Maskvos dūmos rinkimuose / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujojoje dūmoje 13 vietų laimėjo Rusijos Federacijos komunistų partijos kandidatai. Tris vietas turės liberalios partijos „Jabloko“ nariai, buvo išrinkta ir jų remiama save išsikėlusi kandidatė. Dar tris atstovus dūmoje turės partija „Teisingoji Rusija“.

„Politico“ rašo, kad dalis valdančiosios „Vieningosios Rusijos“ atstovų Maskvoje kandidatavo kaip nepriklausomi kandidatai. To priežastis – kritęs partijos populiarumas dėl pernai padidinto pensinio amžius ir šalyje augančio skurdo.

Vis dėlto, ši taktika neišgelbėjo vieno iš partijos „sunkiasvorių“ Andrejaus Metelskio – jis pirmą kartą nuo 2001-ųjų prarado vietą Maskvos dūmoje.

„Scanpix“ nuotr./Andrejus Metelskis
„Scanpix“ nuotr./Andrejus Metelskis

Apskritai „Vieningosios Rusijos“ rezultatai – prastesni nei 2016-ųjų rinkimuose, kai partijos kandidatai laimėjo 28 vietas. Tais metais į Maskvos dūmą pateko dar dešimt partiją remiančių save išsikėlusių kandidatų.

Rezultatus valdančiųjų nenaudai galėjo paveikti „protingo balsavimo“ sistema, už kurią pasisakė tokie opozicijos veikėjai kaip Aleksejus Navalnas, Liubov Sobol, „Jabloko“ narys Ilja Jašinas. Tiek jam, tiek L.Sobol nebuvo leista dalyvauti rinkimuose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Liubov Sobol – įžūliai nepasiduodanti Maskvos protestų žvaigždė

Opozicionieriai ragino balsuoti už bet kurį kandidatą, galintį įveikti „Vieningosios Rusijos“ atstovą. Pasak „Politico“, dauguma atvejų tai reiškė balsavimą už Komunistų partijos arba „Teisingosios Rusijos“ kandidatus. Esą kai kurie liberalūs rusai tiesiog negalėjo prisiversti to padaryti, net siekiant užkirsti kelią „Vieningosios Rusijos“ kandidatams patekti į dūmą.

„Mums reikia pašalinti blogus vyrukus ir pabandyti atvesti 45 naujus, iš kurių penki ar šeši bus neblogi, nuo vieno iki trijų – geri, o likusieji bent jau nepriklausys „Vieningajai Rusijai“, – praėjusį mėnesį būdamas kalėjime rašė A.Navalnas. Po rinkimų jis kalbėjo apie „fantastiškus“ rezultatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Buvęs parlamentaras Dmitrijus Gudkovas, kuriam neleista dalyvauti šiuose rinkimuose, prieš balsavimą teigė manąs, kad greitai nepriklausomi ir kitoms partijoms priklausantys deputatai pradės bendradarbiauti su „Vieningąja Rusija“ – esą taip nutiko jo bendražygiams opozicionieriams, kai jie 2011 metais buvo išrinkti į parlamentą.

Pasak šachmatų didmeistrio ir Kremliaus kritiko Gario Kasparovo, „protingo balsavimo“ sistema sukuria laisvų rinkimų iliuziją ir padeda legitimizuoti Rusijos vyriausybę užsienyje. Opozicionierius Michailas Chodorkovskis tokią sistemą prilygino vasarą suimtų protestuotojų išdavystei.

„Scanpix“ nuotr./Ilja Jašinas
„Scanpix“ nuotr./Ilja Jašinas

„Politico“ rašo, kad nors neįmanoma pasakyti, ar A.Navalno strategija paveikė rezultatus, keletas laimėjusių kandidatų pripažino, jog „gudrus balsavimas“ buvo jiems naudingas.

Pavyzdžiui, „Vieningosios Rusijos“ kandidatą savo apygardoje įveikęs „Teisingosios Rusijos“ atstovas Magometas Jandijevas pripažino, kad laisvuose rinkimuose būtų pralaimėjęs I.Jašinui. Remiantis apklausomis, prieš uždraudžiant I.Jašinui kandidatuoti, jį palaikė 28 proc. rinkėjų.

„The Guardian“ rašo, kad M.Jandijevas tikina palaikąs daugumą prezidento Vladimiro Putino sprendimų. „Tačiau buvau prieš jėgos panaudojimą prieš protestuotojus. Šie žmonės Maskvai norėjo geriausio“, – teigė M.Jandijevas.

Į dūmą patekusi „Jabloko“ kandidatė Darija Besedina tviteryje rašė, kad negalima pamiršti, jog tai nebuvo realūs rinkimai, nes akivaizdžią galimybę laimėti turėjusiems kandidatams nebuvo leista dalyvauti. D.Besedina žadėjo pirmosios sesijos metu paraginti dūmą save paleisti. „Jabloko“ deputatai taip pat žada raginti paleisti politinius kalinius.

Lietuvoje prieglobstį gavęs aktyvistas, „Laisvosios Rusijos forumo“ vykdantysis sekretorius Ivanas Tiutrinas rinkimų naktį feisbuke rašė neabejojantis, kad „Jabloko“ atstovas Sergejus Mitrochinas pateks į dūmą, esą „juo pasinaudos tarptautinėje arenoje siekiant pademonstruoti rinkimų demokratiškumą“.

„O visi rinkimų politologai – šulman, kinevai ir t.t. gaus puikią progą toliau kalbėti nesąmones apie „hibridinį režimą“ ir „rinkiminį autoritarizmą“, kalbėti apie būtinybę dalyvauti kitoje Kremliaus rinkimų apgavystėje“, – rašė I.Tiutrinas.

Savo ruožtu politologas Marius Laurinavičius rašė, kad „tuos 20 veikėjų laikyti opozicija režimui, deja, nėra jokio pagrindo“. Pasak jo, „bent kiek realesnės opozicijos atstovams“ rinkimuose dalyvauti paprasčiausiai neleista.

Liepą ir rugpjūtį į gatves išėjo tūkstančiai žmonių – protestavo prieš sprendimą neleisti nepriklausomiems kandidatams dalyvauti rinkimuose į Maskvos dūmą.

Taikių demonstracijų metu policija pasitelkė smurtą prieš protestuotojus, buvo suimta daugiau nei 2,7 tūkst. žmonių. Praėjusią savaitę penkiems jų skirtos įkalinimo bausmės už „smurtą prieš pareigūnus“ ir dalyvavimą nesankcionuotuose protestuose.

VIDEO: Prancūzija smerkia perteklinį jėgos panaudojimą per protestą Maskvoje – policija areštavo per 800 žmonių

Užfiksuota pažeidimų

Opozicija skundėsi dėl balsų klastojimo per sekmadienio rinkimus ir skelbė interviu su rinkėjais, kurie tvirtino gavę pinigų, kad balsuotų už tam tikrus kandidatus, ir nuotraukas, kur matyti, kaip į balsadėžes masiškai metami rinkimų biuleteniai.

Be to, kai kuriose balsavimo apylinkėse staigiai išaugo balsavusiųjų skaičius, tvirtino opozicijos atstovai.

Rusijos centrinės rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova pirmadienį sakė, kad Sankt Peterburge dėl kai kurių rinkimų pareigūnų veiksmų buvo kreiptasi į policiją.

Iš miesto balsavimo apylinkių teismo sprendimu buvo pašalinti 17 stebėtojų, nurodė E. Pamfilova ir pridūrė: „Man nepatinka ši situacija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius