Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl šaiposi iš Joe Bideno: veidas – pagalbos sergantiesiems demencija reklamoje

Pašaipos iš JAV vadovo Joe Bideno dėl jo klaidų, kartais padaromų kalbant, arba suklupimų pereina į patyčių lygį. Internete plinta plakato, kuriame matyti prezidentas, esą reklamuojantis pagalbos senjorams, kamuojamiems demencijos, centrą nuotrauka. Ji klaidina – nurodytas telefono numeris yra ne panašios įstaigos, o JAV ambasados.
Internete platinama tariama pagalbos demencija sergančių žmonių centro reklama su Joe Bideno nuotrauka
Internete platinama tariama pagalbos demencija sergančių žmonių centro reklama su Joe Bideno nuotrauka / Ekrano nuotr. iš pikabu.ru

Tariamam plakatui panaudota fotografija, kurioje užfiksuota, kaip Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis apkabina į Kyjivą atvykusį J.Bideną.

Plinta ne viena nuotrauka

Prieš gerą savaitę tokių plakatų fotografija pasirodė vienoje „Twitter“ paskyroje. „Rusijos demencijos priežiūros įstaigos savo plakatuose naudoja J.Bideno (nuotraukas)“, – pakomentuota prie jos.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinama tariama pagalbos demencija sergančių žmonių centro reklama su Joe Bideno nuotrauka
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinama tariama pagalbos demencija sergančių žmonių centro reklama su Joe Bideno nuotrauka

Kadre matyti nenurodyto miesto gatvė. Ant neaiškios paskirties statinio prie kažkokio pastato sienos vienas šalia kito užklijuoti du nespalvoti plakatai. Juose matyti apsikabinę žmonės. Nesunku atpažinti, kad vienas iš jų – J.Bidenas, kito matyti tik šonas ir tamsūs plaukai (iš jų galima suprasti, kad tai yra gerokai jaunesnio amžiaus vyras).

Plakato viršuje didelėmis raidėmis rusiškai parašyta: „Pagyvenusiems žmonėms reikia dėmesio“. Apačioje nurodyta įstaiga, esą reklamuojanti savo paslaugas ir užsakiusi šiuos plakatus – Pagalbos pagyvenusiems žmonėms su demencija centras.

Tarp šių frazių – raginimas „Paskambink tiesiog dabar!“ ir telefono numeris 8(495)-728-50-00.

„Twitter“ įrašas su šiuo kadru peržiūrėtas per 2,6 mln. kartų. Daugiau nei 30 tūkst. žmonių pažymėjo, kad jis patiko, daugiau nei 7,2 tūkst. juo pasidalijo.

Taip pat skaitykite: Vizitas Varšuvoje prasidėjo skaudžiai, bet nukentėjo ne Joe Bidenas

Atlikus atvirkštinę nuotraukos paiešką galima rasti ne tik daugiau įrašų socialiniuose tinkluose, kur pasidalyta juo ar paskelbta jo ekrano nuotrauka (pavyzdžiui, „Instagram“, „Reddit“ (čia, čia, čia, čia), „TikTok“).

Platinamos ir kitokios nuotraukos su tais pačiais plakatais, greičiausiai norint sudaryti įspūdį, kad jie yra tikri, esantys ne viename kadre, galimai pakeistame kompiuteriu.

Šios nuotraukos plito anksčiau – jau vasario pabaigoje – ir rusiškuose tinklalapiuose bei rusiškose socialinių tinklų paskyrose.

Pavyzdžiui, vasario 25-ąją kadras, panašus į tą, kuris matomas minėtoje „Twitter“ paskyroje, ir pora kitokių pasirodė šiame susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanale. Po ja parašyta: „Naujienos iš prenumeratoriaus: Piteryje (Sankt Peterburge – red. past.) rūpinasi pagyvenusiais žmonėmis su demencija“.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete platinama tariama pagalbos demencija sergančių žmonių centro reklama su Joe Bideno nuotrauka
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Internete platinama tariama pagalbos demencija sergančių žmonių centro reklama su Joe Bideno nuotrauka

Tą pačią dieną dalis nuotraukos, kuri buvo paskelbta „Twitter“, pasirodė ir šiame rusiškame tinklalapyje. „Seneli, ilgėjausi tavęs“, – ironiškai pakomentuota greta ir pridėta, esą vaizdas užfiksuotas kažkur Maskvoje.

Į centrą nepriskambintumėte

šios fotografijos galima suprasti, kad tikrai buvo fotografuota Sankt Peterburgo gatvėje.

Taip pat skaitykite: Prezidentas, popiežius ir sportas: ar Joe Bidenas pavadino Pranciškų beisbolininku?

Joje matyti dalis renginio „Opera vs. operetė“ plakato. Į „Google“ paieškos laukelį rusiškai suvedus pavadinimą, kelių paminėtų kompozitorių (Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Jacques’o Offenbacho) pavardes ir skaičių 16 (greičiausiai renginio dieną), pasiūlomos kelios nuorodos į informaciją apie būtent tokį renginį.

Šis muzikinis šou vyksta Sankt Peterburge, Beloselskių-Belozerskių rūmuose (dalis jų pavadinimo taip pat matyti plakate) šiemet nuo vasario 16-osios iki balandžio 11-osios.

Patikrinti, ar šio miesto gatvėse tikrai buvo iškabinti tokie plakatai, neįmanoma. Tačiau internete randama informacija rodo, kad jų turinys yra melagingas.

Visų pirma „Google“ neranda Pagalbos pagyvenusiems žmonėms su demencija centro tiksliai tokiu pavadinimu, pasiūloma nebent tokias paslaugas teikiančių, bet kitaip besivadinančių įstaigų.

Net jei toks centras egzistuoja, nurodytas telefono numeris yra klaidingas. 495-728-5000 (kai kuriais atvejais prieš jį reikia surinkti 8) yra JAV ambasados Maskvoje numeris, kuriuo galima skambinti nelaimės ir panašiais atvejais.

Plakate panaudota J.Bideno nuotraukos, padarytos per netikėtą jo vizitą Kyjive vasario 20 d., fragmentas. Ta pačia nuotrauka, kurią per naujienų agentūrą AP išplatino Ukrainos prezidento spaudos tarnyba, tik spalvota, buvo iliustruotas ne vienas straipsnis (čia, čia, čia, čia).

J.Bidenas nuolat sulaukia komentarų, kritikos ir pašaipų dėl savo amžiaus, kuris esą lemia, kad jis kartais kalbėdamas padaro klaidų ar suklumpa.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius