Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje areštuoti 174 migrantai, įsigaliojus naujam griežtesniam įstatymui

Vengrijos policija areštavo 174 asmenis antradienį, kai įsigaliojo griežtas naujas įstatymas, baudžiantis įkalinimu iki kelerių metų už „neteisėtą sienos kirtimą“,pranešė pareigūnai.
Pabėgėliai Vengrijoje
Pabėgėliai Vengrijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Pagal štį įstatymą, įsigaliojusį 22 val pirmadienį Grinvičo (1 val. antradienį Lietuvos) laiku, policija sulaikė 60 asmenų už spygliuotos vielos užtvaro „karpymą ir gadinimą“ palei Serbijos sieną.

Dar 114 areštuota per šią dieną, pareigūnai iš karto pradėjo baudžiamuosius procesus.

„Policija pradėjo baudžiamuosius procesus prieš juos“, – sakė per spaudos konferenciją Gyorgy Bakondi, kuris yra vyriausiasis ministro pirmininko Viktoro Orbano patarėjas.

Naujas įstatymas parengtas pagal V.Orbano strategiją, kuria remiamasi kovojant su migrantų srautu – šiemet jau daugiau kaip 200 tūkst. žmonių, kirtę Graikiją ir vakarų Balkanus, pasiekė Vengriją – pakeliui į vakarų Europą.

Įstatymas tapo griežtesnis tuo, kad už neteisėtą sienos kirtimą dabar galima pelnyti iki trejų metų kalėjimo, o padarius žalos spygliuotos vielos tvorai – iki penkerių ar net daugiau metų. Aukštos, keturių metrų, tvoros tvėrimas dar tebesitęsia.

Beje, antradienį Vengrijai pavyko patikimiau atitverti pietinę sieną su Serbija, užtaisius lig šiol tvoroje buvusias spragas, pro kurias migrantai sugebėdavo pralįsti, ir uždarius du sienos perėjimo punktus.

„Neteisėtų sienos kirtimų skaičius jau žymiai sumažėjo“, – sakė per tą pačią spaudos konferenciją vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas.

Tad Vengrija dabar svarsto planus tokią pačią tvorą tverti ir palei Rumunijos sieną.

Serbijos ir Rumunijos vyriausybės pasmerkė tokios Vengrijos veiksmus.

„Užtvaros statymas tarp dviejų ES šalių, kurios yra strateginės partnerės, nėra sąžiningas gestas politiniu požiūriu, neatitinka europietiškos dvasios“, – pareiškė Rumunijos užsienio reikalų ministerija.

Serbijos užsienio reikalų ministras Ivica Dačičius sakė, kad „nepriimtina“ tai, jog migrantai yra siunčiami atgal iš Vengrijos, kai vis daugiau ir daugiau jų atvyksta iš Makedonijos ir Graikijos.

„(Serbija) nori prisidėti prie sprendimo, o ne atsitiktinių civilių aukų. Artimiausiomis dienomis turės būti derybos su Briuseliu ir kitomis šalimis“, – sakė jis Prahoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius