Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos premjeras V.Orbanas nori sukurti naują Europos dešiniąją politinę jėgą

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį paragino suformuoti naują Europos dešinės pakraipos jėgą „mūsų tipo žmonėms“, norintiems ginti savo šeimas ir tėvynę.
Viktoras Orbanas
Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis raginimas nuskambėjo V.Orbano partijai „Fidesz“ po ilgų nesutarimų pasitraukus iš konservatyvios Europos liaudies partijos (EPP) frakcijos Europos Parlamente.

Prasidėjus spėlionėms, su kuo „Fidesz“ galėtų stoti į aljansą Europos Parlamente, V.Orbanas pareiškė, kad svarstomi „visi pasiūlymai Europos politikai atnaujinti“.

„Europoje turėtų būti politiniai namai mūsų tipo žmonėms – norintiems saugoti šeimas, ginti savo tėvynę, daugiau galvojantiems apie nacionalinių valstybių bendradarbiavimą nei apie Europos imperiją“, – sakė V.Orbanas interviu valstybiniam radijui.

„Turime dirbti, kad tai sukurtume. Manau, kad tokia politinė kryptis bus lemiama jėga Europoje“, – kalbėjo jis.

V.Orbanas sakė vedantis derybas su Lenkijos valdančiąja dešinės pakraipos partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), taip pat su Mateo Salvini ir Giorgia Meloni – dviejų griežtai prieš imigraciją nusiteikusių euroskeptiškų Italijos partijų lyderiais.

„Turime sukurti Europos demokratinę teisę, kuri suteiktų namus Europos piliečiams, nenorintiems migrantų, daugiakultūriškumo, nepasinėrusiems į LGBT pamišimą, ginantiems Europos krikščioniškąsias tradicijas, gerbiantiems valstybių suverenitetą ir savo valstybę laikantiems ne savo praeities, o ateities dalimi“, – ketvirtadienį kalbėjo V.Orbanas.

„Fidesz“ sprendimą trauktis iš EPP priėmė, kai šis konservatorių blokas nubalsavo už suspendavimo taisyklių pakeitimus, atverdamas galimybę suspenduoti frakcijai priklausančią partiją dėl demokratinių nuostatų nesilaikymo.

Europos liaudies partijos frakcija, vienijanti pagrindinių Europos centro dešiniųjų partijų europarlamentarus, yra didžiausias politinis blokas Europos Parlamente. Šiai partijai priklauso tiek Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, tiek Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

2019 metais EPP jau ėmėsi sankcijų prieš „Fidesz“, reaguodama į Vengrijos vyriausybės organizuotą politinės reklamos kampaniją, per kurią tuometis Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ir V.Orbano nemalonę užsitraukęs Vengrijoje gimęs JAV milijardierius George'as Sorosas buvo kaltinami rezgą sąmokslą užtvindyti Europą migrantais.

Nors oficialiai „Fidesz“ tebėra EPP narė, V.Orbanas penktadienį pareiškė, kad „mūsų keliai išsiskirs“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius