Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos statoma siena turėtų apsaugoti nuo kasdien plūstančių tūkstančių pabėgėlių

Nepaisant aršaus Europos Sąjungos valstybių ir žmogaus teisių organizacijų pasipriešinimo, Vengrijos premjero Viktoro Orbano planas apsaugoti savo valstybę siena sparčiai vykdomas, rašo news.vice.com.
Vengrijoje prasidėjo tvoros greta sienos su Serbija statybos
Vengrijoje prasidėjo tvoros greta sienos su Serbija statybos / „Scanpix“/AP nuotr.

Pirmadienį Vengrijos gynybos pajėgų nariai pradėjo statybas šalia sienos su Serbija, iš kurios atvyksta daugiausiai nelegalių migrantų. „Kasdien į šalį patenka apie tūkstantį nelegalių migrantų. Tai tapo realia grėsme valstybės saugumui“, – rašoma vidaus reikalų ir gynybos ministerijų išplatintame bendrame pranešime.

Vien per šiuos metus į Vengriją pateko 80 000 pabėgėlių ir migrantų. Tai beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais. Didžioji jų dalis į šalį patenka per Serbiją, į kur atvyksta iš Sirijos, Afganistano ir Irako. Jie reikalauja laikinos prieglaudos Vengrijoje, o vėliau vyksta į kitas ES šalis – Švediją ar Vokietiją.

170 kilometrų 4 metrų aukščio siena kainuos 35 milijonus dolerių. Jos statybos ir savavališkas Vengrijos sprendimas kelia ES valstybių ir Serbijos pasipiktinimą.

„Sienų statybos nėra sprendimas“, – teigė Serbijos premjeras Aleksanderis Vučičius. „Aš nesuprantu šio sprendimo ir kalbėsiu apie jį su ES partneriais“, – pridūrė Serbijos lyderis.

Pasipiktinimą išreiškė ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pavadinusi sienos statybas „nesąmone“. Airijos žiniasklaida taip pat išplatino vieno ES diplomato teiginį – jis stebėjosi, jog „tik nugriovusi sienas Europa ir vėl užsiima naujų barjerų statyba“.

Pasipiktinimą išreiškė ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pavadinusi sienos statybas „nesąmone“.

Siena – tik vienas iš Vengrijos politikų bandymų stabdyti migracijos procesą. Praėjusį mėnesį Vengrijos įstatymų leidėjai jau patvirtino įstatymą, kuris leido sienų patruliams neįleisti į šalį migrantų iš Vidurio Rytų.

„Amnesty International“ teigimu, per Balkanus keliaujantys migrantai labai dažnai susiduria su smurtu ir oficialių pareigūnų abejingumu. Nuo 2010 metų pasienyje areštuotų migrantų skaičius Balkanų šalyse išaugo net 2500 procentų.

„Iš karo zonų sprunkantys žmonės keliauja per Balkanų valstybes, tikėdamiesi pasiekti saugumą Europoje, tačiau jie čia randa tik išnaudojimą ir abejingą prieglobsčio teikėjų požiūrį“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius