Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 28 /16:16

Vienas paskutiniųjų Rusijos opozicinių leidinių „Novaja gazeta“ stabdo darbą

Vienas paskutiniųjų Rusijoje likusių opozicinių leidinių „Novaja gazeta“ pirmadienį pranešė, kad stabdo darbą, nes gavo dar vieną įspėjimą iš žiniasklaidos priežiūros tarnybos „Roskomnadzor“.
Dmitrijus Muratovas
Dmitrijus Muratovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Todėl laikraščio leidybą savo interneto svetainėje, tinkluose ir popieriuje stabdome iki “specialiosios operacijos Ukrainos teritorijoje„ pabaigos“, – pranešė „Novaja gazeta“ redakcija.

Anksčiau pirmadienį „Novaja gazeta“ darbuotojams buvo pranešta apie jau antrą per pastarąją savaitę „Roskomnadzor“ įspėjimą.

Laikraščio atstovė Nadežda Prusenkova sakė, kad „Novaja gazeta“ vis dar neturi šio įspėjimo kopijos ir kad apie šį priežiūros tarnybos žingsnį buvo sužinota „iš naujienų“.

Jeigu žiniasklaidos priemonė gauna mažiausiai du „Roskomnadzor“ įspėjimus per metus, teismas gali ją uždaryti.

Praėjusią savaitę „Roskomnadzor“ pareiškė, kad „Novaja gazeta“ nepažymėjo viename savo straipsnyje minimos nevyriausybinės organizacijos kaip „užsienio agentės“, tokiu būdu pažeisdama Rusijos įstatymų reikalavimus.

Pradėjusi karą Ukrainoje Rusija itin sugriežtino žiniasklaidos cenzūrą ir uždrausti net minėti žodį karas. Žurnalistams gresia baudžiamoji atsakomybė, o nurodymų nepaisantiems leidiniams – uždarymas.

Šios drakoniškos priemonės draudžia skleisti „melagingą informaciją“ apie karą Ukrainoje.

„Novaja gazeta“ buvo vienas paskutinių Rusijoje registruotų opozicinių leidinių, kurie dar bandė laviruoti ir išvengti veiklos sustabdymo. Leidinio vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas, neseniai apdovanotas Nobelio taikos premija, sekmadienį neakivaizdžiai dalyvavo nepriklausomos Rusijos žiniasklaidos atstovų virtualiame susitikime su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Ukrainos vadovui buvo perskaitytas D.Muratovo klausimas, į kurį šis atsakė. Šio interviu Rusijoje registruotos žiniasklaidos priemonės nepaskelbė, nes buvo uždrausta jį skelbti.

„Scanpix“ nuotr./„Novaja gazeta“ redakcija Maskvoje
„Scanpix“ nuotr./„Novaja gazeta“ redakcija Maskvoje

D.Muratovas ne kartą viešai kritikavo Rusijos pradėtą karą Ukrainoje. Pirmąją Rusijos invazijos dieną jis viešai pasmerkė V.Putino pradėtą karą.

„Mūsų šalis prezidento Putino įsakymu pradėjo karą su Ukraina. Ir nėra kam sustabdyti karo. Dėl to kartu su sielvartu mes ir aš jaučiame gėdą“, – „Novaja gazeta“ redakcijos vardu paskelbtame vaizdo pranešime sakė D.Muratovas.

„Vyriausiasis pajėgų vadas kaip pakabuką nuo brangios mašinos suka „branduolinį mygtuką“. Kitas žingsnis – branduolinė salvė? Niekaip kitaip negaliu paaiškinti Vladimiro Putino žodžių apie „atpildo ginklą“, – pridūrė jis.

Neseniai per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ D.Muratovas paskelbė, kad jis ir jo laikraštis nusprendė padovanoti auksinį Nobelio Taikos premijos medalį vienam fondui, padedančiam Ukrainos pabėgėliams.

„Prašome aukcionų, galinčių parduoti šį pasaulyje garsų apdovanojimą, susisiekti“, – parašė jis.

D.Muratovo teigimu, jis nori skirti medalį „taikiems pabėgėliams ir sužeistiems bei sergantiems vaikams, kuriems reikia skubaus gydymo“.

Savo pareiškime žurnalistas taip pat paragino nutraukti ugnį ir apsikeisti belaisviais, sugrąžinti žuvusiųjų palaikus, nustatyti humanitarinius koridorius ir teikti pagalbą.

„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Muratovas
„Scanpix“/AP nuotr./Dmitrijus Muratovas

„Novaja gazeta“ buvo viena iš kelių dar likusių žiniasklaidos priemonių, skelbiančių Kremliaus pozicijai prieštaraujančias nuomones. Nuo 2000 metų buvo nužudyti šeši šio laikraščio žurnalistai ir bendradarbiai, tarp jų tiriamosios žurnalistikos reporterė Ana Politkovskaja.

Kovo pradžioje Rusijos generalinis prokuroras įsakė Rusijos žiniasklaidos priežiūros institucijai „apriboti prieigą“ prie televizijos kanalo „Dožd“ ir radijo „Echo Moskvy“. Radijo stotis iš viso nutraukė veiklą, o televizijos kanalas „Dožd“ dar bando transliuoti "Youtube" platormoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius