-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš Libijos pakilę prancūzų kariniai lėktuvai pradėjo šaudyti, JAV laivynas paleido raketas „Tomahawk“ (atnaujinta 1.20 val.)

Prancūzijos kariniai lėktuvai pasirodė virš visos Libijos teritorijos, kol kas jie atlieka žvalgybos misiją, pranešė prancūzų armija. Pirminiais duomenimis virš Libijos pradinėje operacijos stadijoje skrido 5 Prancūzijos naikintuvai.
Prancūzijos kariniai lėktuvai
Prancūzijos karinis lėktuvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu Vakarų ir Arabijos šalių lyderiai susitiko Paryžiuje, kad susitartų, kokių veiksmų reikia imtis toliau, praneša britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad penktadienį, reaguodama į Jungtinių Tautų rezoliuciją, Libija nedelsdama paskelbė paliaubas. Nepaisant to, mūšiai tęsėsi toliau.

Šeštadienį Libijos lyderiui Muamarui Kadhafi ištikimos pajėgos įžengė į sukilėlių bastionu vadinamą Bengazį.

Papildyta 16.52 val.: „French Rafale“ kariniai lėktuvai pakilo iš bazės, esančios rytinėje Prancūzijos dalyje, kariuomenės šaltinis sakė naujienų agentūrai „Agence France–Presse“.

Pirmosios misijos valandos praėjo sklandžiai, prancūzų kariniai lėktuvai Libijos teritoriją žvalgys dar keletą ateinančių valandų.

Savo ruožtu „Reuters“ praneša, kad, diplomatų teigimu, Vakarai oro antskrydžius pradės po aukštų pareigūnų susitikimo Paryžiuje.

Papildyta 16.59 val.: Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pareiškė, kad jo šalies kariniai lėktuvai neleidžia M.Kadhafi ištikimoms pajėgoms pulti sukilėlių užimto miesto Bengazio.

„Mūsų oro pajėgos atsakys į bet kokią agresiją“, – sakė N.Sarkozy. Jis ir pridūrė, kad kariniai veiksmai, kuriuos remia Prancūzija, Didžioji Britanija, Jungtinės Valstijos ir Kanada, o arabų šalys pritaria, gali būti sustabdyti, jei M.Kadhafi pajėgos liausis puolusios.

N.Sarkozy pabrėžė, jog palaikyti arabų žmones yra pareiga ir kad kartu su arabų valstybėmis veikiama prieš Libijos „žmogžudišką beprotybę“.

18.55 val.: situaciją komentuoja pasaulio galingieji.  Vokietijos kanclerė Angela Merkel kiek anksčiau šeštadienį pareiškė, kad galingosios šalys vieningai sutarė, jog smurtas Libijoje turi liautis, tačiau patvirtino, kad jos šalis nedalyvaus kariniuose veiksmuose.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas tvirtina, kad jau metas veikti, nes M.Kadhafi pats išprovokavo situaciją.

„Pulkininkas M.Kadhafi melavo tarptautinei bendruomenei; jis žadėjo nutraukti ugnį, tačiau pažeidė šias paliaubas“, – sakė D.Cameronas televizijos žurnalistams po pasaulio lyderių susitikimo Paryžiuje.

JAV prezidentas Barackas Obama CNN eteryje (tiesiogiai iš Brazilijos) pareiškė, kad JAV ir koalicija, kurią sudaro kitos šalys, yra pasirengusios skubiai veikti Libijoje, jei smurtas prieš civilius šios šalies gyventojus nebus tuojau pat nutrauktas.

„Mūsų apsisprendimas yra aiškus. Libijos žmonės turi būti apsaugoti“, – sakė prezidentas.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pažadėjo karinei operacijai Libijoje skirti unikalias Amerikos karines pajėgas.

Papildyta 19.15 val. Prancūzų karinė aviacija apšaudė M.Kadhafio pajėgų tanką. Apie tai praneša CNN. Vėliau CNN korespondentai patikslino, kad prancūzų aviacija sunaikino karinį sunkvežimį.

Žinių agentūros praneša, kad šeštadienio vakarą prie M.Kadhafi būstinės Bab al–Azijoje ir tarptautiniame Tripolio oro uoste renkasi minios žmonių. Šimtai žmonių buriasi tose vietose, kurias žadėjo atakuoti Prancūzija.

Papildyta 20.15 val. Prancūzijos Gynybos ministerija patvirtino, kad sunaikintas karinis sunkvežimis. O TV kanalas „Al Jazeera“ suskaičiavo 4 sunaikintus M.Kadhafio pajėgų tankus.

Papildyta 22.00 val. CNN kalba ir apie ideologinį karą, kurį pradės M.Kadhafi ir koalicija. CNN korespondentai kalba apie tūkstančius Libijos žmonių, palaikančių M.Kadhafio režimą. Jie tiki, versija kad Europa puola Libiją dėl naftos išteklių. Palaikantys diktatorių žmonės Tripolyje mojuoja vėliavomis, dainuoja, šaudo į dangų fejerverkus, tarsi švęstų pergalę.

Taip pat pranešama, kad netrukus prie karinės operacijos Libijoje prisijungs Kanados pajėgos. JAV taip pat tęsės pažadą. Viduržiemio jūroje komandos laukia trys raketomis Tomahawk ginkluoti lėktuvnešiai. Prie jų gali prisijungti du karinės flotilės laivai. 

Papildyta 23.20 val. CNN ir SKY NEWS praneša, kad JAV  ir britų laivynas pradėjo Libijos teritorijos ataką. Iš karinių povandeninių laivų paleista 110 raketų Tomahawk. Jos taikytos į 20 taikinių. Anot CNN šaltinių bei viceadmirolo Billo Gortney, JAV karinis laivynas tokiu būdu išvalė kelią aviacijai., nes atakavo priešlėktuvinės gynybos objektus. Todėl tikėtini pakartotiniai koalicijos antskrydžiai Libijos teritorijoje.

Libijos valstybinė TV praneša, kad koalicijos pajėgos bombardavo civilių gyventojų namus Tripolyje, Sirte ir Bengazyje. Pasakojama, kad medikai veža į ligoninę sužeistus žmones.

Libijos televizija taip pat praneša, kad M.Kadhafi pajėgos šalia Tripolio Ndželos rajone numušė prancūzų naikintuvą.

Papildyta 0.10 val. Prancūzija neigia Libijos TV informaciją, neva prie Tripolio praradusi lėktuvą. Prancūzai teigia, kad jų operacija buvo sėkminga.

VIDEO: Target Libya: Video of French fighter jets headed for Benghazi

VIDEO: Military action against Libya in full swing

VIDEO: Coalition Forces Shower Libya With 110 Tomahawk Cruise Missiles - Phase I Odyssey Dawn

Papildyta 0.50 val. BNS informacija. Libijos lyderis Muammaras Kadhafi pareiškė, kad po šeštadienio Vakarų oro atakų Viduržemio jūros regionas tapo „tikru mūšio lauku“ ir jog tam, kad žmonės galėtų ginti savo šalį, jiems buvo atidaryti ginklų sandėliai. Jis žada kerštą užpuolikams.

M.Kadhafi, trumpame garsiniame kreipimesi, kurį transliavo šalies valstybinė televizija, pasmerkė Vakarų atakas prieš Libiją kaip „barbarišką, nepateisinamą kryžeivių agresiją“.

Jis pažadėjo, kad keršydamas atakuos karinius ir civilinius taikinius Viduržemio jūros regione, ir perspėjo, jog Viduržemio jūros regiono ir Šiaurės Afrikos šalių interesai dabar „yra pavojuje“.
„Viduržemio jūros regionas tapo tikru mūšio lauku, – sakė jis. – Ginklų sandėliai buvo atidaryti, ir visi Libijos žmonės bus apginkluoti“, kad gintų šalį nuo Vakarų pajėgų.

Papildyta 1.20 val. Operacijai „Saulėtekio odisėja“ (Odyssey Dawn) vadovauja Jungtinės valstijos. Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir JAV oro smūgių seriją prieš Libiją koordinuoja JAV vadavietė Vokietijoje. 

Pentagono duomenimis prie operacijos jau prisijungė Prancūzija, JAV, Kanada, Italija. Šių šalių karinių jūros pajėgų laivynas paleido raketas Tomahawk į taikinius Libijos teritorijoje. Netrukus į koalicijos frontą stos Danija, Norvegija, Ispanija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius