Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visoje Peru tebesitęsiant protestams, šalis uždaro Kusko oro uostą Anduose

Peru ketvirtadienį tęsėsi kelias savaites trunkantys protestai, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių.
Protestuotojai Peru reikalauja D.Boluarte atsistatydinimo
Protestuotojai Peru reikalauja D.Boluarte atsistatydinimo / „Reuters“/„Scanpix“

Didėjanti įtampa Andų mieste Kuske privertė vyriausybę prevenciškai uždaryti šio turizmo centro oro uostą.

Nuverstojo prezidento Pedro Castillo šalininkai visoje šalyje surengė eitynes ir užtvėrė gatves, reikalaudami surengti naujus rinkimus ir nušalinti dabartinę šalies vadovę Diną Boluarte.

Demonstracijos kartais perauga į smurtą – per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo 42 žmonės, įskaitant policijos pareigūną, kuris buvo gyvas sudegintas automobilyje. Dar šimtai žmonių buvo sužeisti.

Didžiausi konfliktų židiniai yra netoli šalies oro uostų. Po to, kai per pirmąją sukilimų bangą gruodžio pradžioje protestuotojai šturmavo kilimo ir tūpimo takus, juos pradėjo saugoti saugumo pajėgos.

Kusko mieste, kuris yra vartai į Peru turizmo brangakmenį Maču Pikču, ketvirtadienį „prevenciniais sumetimais“ staiga buvo uždarytas pagrindinis oro uostas, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė šalies Transporto ministerija.

Buvusioje inkų imperijos sostinėje trečiadienio vakarą kilo susirėmimai: protestuotojai bandė patekti į oro uostą, kai kurie padegė autobusų stotį, užpuolė parduotuves ir dideliais akmenimis užblokavo traukinių bėgius.

Peru teisių ombudsmenas teigė, kad per neramumus vienas asmuo žuvo, buvo sužeista daugiau kaip 50 žmonių, įskaitant 19 policijos pareigūnų, o policija pranešė, kad suėmė 11 asmenų.

Juliakos mieste, esančiame pietiniame Puno regione, netoli Bolivijos sienos, ketvirtadienį buvo palaidoti 17 žuvusių protestuotojų.

Susirinkę ratu aplink raudoną karstą, vienos iš aukų artimieji laikė plakatus su užrašu „Mes esame ne teroristai, o piliečiai, reikalaujantys teisingumo“.

Žygis prieš „diktatūrą“

Ketvirtadienį profesinės sąjungos, kairiosios partijos ir socialiniai kolektyvai taip pat žygiavo per sostinę Limą, kurioje iki šiol smurto iš esmės išvengta. Jie pasmerkė „rasistinę ir klasinę... diktatūrą“.

Protestuotojai ne tik reikalauja D.Boluarte atsistatydinimo, bet ir nori, kad Kongresas būtų paleistas, o 1993 metais, vadovaujant Alberto Fujimori, priimta konstitucija – perrašyta. Jų nuomone, tam turėtų būti įsteigta nauja institucija.

Buvęs prezidentas šiuo metu atlieka 25 metų įkalinimo bausmę už nusikaltimus žmoniškumui, įvykdytus jam būnant valdžioje.

Masinės demonstracijos prasidėjo gruodžio pradžioje po to, kai P.Castillo buvo nušalintas nuo pareigų už tai, kad bandė paleisti Kongresą ir valdyti dekretu, siekdamas užkirsti kelią balsavimui dėl apkaltos jam.

Transporto vyresnysis inspektorius pranešė, kad 10 iš 25 Peru departamentų tebėra užblokuoti keliai.

60 metų D.Boluarte prieš tai buvo viceprezidentė, tačiau gruodžio 7-ąją nušalinus P.Castillo nuo pareigų perėmė prezidento postą.

P.Castillo, kuris buvo tiriamas keliose sukčiavimo bylose jo kadencijos metu, suimtas 18 mėnesių ir apkaltintas maištu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius