Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vištų narve uždarytų mažylių paslaptis: ar tikrai juos iš izraeliečių pagrobė „Hamas“?

Melagienų skleidėjai taikosi užgauti pačias jautriausias stygas – platina klaidinančią informaciją apie mažiausias Izraelyje užvirusio karo aukas. Internete po visą pasaulį išplito vaizdo įrašas, kuriame matyti penki vaikai, užrakinti narve. Jį lydi komentarai, neva mažamečius izraeliečius pagrobė ir taip įkalino „Hamas“ kovotojai. Tai nėra tiesa – įrašas pasirodė dar iki grupuotės atakų prieš Izraelį, o vaikai nėra žydai.
Palestiniečiai bėga iš savo namų po Izraelio atakų Gazos Ruože
Palestiniečiai bėga iš savo namų po Izraelio atakų Gazos Ruože / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grotažymė – apie kinus

Vos prasidėjus ginkluotam konfliktui, kurį Izraelis netruko paskelbti karu, įvairiuose socialiniuose tinkluose ir tinklalapiuose įvairiose šalyse imta dalytis šokiruojančiu vaizdo įrašu.

Pusės minutės trukmės įraše matyti dideli vienas ant kito trimis aukštais sudėti narvai, kokiuose auginamos vištos. Kai kuriose įrašo versijose žemesniuose narvuose matyti ir pora šių paukščių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šie vaikai nėra izraeliečių ir jie nebuvo pagrobti „Hamas“
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Šie vaikai nėra izraeliečių ir jie nebuvo pagrobti „Hamas“

Viršutiniame narve sėdi ar tupi penki vaikai, iš kurių vyriausiems gali būti penkeri metukai.

Jie neverkia, tačiau mažesnieji atrodo išsigandę ir lyg tuoj pravirksiantys, kiti dairosi pro virbus, pora, iškišę pro juos rankas, bando atrakinti dureles.

Kas mažylius filmuoja, nematyti. Girdėti vaikų balsai, foninis triukšmas, kažkieno tariami, bet dėl prastos garso kokybės sunkiai suprantami žodžiai ir garsus vyro juokas. Atrodo, tarytum vaikai prašo juos išleisti.

Iš šių detalių suprasti, kas čia vyksta, sunku. Tačiau daugybė internautų, besidalijančių įrašu, aiškina, neva vaikai yra izraeliečiai, o juos per spalio 7 d. pradėtą operaciją „al-Aqsa Flood“ pagrobė „Hamas“ kovotojai. Kai kurie piktinosi, kad „Izraelio vaikai laikomi narvuose kaip gyvūnai“.

Tokių ar panašių komentarų prie įrašo arba kadrų iš jo galima rasti portugalų, norvegų, anglų (čia, čia, čia, čia, čia, čia) kalbomis.

Kai kurie prie įrašo nepaminėjo nei „Hamas“, nei „Izraelio“ ar kokių nors kitų detalių apie prasidėjusį karą, tačiau iš konteksto galima suprasti, kad vaizdas siejamas su šių dienų įvykiais.

Ant kai kurių stop kadrų iš įrašo, kuriais taip pat dalijamasi, arabiškai parašyta „Prispaustas / įkalintas savo šalyje“, o žemiau – grotažymė, kurią pažodžiui galima išversti „Kinai neturi sprendimo“.

Arabų kraštuose ji turi ne užgaulią, o ironišką reikšmę: „To neįmanoma pataisyti.“ Esą net jei kinai negali padėti, situacija beviltiška.

Prie šių frazių pridėtos kelios šypsenėlės. Iš šių detalių galima spėti, kad vaizdo įrašas tėra koks nors pokštas ar parodija.

Minėta grotažymė apie kinus populiari trumpų vaizdo įrašų platformoje „TikTok“. Juokas, kuris girdimas įraše, taip pat greičiausiai atkeliavo iš šios platformos.

Danijos faktų tikrintojai „Tjekdet“ nustatė, kad vaizdo įraše gali būti du garso takeliai. Vienas – originalus su mašinų keliamu triukšmu ir vaikų balsais, kitas – vyro juokas.

Pastarąjį galima išgirsti ne viename „TikTok“ vaizdo įraše (čia, čia, čia), kurie visiškai nesusiję su vaikais narvuose, bet dauguma turi tą pačią grotažymę apie kinus.

Giminaitis paneigė

Vos pradėjus plisti įrašui ir nuotraukoms su vaikais, socialinių tinklų vartotojai netruko suabejoti (čia, čia, čia), ar matomi vaikai tikrai buvo pagrobti „Hamas“ per savaitgalį pradėtą puolimą.

Diskusija apie tai kilo ir vienoje „Facebook“ paskyroje po įrašu apie įvykius Izraelyje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuviai taip pat įspėja, kad vaikai nėra „Hamas“ įkaitai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuviai taip pat įspėja, kad vaikai nėra „Hamas“ įkaitai

Izraelio faktų tikrinimo tinklalapis „FakeReporter“ dar spalio 8-ąją savo paskyroje socialiniame tinkle X (anksčiau „Twitter“) atkreipė dėmesį, kad įrašas su narve uždarytais vaikais buvo paviešintas mažiausiai prieš keturias dienas.

Taip buvo nurodyta įrašo ekrano nuotraukoje. Kitaip tariant, įrašas galėjo būti paskelbtas spalio 4-ąją, likus trims dienoms iki atakų pradžios.

„DĖMESIO: vaizdo įrašas, kuriame tariamai rodomi pagrobti izraeliečių vaikai narvuose Gazoje yra MELAGINGAS.

Jie – NE izraeliečių vaikai, o vaizdo įrašas buvo paskelbtas prieš keturias dienas – prieš dabartinį karą. Prašome neskleisti šio žalingo vaizdo įrašo“, – įspėjo žurnalistai.

Panašiame komentare hebrajų kalba jie dar pridėjo: „Internete netrūksta siaubo, o smurtas prieš vaikus nepriimtinas niekada, bet šiuo atveju tai yra melas.“

Vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos net nurodė, esą vaizdo įrašas padarytas seniai Sirijoje. Tas pats teigiama ir šiame straipsnyje kinų kalba, net nurodyti konkretūs metais – 2015-ieji, tačiau pažymėta, kad ši informacija nepatvirtinta.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tiesa, kad įrašas padarytas ne prasidėjus karui, bet šie vaikai nebuvo pagrobti
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tiesa, kad įrašas padarytas ne prasidėjus karui, bet šie vaikai nebuvo pagrobti

Bet ir tai nėra tiesa. Kai kuriuose platinamuose įrašuose matyti vandens ženklas su „TikTok“ paskyros adresu @user6903068251281. Panašu, kad čia vaizdo įrašas paskelbtas pirmiausiai. Netrukus ir įrašas, ir pati paskyra buvo pašalinti, todėl niekas negalėjo susisiekti su įrašo paviešintoju ar net autoriumi.

Trečiadienį, spalio 11-ąją, paskyra buvo atkurta. „TikTok“ vartotojas – Gazos gyventojas – paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame pakomentavo pasklidusią melagingą informaciją apie įrašą.

Norvegijos faktų tikrinimo tinklalapis „Faktisk“ išvertė jo žodžius: „Mano žinutė komentatoriams: šie vaikai yra mano giminaičiai, ne sionistų vaikai. Be to, vaizdo įrašas buvo paskelbtas likus trims dienoms iki pastarojo įvykių eskalavimo. Prašau, nerašykite kvailų komentarų.“

Jo paskyra pavadinta „Mazloum fi bladi“ (arab. مظلوم فبلادي) – ši frazė reiškia „Prispaustas / įkalintas savo šalyje“ (kaip tik ji buvo užrašyta ant kadro su vaikais).

Žurnalistas iš palestiniečių faktų tikrinimo tinklalapio „Kashif“ patvirtinto, kad jaunas vyras kalba arabiškai su Gazos Ruožui būdingu akcentu.

Šią istoriją aprašė ir kiti faktų tikrintojai, pavyzdžiui, iš JAV, Ispanijos.

15min verdiktas: trūksta konteksto. „TikTok“ vaizdo įrašai, kuriuose rodomi keli mažyliai narve, buvo paskelbti iki „Hamas“ atakų. Jie buvo ištraukti iš konteksto ir pradėti platinti su klaidingais teiginiais, neva tai yra įkaitais paimti izraeliečių vaikai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius