Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas atvyksta į Vengriją, Europoje tvyrant įtampai dėl Ukrainos krizės

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atvyksta į Budapeštą, demonstruodamas pasauliui, kad tebeturi draugą Europoje – Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną, nors šiuo metu tarp Vakarų šalių ir Maskvos tvyro didelė įtampa dėl krizės Ukrainoje.
Protestai prieš Vladimiro Putino vizitą Budapešte.
Protestai prieš Vladimiro Putino vizitą Budapešte. / „Scanpix“/AP nuotr.

Nors V.Putinas gali tikėtis tam tikro palaikymo Bulgarijoje, Slovakijoje, Graikijoje ir Italijoje, neabejotina, kad V.Orbanas yra jo artimiausias sąjungininkas; paskutinėmis Vengrijos komunistinio režimo dienomis 9-ajame dešimtmetyje jis buvo pagarsėjęs kaip griežtai prie Maskvą nusistatęs antikomunistinio judėjimo lyderis.

Nuogąstavimai, kad griežtą retoriką mėgstantis V.Orbanas tampa vis draugiškesnis V.Putinui, paskatino apie 2 000 žmonių pirmadienio vakarą išeiti į Budapešto gatves protestuoti prieš Rusijos lyderio pirmąjį vizitą Vengrijos sostinėje nuo 2006 metų.

„Mus piktina, kad Orbanas palieka Vengriją kvailio vietoje, pakviesdamas Putiną čia sudarinėti slaptų susitarimų, kai kaimyninėje Ukrainoje vyksta karas“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš protesto organizatorių Martonas Gulyasas.

V.Putinas, kurį pastaraisiais mėnesiais dauguma Europos lyderių ignoravo dėl įvykių Ukrainoje ir žmogaus teisių problemų Rusijoje, atskris į Budapeštą kelias valandas truksiančio vizito, per kurį padės vainiką kritusiems kariams ir aptars dujų tiekimo klausimus bei susitarimus dėl branduolinės energetikos plėtros.

„Ši kelionė aiškiai svarbesnė Putinui negu Orbanui, – Suomijos tarptautinių reikalų instituto analitikas Andrasas Raczas sakė naujienų agentūrai AFP. – Putinas gali pademonstruoti Vakarų šalims, kad jis turi sąjungininkę, kuri yra ES ir NATO narė, kad ES vienybė nėra jau tokia stipri.“

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Orbanas ir Vladimiras Putinas

Analitikas sakė, kad Vengrijos sąjungininkai nerimauja, kad Budapeštas, būdamas NATO narys, stiprina savo ryšius su Rusija, nepaisydamas konflikto kaimyninėje Ukrainoje.

Vengrija pernai palaikė sankcijas, kurias ES paskelbė Rusijai dėl Ukrainos krizės, bet dažnai pasisakydavo dėl jų neigiamo poveikio.

Praėjusias metais V.Orbanas pareiškė, kad blokas „šovė sau į koją“, susigadindamas prekybos ryšius su Maskva.

V.Putinas gali spausti V.Orbaną toliau trikdyti Europos sankcijas.

„Putinas gali prašyti Orbaną pasidarbuoti prieš ES sankcijas. Jis nori įsitikinti, kad Vengrija išlaiko tą patį kursą“, – energetikos politikos ekspertas Andrasas Deakas iš Pasaulio ekonomikos instituto sakė AFP.

„Putinas gali prašyti Orbaną pasidarbuoti prieš ES sankcijas. Jis nori įsitikinti, kad Vengrija išlaiko tą patį kursą“, – energetikos politikos ekspertas Andrasas Deakas iš Pasaulio ekonomikos instituto.

V.Putinas atvyksta į Budapeštą po V.Orbano vizito pernai Maskvoje. Rusija ketina finansuoti Vengrijos vienintelės atominės jėgainės plėtrą, suteikdama 10 mlrd. eurų paskolą.

Antradienį taip pat bus tariamasi su Rusija dėl naujos lanksčios ilgalaikio dujų tiekimo programos, nes ankstesnė sutartis liausis galioti vėliau šiais metais. Be to, abi šalys planuoja pasirašyti sutarčių dėl sveikatos apsaugos, švietimo ir regioninio bendradarbiavimo.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto praeitą savaitgalį sakė, kad V.Putino vizitas bus lemiamas šalies energetiniam saugumui. Tačiau į Budapešto gatves išėję protestuotojai reiškė susirūpinimą.

„Didžioji dalis mano gyvenimo praėjo valdant komunistams. Nenoriu, kad šalis vėl pakliūtų į Rusijos įtaką“, – sakė 67 metų protestuotoja Maria Toth, kuri laikė plakatą su užrašu : „Putinui – ne! Europai – taip!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius