Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas giriasi naujais rusiškais branduoliniais ginklais

Rusija išbandė ištisą virtinę naujų strateginių branduolinių ginklų, kurių neįmanoma perimti, ketvirtadienį paskelbė šalies prezidentas Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis technologijų proveržis gali smarkiai padidinti Rusijos karinius pajėgumus, sustiprinti Kremliaus pozicijas pasaulyje ir pradėti naują ginklavimosi varžybų etapą.

Rusijos prezidentas tvirtino, kad naujieji ginklai paverčia NATO JAV vadovaujamą priešraketinę gynybą „beprasmiška“. Pasak jo, tai reiškia, kad Vakarų pastangoms trukdyti Rusijos vystymuisi atėjo galas.

Savo metiniame pranešime V.Putinas sakė, kad tarp naujųjų ginklų yra branduolinės sparnuotosios raketos, branduolinės povandeninės bepilotės skraidyklės ir naujas hipergarsinis aviacijos raketų kompleksas, neturintis analogų pasaulyje.

Rusijos prezidentas tvirtino, kad naujieji ginklai paverčia NATO JAV vadovaujamą priešraketinę gynybą „beprasmiška“. Pasak jo, tai reiškia, kad Vakarų pastangoms trukdyti Rusijos vystymuisi atėjo galas.

„Noriu pasakyti visiems, kurie kurstė ginklavimosi varžybas pastaruosius 15 metų, siekė vienašališkos naudos prieš Rusiją, įvedė neteisėtų sankcijų, kuriomis siekė sustabdyti mūsų šalies vystymąsi: viskas, kam jūs savo politika norėjote sutrukdyti, jau įvyko. Jums nepavyko sustabdyti Rusijos“, – pareiškė V.Putinas.

Metinę kalbą parlamento aukštiesiems rūmams šalies vadovas sakė artėjant rinkimams, kuriuos jis beveik neabejotinai laimės. Po kovo 18-ąją vyksiančių rinkimų V.Putino valdymas tikriausiai bus pratęstas iki 2024 metų.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas po metinio pranešimo
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas po metinio pranešimo

Ketvirtadienį Rusijos prezidentas sakė, kad praėjusį rudenį išbandytos branduolinės sparnuotosios raketos gali skrieti „bevik neribotą“ nuotolį, jos yra itin greitos bei manevringos, todėl esą gali smogti bet kokiai priešraketinės gynybos sistemai.

Rusijos lyderio teigimu, itin greiti povandeniniai bepiločiai dronai taip pat yra „tarpžemyninio“ tipo ir gali gabenti branduolinę galvutę, galinčią smogti tiek lėktuvnešiams, tiek pakrantės kompleksams. V.Putinas tvirtina, kad dėl šio aparato didelio greičio ir gylio jo negalės perimti priešas.

V.Putinas pažymėjo, kad kompaktiško branduolinio reaktoriaus, aprūpinančios naująjį droną energija, bandymai buvo baigti praėjusį rudenį.

V.Putinas: „Niekas pasaulyje neturi nieko panašaus. Vieną dieną gali atsirasti (analogų), bet iki to laiko sugalvosime kažką nauja.“

Jis pridūrė, kad branduolinės sparnuotosios raketos ir branduoliniai povandeniniai dronai dar neturi pavadinimo. Prezidentas sakė, kad Gynybos ministerija surengs konkursą, kad išrinktų tiems ginklams tinkamiausius pavadinimus.

Kol V.Putinas skaitė metinį pranešimą konferencijų salėje šalia Kremliaus susirinkusiems šimtams įstatymų leidėjų, vyriausybės aukščiausio rango pareigūnų ir garsių žmonių, didžiuliuose ekranuose buvo rodomi naujieji ginklai.

„Niekas pasaulyje neturi nieko panašaus, – sakė jis. – Vieną dieną gali atsirasti (analogų), bet iki to laiko sugalvosime kažką nauja.“

Rusijos vadovas sakė, kad taip pat buvo išmėgintas hipergarsinis aviacijos raketų kompleksas „Avangard“. Šio komplekso raketos gali skristi 20 kartų didesniu negu garso greičiu ir smogti „lyg meteoritas, lyg ugnies kamuolys“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai per pratybas netoli Čečėnijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai per pratybas netoli Čečėnijos

V.Putino teigimu, Rusija išbandė ir naują tarpžemyninę balistinę raketą „Sarmat“, kuri gali nešti daugiau kovinių galvučių ir pasiekti didesnį nuotolį negu jos sovietų laikų pirmtakė, Vakaruose vadinta „Satan“ („Šėtonu“).

Rusijos lyderis pabrėžė, kad analogų Vakaruose neturintys nauji ginklai yra jo šalies reakcija į JAV pasitraukimą iš Šaltojo karo laikais pasirašytos priešraketinės gynybos draudimo sutarties ir JAV pastangų sukurti savo priešraketinės gynybos sistemą.

Jis sakė, kad Vašingtonas nekreipė dėmesio į Rusijos skundus.

„Niekas mūsų nesiklausė, – sakė V.Putinas. – Dabar jūs klausysitės mūsų.“

Jo teigimu, naujieji ginklai padės užtikrinti pasaulio stabilumą ir užkirs kelią bandymams susilpninti Rusiją.

V.Putinas: „Niekas mūsų nesiklausė. Dabar jūs klausysitės mūsų.“

V.Putinas taip pat sakė, kad Rusijos Pietų karinės apygardos aerodromuose buvo dislokuotas itin tiksliai nutaikomas hipergarsinis aviacijos raketų kompleksas „Kinžal“.

Valstybės vadovas sakė, kad itin dideliu greičiu galintis skristi lėktuvas nešėjas galėtų per kelias minutes nugabenti raketą į paleidimo vietą. Be to, šio komplekso raketos gali skristi 10 kartų didesniu negu garso greičiu ir manevruoti viso skrydžio metu.

V.Putinas pažymėjo, kad šios charakteristikos užtikrina, jog naujasis kompleksas galėtų įveikti visas egzistuojančias ir kuriamas priešlėktuvinės bei priešraketinės gynybos sistemas. Prezidentas pridūrė, kad naujoji sistema galėtų smogti taikiniams, esantiems toliau kaip už 2 000 km, ir nešti branduolines arba įprastas kovines galvutes.

„Tokio ginklo turėjimas, be abejo, suteikia rimtą pranašumą ginkluotos kovos srityje. Jo galia ir pajėgumai, pasak karinių ekspertų, gali būti milžiniški. Greitai (naujosios raketos) taps nepažeidžiamos dabartinių priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų, kadangi raketų gaudyklės jų tiesiog nepavys“, – tęsė V.Putinas.

Karininkas paantrino

Rusijos karinių oro ir kosminių pajėgų vyriausiasis vadas Sergejus Surovkinas vėliau patvirtino, kad Rusija sėkmingai atliko savo naujų hipergarsinio raketų komplekso bandymus.

„Per visus naujausių hipergarsinių aerobalistinių raketų bandymus buvo tiksliai pataikyta į nurodytus taikinius“, – S.Surovkinas sakė žurnalistams, pasakodamas apie aviacinių raketų kompleksą „Kinžal“.

„Sukurto aviacijos raketų komplekso efektyvumas buvo daug kartų patikrintas per valstybinius bandymus Rusijos gynybos ministerijos poligonuose“, – pareiškė karininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius