-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiras Putinas Lietuvos, Moldovos ir kitų šalių vaikus rengia tapti penktąja kolona

Rusija ruošia jaunimo „penktąją koloną“ posovietinėse respublikose. Rusų instruktorių prižiūrimi jaunuoliai, dar beveik vaikai, mokosi šaudyti ir kovoti vienas prieš vieną. Tokį vaizdą galima pamatyti specialiose karinėse stovyklose, kurias rengia Rusija, o į jas vaikus veža įvairios prorusiškos organizacijos ar asmenys, rašo „Gazeta Wyborcza“.
Lietuvos moksleiviai Rusijos karinėje stovykloje „Sojuz“.
Lietuvos moksleiviai Rusijos karinėje stovykloje „Sojuz“. / „Facebook“ nuotr.

Kaip pastebi Lenkijos dienraštis, po sėkmingų Rusijos specnazo operacijų Kryme ir Donbase Sovietų Sąjungai priklausiusiose šalyse išaugo nerimas. Ir paaiškėjo – vaikai iš šių šalių jau ne kartą važiavo į stovyklas, kuriomis prisidengdama Maskva ugdo „penktąją koloną“.

Baltarusijos valdžia remia

Tai, kad tokiose stovyklose dalyvauja Baltarusijos vaikai ir ką jie ten veikia, nėra paslaptis. Kaip radijui „Svoboda“ pasakojo organizacijos „Kazačij Spas“ lyderis Piotras Šapko, vienos tokios stovyklos metu organizacijos nariai – jaunuoliai iš Baltarusijos – susipažino su Rusijos karinių pajėgų oro desanto 45-ojo pulko parašiutininkais. „Išmokome iš jų daug įdomių dalykų. Pas mus seniai nebuvo karo, o rusai turi tame patirties“, – kalbėjo P.Šapko.

Jo teigimu, vien per pastaruosius metus jo organizuojamose stovyklose dalyvavo apie 100–150 berniukų iš Baltarusijos. O šią organizaciją remia net pati Baltarusijos gynybos ministerija, leidžianti naudotis šalies karinėmis bazėmis.

Kaip rašo „Gazeta Wyborcza“, panašios organizacijos veikia ir Baltijos šalyse, Moldovoje, Armėnijoje, Kirgizijoje bei Kazachstane. Ir jos rengia panašias išvykas į karinius-patriotinius mokymus, dažniausiai Rusijoje arba pastarajai ypač draugiškose šalyse – Baltarusijoje, Armėnijoje ar Kirgizijoje. Be karinio parengimo jaunuoliai yra mokomi Rusijos ir Sovietų Sąjungos istorijos, instruktoriais paprastai tampa rusų kariškiai.

Važiavo ir Lietuvos vaikai

15min.lt atskleidė, kaip į Rusijoje ir kitose šalyse organizuojamas tokias stovyklas vežami Lietuvos vaikai. Vien Vilniuje tuo užsiima bent kelių vidurinių mokyklų ir gimnazijų pedagogai. 

Tokie mokymai turėjo konkretų tikslą: esą mažos prorusiškos grupuotės turėjo sukelti susirėmimus su Moldovos policija ir destabilizuoti situaciją šalyje per lapkričio 30 dieną suplanuotus parlamento rinkimus.

Panašiai yra ir Moldovoje. Šios šalies Informacijos ir saugumo tarnyba nustatė, kad šiemet pavasarį ir vasarą keli šimtai jaunų Moldovos piliečių, kilusių iš Gagauzijos autonominės respublikos, dalyvavo kariniuose mokymuose Rusijoje. Rusai instruktoriai juos mokė naudotis ginklais, gaminti Molotovo kokteilius ir kovoti gatvėje su policija.

Tokie mokymai turėjo konkretų tikslą: mažos prorusiškos grupuotės turėjo sukelti susirėmimus su Moldovos policija ir destabilizuoti situaciją šalyje per lapkričio 30 dieną suplanuotus parlamento rinkimus.

Moldova baudžia

Bet Moldova nenusiteikusi taikstytis su tokiu Rusijos elgesiu. Teisingumo ministerija be kalbų atmeta visus prašymus legalizuoti kazokų organizacijas, Informacijos ir saugumo tarnyba iškėlė kelias baudžiamąsias bylas tokių mokinių stovyklų organizatoriams, kaltindami juos valstybės išdavyste ir bandymais imtis separatistinės veiklos.

Du veikėjai jau gavo po 5 metus kalėjimo, bet bausmės lygtinės, dar du nuosprendžių laukia.

Baltarusijoje, Armėnijoje, Kirgizijoje viskas yra kitaip. Šiose šalyse panašias stovyklas ir vaikų išvykas į Rusiją oficialiai laimina valstybių vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius