-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01 /12:58

Vladimiras Putinas nebenori matyti Turkijos lyderio Recepo Tayyipo Erdogano

Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu antradienį paragino Rusiją atkurti dialogo kanalus, užuot reiškus „nepagrįstus kaltinimus“ dėl numanomos prekybos nafta tarp Ankaros ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Turėtume atsisėsti prie stalo ir tartis, ką daryti, o ne skelbti nepagrįstus kaltinimus“, – A.Davutoglu sakė žurnalistams Ankaros oro uoste, prieš išvykdamas į Turkijos remiamą Kipro šiaurinį separatistinį regioną.

Praeitą savaitę įvykęs incidentas, kai Turkijos naikintuvai F-16 numušė vieną Rusijos karo lėktuvą, esą įskridusį į šalies oro erdvę per sieną su Sirija, smarkiai pablogino santykius tarp Turkijos ir Rusijos, kurios iki šiol buvo svarbios prekybos partnerės.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atmetė Turkijos vadovo Recepo Tayyipo Erdogano prašymą susitikti pirmadienį Jungtinių Tautų klimato konferencijos Paryžiuje kuluaruose.

Kremliaus vadovas taip pat viešai apkaltino Ankarą perkant naftą iš IS džihadistų kontroliuojamų telkinių Sirijoje.

„Rusijos valdžia turėtų žinoti, kad ne Turkijos lėktuvai pažeidė Rusijos oro erdvę, – reagavo A.Davutoglu. – Kai vyksta karas prie mūsų slenksčio, o pabėgėliai plūsta į Turkiją, būtų neatsakingas elgesys ignoruoti įsibrovimus į oro erdvę.“

„Neįmanoma pridengti oro erdvės pažeidimų nepagrįstais kaltinimais prieš Turkiją, tokiais kaip (užuominos apie) naftos pirkimus iš „Daesh“, – pridūrė premjeras, vartodamas arabišką IS akronimą.

R.T.Erdoganas pirmadienio vakarą taip pat piktai komentavo V.Putino pareiškimus, sakydamas, jog būtų pasiruošęs atsistatydinti, jeigu kas įrodytų, kad Turkija perkanti naftą iš „Islamo valstybės“.

„Pareiškimai daromi pateikiant įrodymų. Jeigu tokių įrodymų esama, tuomet klokit juos ant stalo, ir žiūrėsim“, – Turkijos žiniasklaida citavo R.T.Erdogano žodžius Paryžiuje.

„Ne kartą sakėme, kad nelaikome tinkama padėtimi, kai dvi šalys, kurios atrodė beveik pasiekusios strateginę partnerystę, daro tokius emocingus pareiškimus“, – pridūrė jis.

Barackas Obama paragino susitelkti

JAV prezidentas Barackas Obama, antradienį susitikęs su Turkijos vadovu Paryžiuje, paragino Rusiją ir Turkiją užbaigti diplomatinį kivirčą ir susitelkti į kovą su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ keliama grėsme.

„Aptarėme, kaip Turkija ir Rusija gali dirbti kartu, kad sumažintų įtampą ir rastų diplomatinį būdą išspręsti šį klausimą“, – B.Obama sakė žurnalistams po susitikimo su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

„Mes visi turime bendrą priešą, kuris yra („Islamo valstybė“), ir norime užtikrinti, kad susitelksime į tą grėsmę“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius