Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino karo Ukrainoje scenarijų sukūrė oligarchas Konstantinas Malofejevas

Rusijos opozicinio laikraščio „Novaja gazeta“ vyr. redaktorius Dmitrijus Muratovas radijo stočiai „Echo Moskvy“ pareiškė, kad į jo žurnalistų rankas pateko Vladimiro Putino aplinkos 2014 m. vasario 4-15 dienomis sukurtas karinio konflikto Ukrainoje scenarijus, kurį Kremlius dabar ir įgyvendina.
I.Girkinas, K.Malofejevas ir A.Duginas
I.Girkinas, K.Malofejevas ir A.Duginas / euromaidenpress.com nuotr.

Redaktorius žadėjo visą dokumentą publikuoti laikraštyje „Novaja gazeta“ kitą trečiadienį. Jis sakė esąs visiškai tikras dėl dokumento autentiškumo. D.Muratovo teigimu, scenarijų sukūrė V.Putinui artimas oligarchas – Konstantinas Malofejevas.

Kas yra Konstantinas Malofejevas?

40 metų K.Malofejevas – V.Putino bendražygis, verbuojantis prorusiškai nusiteikusius aukšto rango asmenis visame pasaulyje.  Sąraše yra asmenų iš Rumunijos, Lenkijos, Turkijos, Vengrijos, Argentinos, Prancūzijos, Kroatijos, Slovakijos, Serbijos, Graikijos, Italijos, Vokietijos, Čilės, Malaizijos ir Libano.

Kompanijos „Marshall Capital Partners“ vadovas K.Malofejevas – vienas artimiausių V.Putinui multimilijonierių, kūręs Donbase kovojančių teroristų finansavimo schemas per specialius fondus.

K.Malofejevo imperijoje dirbo ir smogikas Igoris Girkinas-Strelkovas, vėliau vadovavęs Slovjansko šturmui.

K.Malofejevo imperijoje dirbo ir smogikas Igoris Girkinas-Strelkovas, prisidėjęs prie Krymo aneksijos, o vėliau vadovavęs Slovjansko šturmui ir įžiebęs karą Ukrainoje. Dar 2014 metų pradžioje ji ėjo K.Malofejevo patarėjo saugumo klausimais pareigas – sausį lydėjo šį verslininką į Ukrainos sostinę.

Jam dirbo ir Aleksandras Borodajus – buvęs apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vyriausybės vadovas.

K.Malofejevas taip pat siejamas su filosofu radikalu Aleksandru Duginu, kuris pernai buvo laikomas Kremliaus ideologu, ir ne kartą viešai kvietė pradėti karinę agresiją prieš naująją Ukrainos valdžią.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Strelkovas ir Aleksandras Borodajus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Igoris Girkinas-Strelkovas (kairėje) ir Aleksandras Borodajus.

Karo Ukrainoje scenarijus

„Karo Ukrainoje scenarijus buvo sukurtas dar iki Viktoro Janukovičiaus nušalinimo nuo valdžios“, – teiga „Novaja gazeta“ vyr. redaktorius Dmitrijus Muratovas.

Jis tvirtina, kad dokumente pasakyta, jog Rusija turi įsikišti sprendžiant Ukrainos teritorinio vientisumo klausimą. Šio slapto scenarijaus autorių nuomone, Rusija nuvertus V.Janukovyčių rizikavo prarasti ne tik Ukrainos energetinių išteklių rinką, bet ir netiesioginę dujų perdavimo sistemos kontrolę.

Svarbiausi regionai, kuriuos reikėtų prisijungti, – Krymas ir Charkovo sritis.

„Tai keltų grėsmę „Gazprom interesams centrinėje ir pietų Europoje ir lemtų mūsų ekonomikos nuostolius.

Kijevo įvykiai aiškiai parodo, kad V.Janukovyčiaus valdymas gali baigtis bet kurią minutę. Tad reikėtų remtis atskirų regionų noru prisijungti prie didesnės, centrinės šalies (Rusijos, – red. past.) ir tokiu būdu rasti formų įtraukti jų rytines sritis į Rusijos sudėtį. Svarbiausi regionai, kuriuos reikėtų prisijungti, – Krymas ir Charkovo sritis“, – cituoja redaktorius slaptą scenarijų.

Šis dokumentas, anot D.Muratovo, yra akivaizdus karinio konflikto Rytų Ukrainoje vadovėlis.

Jame prieš metus buvo suformuluotos frazės ir tezės, kuriomis derybose dabar remiasi Rusijos Federacijos atstovai.

„Tai ir reikalavimas federalizuoti Ukrainą arba paversti ją konfederacija su garantija, kad į minėtų regionų vidaus reikalus nesikiš provakarietiškos ir nacionalistinės jėgos. 

Taip pat – nepriklausomai nuo Kijevo valios rytinių ir pietrytinių sričių stojimas į Muitų sąjungą. O vėliau – tiesioginis suverenumas ir prijungimas prie Rusijos – kaip vienintelė ekonominio ir socialinio stabilumo garantija“, – citavo dokumentą „Novaja gazeta“ redaktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius