-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 13

Vokiečių analitikas: Lenkijoje jaunos moterys jaučia ukrainiečių pabėgėlių konkurenciją

Rytų Europos ir Tarptautinių studijų centro Vokietijoje analitikai išnagrinėjo 16–34 metų amžiaus lenkų politinį požiūrį ir nuomonę apie daugiau nei dviejų milijonų pabėgėlių iš Ukrainos atvykimą šiais metais. Taip pat jų požiūrį apie tuos pabėgėlius, kurie nuo 2021 m. bandė patekti į ES per Lenkijos ir Baltarusijos sieną. Apie jaunosios lenkų kartos požiūrį į pabėgėlius 15min videolaidoje „15/15“ – pokalbis su Rytų Europos ir Tarptautinių studijų centro analitiku, „Jaunimas Rytų Europoje“ centro vadovu, Oksfordo universiteto politologu dr. Félixu Krawatzeku.
Ukrainos karo pabėgėliai kerta Lenkijos Ukrainos sieną Hrebenne pasienio punkte
Ukrainos karo pabėgėliai kerta Lenkijos ir Ukrainos sieną Hrebenne pasienio punkte / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

– Kodėl ėmėtės tokios tyrimo temos? Pradėkime nuo to.

– Taip, mes nusprendėme tinkamai įsitraukti į susiklosčiusią situaciją, kuri taip smarkiai paveikė Lenkiją, nes reakcija, kurią matėme iš Lenkijos vyriausybės ir lenkų visuomenės, priimant tuos, kurie bėga nuo karo Ukrainoje, labai skyrėsi nuo reakcijų, kurias matėme maždaug nuo 2021 m. rudens, kai buvo daugiausia musulmonų pabėgėlių, bandančių patekti į Lenkiją per Baltarusiją. Taigi mes manėme, kad šis skirtumas atsižvelgiant į tai, kaip reaguojama į tuos, kurie bėga nuo karo ir sunaikinimo, mums pasirodė intriguojantis. Ir tai norėjome geriau suprasti.

– Visų pirma, kokios temos, problemos ir klausimai yra svarbūs jaunoms moterims ir vyrams Lenkijoje?

Nuotr. iš asmeninio archyvo/dr. Felixas Krawatzekas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/dr. Felixas Krawatzekas

Viena iš svarbiausių mūsų diskusijų, manau, buvo apie gerovės klausimus pabėgėlių krizės kontekste. Ši tema ypač aktuali jaunoms moterims, ne tiek pagyvenusiems žmonėms, kiek jaunoms moterims, kurios nerimavo dėl vaikų priežiūros, švietimo ir sveikatos priežiūros. Ir matome, ypač tikslinėse grupėse, kurias apklausėme, kad yra tam tikras konkurencijos dėl išteklių jausmas. Taigi ištekliai yra riboti ir žmonės tai žino.

Taigi tūkstančių ar milijono ir daugiau pabėgėlių priėmimas iš Ukrainos kelia tam tikrą nerimą, ypač tarp jaunų moterų. Tuo metu jaunus vyrus labiau neramina kultūrinis homogeniškumas arba kitokia baimė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius