Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietija deportavo į Tunisą buvusį Osamos Bin Ladeno apsaugininką

Vienas tunisietis, kaip manoma, dirbęs teroristų grupuotės „al Qaeda“ Osamos bin Ladeno asmens sargybiniu, penktadienį buvo išsiųstas iš Vokietijos į Tunisą, praėjus dešimtmečiui po sprendimo nesuteikti jam prieglobsčio, pranešė pareigūnai.
Osama bin Ladenas
Osama bin Ladenas / „Scanpix“/AP nuotr.

42 metų Sami A. Vokietijoje gyveno ilgiau kaip du dešimtmečius, bet pastaraisiais mėnesiais didėjo pyktis dėl jo buvimo šalyje, Berlynui griežtinant priemones prieš asmenis, kuriems buvo atsisakyta suteikti prieglobstį.

„Galiu patvirtinti, kad Sami A. šį rytą buvo išsiųstas atgal į Tunisą ir perduotas tunisiečių tarnyboms“, – žurnalistams sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovė Annegret Korff.

Anksčiau tą pačią dieną apie šio asmens repatriaciją, remdamasis neįvardytais šaltiniais, paskelbė populiarus dienraštis „Bild“.

Sami A. anksčiau sėkmingai išvengdavo deportacijos, argumentuodamas, kad tėvynėje jam grėstų kankinimai.

Ketvirtadienio vakarą Gelzenkircheno miesto teismas nutarė, kad Sami A. deportuoti negalima, ir patvirtino išvadą, kad jam grėstų patirti „kankinimų ir nežmonišką elgesį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Osama bin Ladenas (1988 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Osama bin Ladenas (1988 m.)

Vis dėlto ši faksu išsiųsta nutartis federalines tarnybas pasiekė tik penktadienį ryte, kai Sami A. lėktuvas jau buvo išskridęs į Tunisą, nurodė naujienų agentūra DPA.

Sami A., laikytas keliančiu grėsmę saugumui dėl įtariamų ryšių su islamistų grupuotėmis, kelerius metus turėdavo reguliariai registruotis policijoje, bet niekada nebuvo apkaltintas kokiu nors nusikaltimu.

Jis visada neigė buvęs O.bin Ladeno, 2001 metų rugsėjo teroro 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas sumanytojo, apsaugininkas.

Tačiau vieną teroro bylą 2015 metais Vokietijos mieste Miunsteryje nagrinėję teisėjai sakė manantys, kad 1999 ir 2000 metais Sami A. įgijo karinį apmokymą vienoje Afganistane veikusioje „al Qaeda“ stovykloje ir priklausė O.bin Laden apsaugos grupei.

„Bild“ vadovavo triukšmingai kampanijai prieš Sami A. buvimą Vokietijoje. Ypač didelį pasipiktinimą sukėlė paskelbta informacija, kad šis asmuo per mėnesį gaudavo 1,2 tūkst. eurų pašalpų.

Vokietijos tarnybos 2007 metais pirmąkart atmetė Sami A. prašymą suteikti prieglobstį, bet prokurorų pastangas jį išsiųsti iš šalies kaskart blokuodavo teismai, argumenduotavę, kad jam Tunise gresia kankinimai.

Praeitą mėnesį teismo sprendimas kitoje byloje dėl tunisiečio, kaltinto prisidėjus prie 2015 metais Tuniso Bardo muziejuje įvykdyto išpuolio, tikriausiai padėjo atverti kelią deportuoti Sami A.

Nagrinėjant tą bylą vokiečių teisėjai padarė išvadą, kad kaltinamajam negresia mirties bausmė, nes Tunisas nuo 1991 metų vykdo egzekucijų monitoringą.

Griežtosios linijos šalininkas Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis pasinaudojo šiuo precedentu ir išreiškė viltį, kad Sami A. taip pat bus išsiųstas. Jis paragino migracijos pareigūnus, kad ši byla taptų „prioritetu“.

„Bild“ vadovavo triukšmingai kampanijai prieš Sami A. buvimą Vokietijoje. Ypač didelį pasipiktinimą sukėlė paskelbta informacija, kad šis asmuo per mėnesį gaudavo 1,2 tūkst. eurų pašalpų.

Sami A. žmona ir vaikai yra Vokietijos piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius